Testalkat guide

Testalkat guide

Öltözködés során az egyik legfontosabb dolog, amit figyelembe kell venned nem más, mint a testalkatod. Bizony, az aktuális trendek és a saját stílusod követése mellett igencsak mérvadó szempont, hogy az adott ruha hogy áll rajtad, és hogyan hangsúlyozza vagy épp rejti el az esetleges testi hibáidat vagy pont azon részeidet, amikre a legbüszkébb vagy. Cikkünkben útmutatót adunk ahhoz, hogy megtaláld , mi is illik az alkatodhoz igazán!

Az első és egyben legfontosabb lépés, hogy megállapítsd, milyen testalkattal rendelkezel. Ehhez segítségül hívhatod objekív véleményért az egyik barátnődet vagy testvéredet, de akár készíthetsz egy teljesen egyszerű egész alakos fotót is, amin jól kivehetőek a vonalaid.

Amikor sikerült feltérképezni, milyen testalkattal is rendelkezel, már csak azt a tudást kell elsajátítanod, hogy mi áll jól és mit kerülj, ha öltözködésről van szó. Ne aggódj, a segítség most következik!

1. Alma

Az alma alkatúak mell és hasi tájékon a legerősebbek, derekuk azonban egyáltalán nem hangsúlyos. A váll szélessége általában nagyobb, mint a csípőé. Szép, formás lábai vannak az ilyen alkatú nőknek.

Érdemes hangsúlyoznod a melled és a lábaid! A láb sziluettjét tökéletesen követő nadrágok nyújtják és optikailag soványabbnak mutatják a  lábaidat. A másik bombabiztos ruhadarab erre a testalkatra az A-vonalú szoknya, ami homokóra alakot kölcsönöz. 

A test látszólagos megnyújtását a váll és derék karcsúsításával érhetjük el. Erre a célra tökéletes lehet egy V-kivágású blúz, sötét színű, vékonypántos felső, tunika és egy mell alatt húzott felső egyaránt.

UPTOSTYLE 1

Színek terén érdemes sötétebb felsőket világosabb alsórészekkel kombinálni. Cipők tekintetében pedig a vastagabb sarkú lábbeliket részesítsd előnyben!
Mindenképp kerüld a bő blúzokat, ugyanis a tévhittel ellentétben – miszerint a lógós ruhadarabok jobban elrejtik a pluszkilókat – ezek optikailag kerekebbnek fognak mutatni.

Szintén no-to-go a széles ujjú, a nagy mintás és különösképp a válltöméses felsőrészek. Magas derekú darabokat csak abban az esetben vegyél fel, ha azok deréknál kezdenek szélesedni és nem tapadnak a hasadra, illetve combodra!

UPTOSTYLE 2
UPTOSTYLE 3

2. Körte

A leggyakoribb női alkat a körte. Egyértelműen felismerhető jegyei a keskeny vállak és hát, ellenben széles csípő, comb és vádli. Mivel a felsőtest sokkal keskenyebb, mint az alsó, mindenképp a felsőrésznek kell hangsúlyosnak lennie. Hogyan is érheted el ezt?

Viselj világos színeket a felsőtesteden! Egy basic darabot felvehetsz egy hangsúlyos ékszerrel is, de választhatsz feltűnő mintájú vagy díszítésű blúzt is, akár széles gallérral, fodros rátétekkel vagy széles nyakkivágással is. A mell alatt elvágott szabású felsők nem feszülnek a csípődre, de szépen kiemelik a melleidet. Ne riadj vissza a fényes anyagú daraboktól sem, egy kis eleganciát csempészhetsz velük a lookodba!

Számodra nem a skinny farmerek lesznek a legelőnyösebbek, ezért inkább válassz bővülő vagy egyenes szárú nadrágot, ami szépen nyújtja a vádlid és keskenyíti a csípőd. A térd fölé érő A-vonalú szoknyák remekül kiemelik a derekad, hosszabbnak mutatják a lábaid és homokóra alakot varázsolnak.

Kerüld a testhezálló egyberuhákat és a csípőnadrágokat vagy szoknyákat egyaránt! 

A zárt orrú sportcipők helyett válassz egy nyitott orrú szandált, hegyes orrú balerinát vagy loafert és kimondottan kerüld a bokacsizmák viselését! Ne vegyél fel fodros vagy tüll anyagú szoknyát, inkább próbálj minél egyszerűbb alapdarabokat választani az alsótestedre!

3. Homokóra

A homokóra alak a legarányosabb olyan szempontból, hogy a váll és a csípő szélessége közel megegyező, a derékbőség pedig lényegesen karcsúbb. A sokszor hallott “ideális” körméretek aránya, a 90-60-90 is ehhez az alkathoz köthető leginkább.

Szerencsésnek mondhatod magad, ha ilyen testtel rendelkezel, ugyanis nincs túl sok tiltólistás darab, ami ne állna jól. Amit viszont érdemes kiemelned, az a derekad! A magasított derekú darabok és a deréknál megkötött nadrágok és ruhák remekül állnak rajtad. Választhatsz vastag öveket kiegészítő gyanánt, amiket a derekad legvékonyabb részén köss meg!

 
UPTOSTYLE 4

A ceruzaszoknya és maxiszoknya is megfelelő ehhez a testalkathoz. Ha picit alacsonyabb vagy, válassz bokáig érő szoknyát hosszanti mintával, vagy térd fölé érő darabot sötétebb árnyalatban. A testhez álló blézerekkel és ruhákkal szintén nem lőhetsz mellé. Egészítsd ki az elegáns szettet tűsarkúval vagy egy pár hegyesorrú loaferrel.

Fontos, hogy kerüld a fiús alakot kölcsönző ruhákat, mint az oversized felsőket és kabátokat, a bőszárú nadrágokat és a keresztbe csíkos mintájú felsőket. Kísérletezd ki, melyik az a szoknyahossz, ami a legjobban áll a magasságodhoz! A túl rövid szoknyák rövidíthetik a lábad és aránytalanná teszik a tested.

UPTOSTYLE 5

4.  Téglalap

Fiús alkat esetén sok minden igényel odafigyelést. A váll és a derék közel azonos szélességű, a derék pedig nem kimondottan vékony. Ez a sportos alkat leginkább az atléták alakjára hasonlít, ezért kiemelten fontos a női vonalak hangsúlyozása.

A derék karcsúsítása a legfontosabb! Ezt könnyen elérheted egy deréknál húzott ruhával, vastag derékövvel vagy magas derekú, szűk nadrággall és szoknyával. A fodros és pliszírozott szoknyák előnyösen emelik ki a csípődet, homokóra alakot létrehozva.

Játssz a felsők nyakkivágásával és tereld a figyelmet a dekoltázsodra vagy kulcscsontodra! A szabáson kívül az anyagokkal is kísérletezhetsz, válassz szatén anyagú blúzt vagy lágy esésű sifon felsőt és egészítsd ki minimalista ékszerekkel!

A vékony pántos felsőket részesítsd előnyben a vastagabb ujjúakkal szemben, ezekben kevésbé tűnik majd szélesebbnek a vállad és a hátad. Karcsúsított blézereket és dzsekiket válassz, semmiképp se vegyél fel oversized felsőrészeket és feltétlenül kerüld a válltöméses darabokat!

Farmerek tekintetében felejtsd el az egyenes szárú nadrágokat és végképp felejtsd el a hosszanti csíkos mintájú overálokat és szoknyákat is!

Ezek tovább nyújtják a tested, közben pedig elrejtik minden nőies formádat. A derékban véget érő rövid dzsekik azt az illúziót keltik, hogy a derekad és a csípőd között egyáltalán nincs méretbeli eltérés, ezért ezeket mindenképp cseréld le olyan darabokra, amik legalább a csípődig érnek és szűkített fazonúak.  

Lábbelinek válassz egy kényelmes szandált vagy vékony sarkú körömcipőt!

UPTOSTYLE 6

5. Kehely

Azaz a fordított háromszög. Ennél az alkatnál a vállak szélesek, a csípő kimondottan keskeny és a derék nem túl hangsúlyos. Figyelned kell, hogy ne tűnjenek szélesebbnek a vállaid és a hátad és meg kell találnod a módját, hogy optikailag arányosabb legyen a mellbőséged a csípőbőségeddel.

Szélesítsd a csípőd alatti részeket és viselj lefelé szélesedő vagy tömöttebb anyagú szoknyákat! A váll keskenyítésére és a felsőtested megnyújtására egyaránt alkalmasak a V-kivágású pólók és blúzok, azonban a felsőtesteden csak és kizárólag egyszerű basic darabokat viselj és tereld a figyelmet inkább csípőtől lefelé!

 

Hordj bő nadrágokat, culotteokat vagy derékban megkötött overálokat és szélesedő szárú vászongatyákat! A test arányait könnyen kiegyenlítheted egy jól szabott blézerrel vagy dzsekivel, ami hangsúlyozza a derekat és a dekoltázst, miközben szélesíti a csípődet is.

A feszülős nadrágokat iktasd ki a ruhatáradból, illetve hanyagold a válltöméseket a zakókból és blézerekből! Hidd el, a test vonalát lágyan követő, lenge darabok sokkal jobban fognak állni, mint a csípődre feszülő skinny jeansek.

Sajátítsd el Te is tested legszebb részeinek kihangsúlyozását és légy magabiztos a bőrödben! Hiszen akkor vagy a legszebb, amikor egy biztos testtudattal rendelkezel, ki tudod emelni a legszebb részeidet és teli vagy önbizalommal!

Szólj hozzá!