Nők a formatervezés világában

A Design360 eseményén egyre több formatervezőnő mutatkozott be, így ennek kapcsán hoztunk 5 formatervező designert és a munkásságukat.

Hazánkban is kezdenek egyre elismertebbé válni a formatervező designerek, ami nem csoda, hiszen két nagy művészeti egyetem is található az országunkban. Viszont, hogy ne csak egy tömörített névlistát mutassunk be, hoztunk 5 női tervezőt, akikre érdemes lesz odafigyelni. Munkásságukban kiemelkedők, feltörekvők, sikeresek és mindegyikük számára fontos a fenntarthatóság!

Hevesi Annabella

Hevesi Annabella az IO line and round társtervezője és alapítója, aki 2020-ban a MOME formatervező mesterszakán diplomázott. A fiatal dizájner a funkcionalitást és a fenntarthatóságot helyezi mindig előtérbe, ha tervezésre kerül a sor. Tervezői szemléletét máshol is hasznosítja, hiszen belső tereket és kiállítás installációkat is alkot. Ezek a terek mindig az adott kulturális közeghez idomulnak, mindeközben megtartva a tervezőnő egyediségét és stílusjegyeit.

Kele Sára

Igazi feltörekvő hazai formatervező designer. Kele Sára saját stúdiót alapított sarakele néven, amely ötvözi a kortárs és innovatív megoldásokat, amikor bútorkészítésre kerül a sor. Időtlen szépség, minimalista formatervezés – így lehetne röviden összefoglalni az alkotó munkásságát. Nagy figyelmet fordít a funkcionalitásra és a praktikumra, tárgykultúrájában a környezettudatosság is előtérbe kerül. Minőségi, természetes és újrahasznosított anyagokkal dolgozik.

Cserba Anna

A bútortervező designer szintén a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szerezte a végzettségét 2021-ben. Cserba Anna azóta belopta magát a bútortervezés csodás világába, hiszen már a híres Normann Copenhagen designmárkánál gyakornokoskodik. Stílusjegyei a japandi és a skandináv minimalizmus felé orientálódnak, bútoraiban pedig a művészet és a technológia ötvöződik, illetve a funkcionalitás mellett az esztétikai igényeknek is próbál megfelelni. Cserba Anna nem csak a mai embernek tervez, hanem törekszik az időtállóságra.

Zala Zsófia

A MOME Formatervezés szakán végzett 2018-ban, karrierje azóta is felfelé ível Zala Zsófiának. Instagramon a Harm Less néven lehet követni a munkásságát, az oldal címe is már sokat elmond az alkotó ars poeticájáról. Környezettudatosság, újrahasznosítás és körforgásban tartás. Tárgykultúráján keresztül hozza vissza a természetet a dizájn és a művészet világába.

Horváth Zsuzsanna

A Dániában élő Horváth Zsuzsanna nevével már több díj kapcsán is találkozhattatok, hiszen az elmúlt évek során sorra halmozta a magyar- és nemzetközi elismeréseket. Formatervező dizájner, de éveket töltött Finnországban mint építész. Stílusán és formatervezésén érződik a letisztultság, a skandináv minimalizmus és precizitás.

Ez a stílus kifejezetten olyanoknak kedvez, akik kedvelik a jól megtervezett enteriőrt, funkcionalizmust, minimalizmust és a letisztult elegáns látványt, de szeretnek otthonos, kényelmes környezetben kikapcsolódni. A Japandi nagy hangsúlyt fektet arra, hogy igazán otthon érezhessük magunkat, hiszen fontos, hogy ne csak egy lakásban éljünk, hanem otthonunknak tekinthessük azt.Reméljük ez a betekintő egy kis áttekintést biztosított ennek a stílusnak az elsajátításához a saját otthonodban is.