Gondolatok a Koppenhágai Divathétről – 1. rész

Sok év kihagyás után, az Uptostyle csapata újra kilátogatott a Koppenhágai Divathétre. Sok minden változott azóta, amióta utoljára jártunk. Ugyanakkor, van, ami örök a divathetek világában. A célunk ezzel a cikksorozattal, hogy bemutassuk hogyan is néznek ki a valóságban ezek a divatesemények. A sorozat telefon jegyzetekből nőtte ki magát, amelyek gondolatokat és kritikákat tartalmaznak a divathetekkel kapcsolatban. A cikk alcíme akár az is lehetne: Avagy hogyan jöttem rá, hogy miért nem villanyoznak már fel a divathetek.

Miért lehet a koppenhágai a legkörnyezetbarátabb divathét?

Ha környezetszennyezésről van szó, önkéntelenül felmerül a divat is mint napjaink egyik legszennyezőbb iparága. Ezzel kapcsolatban, sokan és sokat beszéltek már a textilgyártásról, a textilhulladékról és az újrahasznosításról. Viszont nagyon kevés szó esik a divathetekről. Ez azért is lehet, mert nem csak egy iparág környezetszennyező hatásait foglalja magába. 

Gondoljunk csak bele hány nemzetközi vendég kap meghívást egy divathétre. És ahogy belegondolunk, jusson eszünkbe néhány olyan név is, akik magánrepülővel rendelkeznek. Ha valaki esetleg nézi a Kardashians valóságshowt, akkor ismerős lehet neki ahogy Kim Kardashian magánrepülőjén érkezik a Milánói Divathétre. Hozzá hasonlóan, a többi meghívottnak is az a célja, hogy eljusson a szervező városba, majd a különböző bemutatók helyszínére. Ilyen szempontból, talán a Koppenhágai Divathét nevezhető a legkörnyezetbarátabbnak. A dán, helyi meghívottak valószínűleg biciklivel közlekednek a helyszínek között. S bár a szervezők biztosítanak egy korlátozott (megismétlem: korlátozott) ülőhellyel rendelkező buszt, a legtöbben taxiba pattannak.

A következőket írja a www.fashionnetwork.com a Dior 2019 Cruise bemutatójáról: „Kijuttatni 800 vendéget Párizstól 50 km-re, péntek este, egy közlekedési sztrájk közepette nem kis teljesítmény. A bemutatót nyolc órára tervezték, de este 9-kor még mindig kúszott a limuzinkonvoj befelé, és egyenként rakta ki a vendégeket…”. De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a legnagyobb divatházak, mint például a Chanel, a Gucci vagy a Dior szinte minden évben egy ismert üdülőhelyen mutatják be cruise kollekciójukat. Például, az utolsó Dior Cruise show Mexikóban került megrendezésre és oda kellett a meghívottak kiutazzanak.

UPTOSTYLE 1
UPTOSTYLE 2
UPTOSTYLE 3

Alábecsüljük a fotósok szerepét

Valahogy mindig átsiklunk a divatheteken dolgozó fotósok fölött, mintha nem is lennének fontosak. Pedig ők azok, akik szinte minden bemutatón ott vannak és, miután lejárt a napi program, tovább dolgoznak a fotóikon, hogy kiküldhessék őket minél hamarabb.

Először is, a következő a teóriám: a fotósok azok, akik valójában diktálják a divathét ritmusát. Minden show helyszínére ők érkeznek meg először és ők távoznak utoljára. Ugyanakkor, a vendégeket már szinte be kell tessékelni, mert túl sok időt töltenek a fényképezőgépek előtt. De ha ez nem lenne elég, a bemutató után is mindenki próbálja a hiúságát kielégíteni a kamerák előtt ahelyett, hogy a következő helyszínre igyekezne. Így állnak elő a programbeli csúszások, amelyek legalább 20 percesek szoktak lenni.

Másodszor, nemcsak a ritmust diktálják ők, hanem a streetstyle trendeket is. Hiszen az ők képeik kerülnek ki a trendeket bemutató posztokba. S ha nem is az övék a végleges szó arról, hogy ki van a topban, ők döntik el, hogy ki megy át az első rostán. Az már más kérdés, hogy valójában értenek-e a divathoz, vagy mindig híres influencerekről vagy feltűnő emberekről készítik a fotókat. Mindenesetre, a koppenhágai divathéten sikerült néhány fotóst elkapnom, akiknek úgy érzem, hogy néha jobb volt a stílusérzékük mint az influencereknek.

Írta: Magyari Zsuzsanna

UPTOSTYLE 4
UPTOSTYLE 5

A Koppenhágai Divathét egy bakancslistás esemény a divat szerelmeseinek. De vajon a valóságban is olyan tökéletesek a divathetek mint ahogy a képeken tűnnek? A fotósok sokban felelősek azért ahogyan a divatheteket látjuk. Fontos szerepük van a divathét ritmusának diktálásában és a streetstyle trendek kialakulásában. De azt nem mutatják a képeiken, hogy a divathetek is okolhatóak a környezetszennyezésért. Sokszor nem minden az aminek tűnik a divat világában.