Így rendezd be a gyerekszobát

Három nap egy esztendő – így érezhet a szülő, amikor ránéz a gyermekére, aki tegnap még az ovit kezdte, ma pedig már az iskolai tanévnyitóra készültök. A gyermekek rendkívül gyorsan nőnek és fejlődnek, éppen ezért egy olyan gyerekszobára van szükségük, amely tartja velük a lépést. Azért is van nehéz dolgod, mert hosszabb távon kell gondolkodnod, illetve érdemes megtalálni az egyensúlyt a praktikusság és a bűbájosság között. Cikkünkben olyan ötleteket gyűjtöttünk össze, amelyekkel úgy rendezheted be a gyerekszobát, hogy az üde, friss és ötletes, ezzel együtt pedig időtálló.

1. Mindenek előtt: rendszerezz

Ahhoz, hogy tiszta képet kapj, mi is a helyzet gyermeked birodalmában, nézd át a játékaitól a ruhásszekrényén át mindent. Az eltört, elhasználódott dolgaitól szabadulj meg, a kinőtt ruháit pedig adományozd el a rászorulóknak, esetleg ajándékozd oda az ismerőseidnek. Gondolj a szezonális darabok elkülönítésére is: ha nyár van, a téli ruhákat helyezd el tárolódobozokban, hogy ne foglalja feleslegesen a helyet. Akár fel is címkézheted őket, hogy tudd, mi van bennük.

a65-design-gpy3s0RNAow-unsplash
point3d-commercial-imaging-ltd-1dJfljc2tBk-unsplash

Figyelj oda a tárolásra

Az első pontot továbbgondolva, ügyelj arra, hogy gyermeked dolgai megfelelően legyenek elraktározva. Mint tudjuk, rengeteg holmijuk van, ezért könnyen el is szabadulhat a pokol a hegyekben tornyosuló ruhák vagy a szétszórt játékok között. A beépített, többfunkciós szekrények segíthetnek a rendszerezésben, ahol jól megfér egymás közt a ruha és a játék is. A tárolódobozok is beférhetnek ide, de ha van hely, az ágy alá is betolhatod őket, nem fognak zavarni.

Maradj az egyszerűségnél

Nem csak a nappalira vagy a hálószobádra lehet igaz, hogy a kevesebb több. A gyerekszobában ez ugyanúgy érvényesülhet, ráadásul itt nem kizárólag a dizájnosságról van szó, hanem arról is, hogy mi lehet célszerű a család legfiatalabb tagjainak, ami éveken át kitart. Szerezz be szolid bútorokat, kerüld el a túlzsúfolást. Így a gyermekednek több helye is lesz játszani, ami egy nagyon lényeges szempont. Ha a szoba letisztult, könnyen tudsz rajta változtatni, ahogy a lakója idősödik és változik az ízlése. Plusz, van egy szuper ötletünk: helyezz el a falra egy palatáblát, ahová felhelyezheti az emlékeit, a rajzait és a számára értékes dolgokat: öröm lesz ránézni neked is!

liliane-limpens-dB25y6ksS_g-unsplash
kenny-eliason-b_GtasP517U-unsplash

Játssz a színekkel 

Na jó, ezt nem úgy értjük, hogy fesd szivárványszínűre a falat. Sőt, úgy gondoljuk, hogy ahogy a bútorok, a fal is legyen semleges és letisztult. A pink vagy kék színű falat nehéz lesz teljesen átalakítani, hogyha gyermeked abba a korba ér. Mégis, nincs gyerekszoba színek nélkül. Hogy elkerüld az egész szoba átfestését, inkább színes tárgyakkal és kiegészítőkkel díszíts. Szerezz be puffokat, képeket, polcokat. Akár választhatsz gyermeked ízlésének megfelelő tapétát is, de vigyázz, az összes falra ne tegyél, hogy ne vibráljon úgy az ember szeme, ha körülnéz. Röviden, tömören: jobb ma egy színes szék, mint holnap egy átalakítandó fal. 

Használj különböző anyagokat és mintákat  

Ha kevered az egyes textúrákat, nem fognak hiányozni a színek sem – természetesen bizonyos határokon belül. Fekete-fehér pöttyök, csíkok, plüss takaró, rattan tárolók. Ezek mind-mind jól mutatnak egymás mellett, hogyha ízlésesen vannak elhelyezve. Hiszen a gyermekek nem csak a színeket, hanem a mintákat is szeretik: éppen ezért érdemes kísérletezni velük is, hogyha úgy döntötök. 

collov-home-design-wN63YFU_JXk-unsplash
hutomo-abrianto-9ZvuWg8deho-unsplash

Egy hely a mentális egészségnek

Egy picike szék és asztal, ami az idő elteltével egyre nagyobb és nagyobb lesz – egy sarok a szobában, ahol gyermeked fest, rajzol, akár ír, mindez pedig nem csak lefoglalja, hanem fejleszti is a kreatív gondolkodását és jótékony hatása van a lelke világára is. A dolgozósarok praktikussága pedig bebizonyosodik iskolaidőben is. Az úgynevezett Montessori-szoba lényege az, hogy a lakás minden helysége, beleértve a gyermekek birodalmát is élhető és kényelmes legyen, így lényeges eleme az egészséges környezetnek és a mentális egészségnek is. 

Gondolj a kikapcsolódásukra is 

Nem csak a felnőtteknek, a gyermekeknek is szüksége van az önmagukkal töltött időre, ezért a dolgozósarok mellett berendezhetsz egy olyan helyet is a gyerekszobában, ahol pihenni is tud – és nem az ágy. A pihenősarokban akár olvashatnak vagy zenét hallgathatnak egy kényelmes fotelben, és belemerülhetnek abba, amit szeretnek csinálni. Egy ilyen kis kuckóban akár még neked is jut némi hely, ha gyermeked behív egy kis ölelkezésre. 

collov-home-design-liEmt5SChxY-unsplash

Ezeket a tippeket javasoljuk egy funkcionális és kellemes légkörű gyerekszoba berendezésére. Reméljük, gyűjtöttél némi inspirációt, amit megosztasz a kicsivel is, hogy harmóniában legyetek ti is, és a házatok is. Ne feledd, szimpla de mégis játékos, praktikus de mégis különleges.