Terasz felújítási ötletek, avagy hogyan hozd létre a tökéletes getawayt

A nyár lassan be-bekúszik a mindennapjainkba. A napsugarak ébresztenek, az éjszakai levegőben pedig a nyár illatai és hangjai keverednek. Friss, hűvös levegő, tücskök ciripelése, éjjeli nyüzsgés, hűsítő italok, barátok, család, jókedv, kacagás, pletykák, örök emlékek. Ezek mind-mind a tökéletes nyár alappillérei, mindezek megéléséhez viszont kell egy szuper helyiség, ahol a reggeli kávédat kezdheted, ahol belemerülhetsz egy nagyszerű könyvbe, vagy félre vonulhatsz a kedvenc embereiddel. Ezért is írtunk össze cikkünkben 5 olyan nyári praktikát, amivel felújíthatod kisebb-nagyobb teraszodat, ahol később nagyszerű élményekkel töltheted meg a nyarad! 

Megvilágítás

A nyári összejövetelek elmaradhatatlan kellékei az egyszerű fényfüzérek, vagy akár a különböző diy kellékek – bármelyikről is legyen szó, mindenképpen az este fénypontjaivá válnak. Ki ne szeretne egy kellemes beszélgetést eltölteni a nyári csillagos égbolt, és a meghitt fények alatt koktélokat iszogatva? 

Ha nem szívesen adsz ki több ezer forintokat égősorokra, van számodra egy jó hírünk – fillérekért teremthetsz otthoni hozzávalókból meghitt környezetet a teraszodra! Semmi másra nem lesz szükséged mint néhány kihasználatlan befőttesüvegre, ugyanennyi gyertyára, illetve valamiféle zsinegre, vagy vékonyabb kötélre. Utóbbiakat többféleképpen is az üvegek köré csavarhatod, majd ráakaszthatod egy fára/szögre, és mehet is bele a gyertya. Elbűvölő, lágy fényeket lehet elérni ezzel a módszerrel, ami garantáltan megalapozza majd a jó estét.

diego-ph-SZYreZsJ-fE-unsplash
sonnie-hiles-iANAdaNu7mg-unsplash

 Zöld növények

Van olyan probléma, amit egy kevés növénnyel ne lehetne orvosolni? Mind az enteriőr, mind az exteriőr designnál nagy szerepet játszanak, ugyanis amellett, hogy tisztítják és frissítik a levegőt, nagyszerű díszítő elemként lehet őket felhasználni, remekül töltik fel a lakásban (vagy esetleg a teraszon, erkélyen) lévő üres tereket. 

Ha teraszodat/erkélyedet szinte egész álló nap napsugarak terítik be, érdemes olyan növényt választanod, ami jól bírja a meleget és a szárazságot. Levendula, kövirózsa, tiszafa – mind-mind kevés vízigényű, napfénytűrő növény, amelyeknek a gondozásába garantáltan nem fog beletörni a fejszéd.

Minták és színek

Egy unalmas, a barna különböző árnyalataival rendelkező balkont kiválóan fel lehet dobni erőteljes színekkel, illetve különböző kisebb-nagyobb mintákkal. Az élénk színek dinamikussá és élettelivé varázsolják a felújított  teraszodat – gondoljunk csak a nyár visszatérő színére, a kékre. De használhasz zöld darabokat is, amik rendkívül nyugtató hatással bírnak, ezáltal pedig csökkentik a szorongást, mindemellet a harmónia szimbólumaként is fel szokták használni. 

Abban az esetben, ha el szeretnél rugaszkodni egy kicsit a föld színeitől, remek választás lehet a rózsaszín különböző árnyalatainak felhasználása, legfőképpen a pinké, valamint a sárga élénkebb tónusai, amik vidámságot és jókedvet sugároznak, emellett pedig tipikus nyári hangulatot is idéznek. 

9d46bd2271fee2c942fd540aaf26c454
81fca3cdf967f76179d0869b291669b5

Függöny

Nemcsak egyszerű és nagyszerű dekorációs elem, de a privát szférádat is remekül védi, valamint elhatárol a külvilágtól is, így azt az érzést keltve, mintha az égvilágon semmi más dolgod nem lenne azon kívül, hogy élvezd a természetet, a friss levegőt és a nyugalmat. Egy klasszikus fehér selyem függöny könnyedséget áraszt, valamint ahelyett, hogy egy zárt teret alkotna (mint például egy nehéz szatén vagy taft függöny), kinyitja a teret. 

Ülőhely

Természetesen nem hátrány, ha a felújított teraszodon kényelembe is tudod helyezni magad, ehhez pedig elengedhetetlen egy igazán komfortos ülőalkalmatosság. Ha a székek és a hokedlik nem igazán elégítik ki a kreativitásodat – bár ezeket is nagyon fel lehet dobni egy-egy díszes párnával -, kacsintgathatsz a puffok irányába, ám ha igazán olcsón szeretnél kijönni, érdemes lesz beszerezned néhány stílusos babzsákfotelt. Ezerféle színből és anyagból lehet válogatni, így több mint valószínű, hogy te is meg fogod találni a kedvedre valót. 

e9f22675ea8f84869af4fa513d5e7df8

Elő a lelkesedéssel, elő a kreativitással, és alapozd meg a nyarat egy tökéletes hellyel, ahová bármikor menekülhetsz a jobb és rosszabb napokon is!