5 lakberendezési tipp a téli hangulathoz

A téli időjárásnak persze ugyanúgy megvannak a maga szépségei, mint a többinek. Legyen szó az első hóról, a jégvirágokról az ablakon, a költői ködös reggelekről vagy akár otthonunk szezonális dekorálásáról. Ez a kuckózós időszak tökéletes alkalom a környezetünk könnyed csinosítására, az elmúlt években otthonunk egyébként is hangsúlyosabb szerepet kapott, mint valaha. Cikkünkben olyan lakberendezési tippeket találsz, amellyel még kellemesebbé varázsolhatod az otthon töltött időt és Te is ragyogó, téli hangulatba rázódhass.

A megfelelő világítás

A világítás apró részletnek tűnhet, mégis kulcsfontosságú, télen a rövidebb nappalok mellett pedig különösen. Egyetlen egy központi fényforrás helyett törekedj inkább egy-egy finomabb megvilágításra, ez sokkal otthonosabb atmoszférát nyújt. A szoba sötétebb zugait és a kedvenc helyeid bátran világítsd meg egy-egy kislámpával vagy akár égősorral! A hideg, kékes fényforrások fokozzák a koncentrálóképességet, ezért az izzó kiválasztásánál tanácsos inkább melegebb, 3000K körülit keresni; ez a színhőmérséklet ideális pihenéshez. Természetesen gyertyákkal sosem nyúlhatsz mellé, lángja nyugtató hatású és egy szezonális illat választásával könnyedén téli hangulatot teremthetsz.

téli hangulat
ajándékcsomagolás

Csináld magad!

A DIY projektek óvodás korunk óta velünk vannak, miért ne használnánk őket újra, otthonunk téli hangulatának megteremtéséhez? A kreatív munkáknak rengeteg pozitívuma ismert; segítenek lelassulni, jótékonyan hatnak a pszichére, környezetbarátok és általában olcsóbbak is, nem utolsó sorban pedig biztosak lehetünk benne, hogy maximálisan egyedi és az ízlésünkkel megegyező végeredményt kapunk. Mi a minimalista vonalat kedveljük, a stílus sajátosságai okán pedig a dekorációk is igen letisztultak, így igazán egyszerű dolgunk lesz, ha DIY projektbe vágunk. Asztali és fali koszorút is kreálhatsz ízlésesen, mindenféle cicoma nélkül, de könnyedén készíthetsz mécsestartót is bármilyen üres befőttesüveg felhasználásával. Az alaposan megtisztított üveg nyakát díszítsd natúr zsinórral és némi fenyőággal, az üvegbe pedig már mehet is a gyertya.

Vidd haza a természetet!

A téli kopárság és a lecsökkent szabadban töltött idő ellensúlyozása céljából érdemes minél gazdagabban természetközeli elemekkel körbevennünk magunkat. Ez lehet például a bútorok és dekorációk finom tapintású fa anyaga, de a leghatásosabb, ha egész egyszerűen beszerzünk pár zöld növényt. Nem csak a tisztább levegőért felelnek majd, de a kedvünkre is azonnal jobb hatással lesznek. Ha kezdő vagy, akkor válassz alacsony igényű szobanövényt, ilyen például az anyósnyelv, a futónövények vagy a pozsgások. Ha valamelyest elmélyítenéd tudásod ezen a téren, akkor ajánljuk figyelmedbe növény kisokosunkat. Ha nem érzel affinitást az élő növények tartására, akkor szerezz be szárított virágokat, melyeket egy letisztult vázában, a falra akasztva vagy DIY projekthez is alkalmazhatsz.

UPTOSTYLE 6
téli hangulat

Extra anyagok

Az igazi téli hangulathoz elengedhetetlen egy kis plusz melegséget vinni otthonodba. Egy-két puha takaró a kanapéra vagy az ágyra lazán leterítve nemcsak a kuckózós estéidet teszi teljessé, de téli dekorációs kiegészítőként is szuperálnak. Az extra szőnyegek szintén stílusos téli elemek lehetnek, akárcsak a plusz díszpárnák. Előbbi kiegészítőt akár fali dekorációnak is szánhatod, nem mindennapi választás, így igazán izgalmas és stílusos téli hatást érhetsz el. Az ablakok párkányára is mehetnek plusz anyagok, hogy megóvjanak a huzattól, illetve a függönyöket is bátran cseréld vastagabb anyagúra a legfagyosabb hónapokra!

Alakíts ki olvasósarkot!    

Mi sem békésebb, mint egy hideg téli napon, kényelmes otthoni viseletben, egy meleg takaróval, a kedvenc forró italoddal egy kellemes olvasmányba merülni! Épp ezért, miért ne alakítanál ki egy saját helyet ennek a csodás programnak? Olvasósaroknak egy egészen apró hely is megfelel, csupán arra ügyelj, hogy ablakhoz közeli legyen, estére pedig legyen megfelelő fényforrásod. Természetesen jöhetnek a puha takarók és párnák, esetleg még egy kisasztalt is elhelyezhetsz a közelében, és máris rendelkezésedre áll egy nemcsak hasznos, de egyben szerethető és hívogató szobarészlet is. Ha kifogytál az olvasnivalókból, akkor vess egy pillantást az időtálló Kinfolk és Cereal magazinokra!

UPTOSTYLE 7

Reméljük, cikkünkkel sikerült némi téli hangulatot varázsolnunk számodra, lakberendezési tippjeink pedig Téged is megihlettek!