A májusi eső aranyat ér – víztakarékossági tippek mindenkinek

Ahogy a mondás is tartja; a tavaszi esőzések ellenére, a vízhiány korunk egyik legégetőbb problémája. Befolyásolja a gazdaságot, növénytermesztést, de ezen jóval túlmutatva a gyerekeink és saját jövőnk biztonságát is. A tudatos életmód hozzájárul a globális felmelegedés és kialakuló vízhiány csökkentéséhez. De ha érdekel mit tehetsz a víztakarékosság érdekében, azonkívül, hogy esőtáncot jársz, alábbi cikkünkben összegyűjtöttünk 5 víztakarossági tippet, amivel te is segíthetsz.

Fenntartható divat

A fenntartható divat témaköre napjainkban szerencsére nagyobb hangsúlyt kap, mint valaha. A fast fashion cégek és a vásárlói túlfogyasztás hatására a divatipar nagy mennyiségű víz felhasználására kényszerül. Tudtad például, hogy egyetlen farmer előállításához 7570 liter, egy pamutpóló előállításához 2700 liter víz szükséges? Ez hatalmas megterhelést jelent a termeszét számára. Ráadásul a ruhák túl gyakori mosás hatására kifakulnak, elvesztik formájukat, elvékonyodnak es kikopnak. A Levi’s farmer márka vezérigazgatója Chip Bergh szerint a farmer anyagú ruhákat elég akár félévente kimosni. Persze senkit nem biztatunk rá, hogy piszkos ruhákban járjon, de ha teheted csökkentsd a mosások számát vagy új termékek vásárlása helyett törekedj a secondhand, vintage és újrahasznosított darabok vásárlására.

UPTOSTYLE 6
tatiana-rodriguez-U1UAVqyAOBg-unsplash

Víztakarékos kert

Egy szép kert gondozása sajnos sokszor nagy mennyiségű vizet igényel, de számos praktikát alkalmazhatsz, ha víztakarékos otthoni oázisra vágynál. A pénztárcád is örülni fog, ha felhasználod a természet adta erőforrásokat, így az esővizet. Egy hordó vagy bármilyen edény segítségével gyűjtsd össze a csapadékot, majd ezt használd fel öntözésre vagy egyéb ház körüli munkákra, így a vezetékes vízzel is spórolhatsz. Továbbá az is hasznos lehet, ha kavicsággyal vagy fakéreg darabokkal borítod a kert egyes részeit. Amellett, hogy így mutatós, trendi kertet kapsz végeredménynek, ezen anyagok segítséggel a víz tovább marad a földben öntözés után és kevesebb gyomnövény jelenik meg a földben. A nyári meleg időszakokban érdemes a locsolást kora reggelre vagy a késő esti órákba időzíteni, így kevesebb víz párolog majd el és szintén spórolhatsz.

Víz vs. alkohol

Ha szeretnénk hosszú távon megőrizni az egészségünk érdemes mértéket tartani az alkoholfogyasztásban, de ha ez eddig nem lett volna elég indok, most eláruljuk egy hideg sör a Balaton parton, vagy egy botúra egy idilli borvidéken mennyi víz felhasználását igényelheti. Habár a sörgyártók minden erejükkel azon vannak, hogy egy környezetkímélőbb módszert találjanak, egyelőre 75 liter víz szükséges ahhoz, hogy koccinthass egy korsó sörrel egy baráti összejövetelen. A bor készítés ennél még drasztikusabb vízigényű, 1 üveg bor elkészítéséhez 3300 liter vízre van szükség. Habár a szórakozás fontos, a megoldást minden esetben a mértékletesség jelenti. Próbáld ki a száraz novembert, tarts alkoholmentes 40 napot böjt időszakban és általánosságban vigyázz egyszerre az egészségedre és a bolygóra.

kym-ellis-aF1NPSnDQLw-unsplash
marissa-rodriguez-2mKYEVGA4jE-unsplash

Otthoni praktikák

Kiskorod óta azt hallod otthon, hogy zárd el a csapot fogmosás közben? Mind ismerjük azokat az alapvető szabályokat, amik az otthoni vízfogyasztás mérséklésében segíthetnek. Azonban szeretnénk veled egy-két plusz tippet megosztani, amire lehet még nem gondoltál. Tudtad, hogy a palackozott víz nem csupán azért káros a környezetre, mert a műanyag lebomlása 450 évbe telhet, de azért is, mert egyetlen palack előállításához 1 liter vizet használnak fel? Így, ha teheted töltsd tele hordozható kulacsod otthoni folyó- vagy szűrt vízzel. Ehhez a Memobottle bpa mentes üvegpalackjai kitűnő megoldást nyújthatnak, hiszen nem csak környezettudatosak, de szuper stílusos darabok is. Egy másik háztartásbeli probléma a fürdőszobában elhasznált nagy mennyiségű víz. Valld be te is imádsz órákig állni a zuhany alatt, de ha megérkezik a vízszámla már rögtön lankad a kedved. Erre megoldást jelenthet egy víztakarékos zuhanyfej, amely levegővel dúsított vízcseppeket képez, így a zuhanyzás élményét fokozza, de a vízfogyasztást csökkenti, így az otthoni Spa élményről sem kell lemondanod.

Víztakarékosság nyáron

A nyári hónapok közeledtével nem csak a hőség nő, de a vízszükségletünk is. Ilyenkor különösen fontos odafigyelni, hogy ne pazarolj. Strandolj tenger vagy tóparton, ha teheted medence helyett így gyönyörű tájakon pihenhetsz és a kihasználhatod a természet által nyújtott természetes vízforrásokat. Egy hűsítő zuhany a nagy melegben frissítőbben hathat, mint ha kádban fürdőznél, ráadásul víztakarékosabb is. Egy újratölthető fújófejes üveggel pedig házi testpermetet készíthetsz, ami olcsóbb és tudatosabb is mint a boltban kapható termékek használata. Mindenek előtt pedig figyelj rá, hogy ne csak a környezet vízraktárait óvd, hanem saját testedet is. Fogyassz megfelelő mennyiségű folyadékot és hidratálj rendszeresen, mert a bolygó védelme mellett saját egészséged megőrzése a legfontosabb!

UPTOSTYLE 7

A fent említett praktikákat alkalmazva te is csökkentheted az ökológiai lábnyomod, így elősegítve egy biztonságos, élhetőbb jövőt. Te milyen tippekkel bővítenéd a listát?