Virágpréselés – Slow living hobbiajánló

Zúg a fejed az értesítések pityegésétől és legszívesebben kiihajítanád a teendőlistádat az ablakon? De hogyan lassulhatsz le a rohanó hétköznapokban azonkívül, hogy lenémítod a mobilod és lecsukod a laptopod? A mi válaszunk erre egy slow living hobbi kipróbálása lenne, amikor kimozdulhatsz és időt tölthetsz el a természetben, de ugyanakkor egy szusszanásnyi időre leülhetsz és valami kreatívat alkothatsz. Egy ilyen hobbi a virágpréselés is, amit ebben a cikkünkben fogunk bemutatni.

1. Gyűjtés

A virágpréselés első része a növények és a virágok begyűjtése. Ez történhet sétáid során, munkából hazafele menet, kiránduláskor vagy nyaraláskor. Amennyiben otthon hobbikertészkedsz, legyen szó a balkonról vagy virágoskertről, növényeid virágaiból is gyűjthetsz be. Ha pedig egy számodra fontos életeseményt örökítenél meg az örökkévalóságnak, akkor kipréselheted a virágcsokor virágait is. 

Tippjeink:

  • A virágokat próbáld akkor leszedni, amikor a virágzás közepén járnak, mert ilyenkor a legélénkebb a színük. A préselés végére és az idő elteltével a növények kifakulhatnak, veszíthetnek eredeti színükből. 
  • Kerüld a nedves növényeket, száraz időben vagy öntözés előtt szedd le a virágokat. Ezzel a préselés részét is megkönnyíted, mivel a nedves növények hamarabb indulnak penészesedésnek.

 

virágpréselés
virágpréselés

2. Préselés

A préselés előtt távolíts el bármilyen nemkívánt részt, levelet a virágról. Helyezd a virágot két itatóspapír közé. Ha nincs itatóspapírod, akkor a sima papír/karton is megteszi. A lapokra tegyél súlyos könyveket, például a lexikonokat, szótárakat. A préselést végezd egy meleg, száraz helyen. Adj a virágoknak néhány hetet, amíg teljesen megszáradnak. Ha nincs türelmed kivárni, hogy megszáradjanak, használhatsz vasalót. Ha pedig nem szeretnél könyvekkel préselni, akkor beszerezhetsz egy virágprést. A Memootoysnál névre szóló virágprést találsz itt.

Tippjeink:

  • Ha újrahasznosítani szeretnél, akkor helyezheted régi újságpapírok vagy piszkozatok közé a virágokat.
  • Ha könyvekkel préselsz, akkor semmiképpen se a kedvenceid használd nyomtatásra, mert bármikor megtörténhet, hogy a papír átitatódik, legrosszabb esetben penészfolt kezd kialakulni rajta. Ha időd engedni, néha nézz rá, hogy átvizesedtek-e a papírok és cseréld ki őket szárazakra.

3. Alkotás képkeretbe

Először is, tisztítsd meg a képkeretet, amibe a printet készítenéd, hogy legyen makulátlan mielőtt használatba veszed. Válaszd ki, hogy milyen papírt szeretnél háttérnek, ha nem kétoldalas képkeretbe fogod tenni. Annak, hogy mit szeretnél készíteni csak a képzelet szab határt. A virágokat teheted csokor formájába vagy a szárukat eltávolítva  összeállíthatsz egy absztrakt printet. A virágokat helyezheted egyenesen a keretbe is vagy ragaszthatod előbb a háttérként szolgáló lapra. 

Tippjeink:

  • Egy csipesz jól jöhet a törékenyebb virágok elhelyezésében.
virágpréselés

Mivel nincs két virág, ami egyforma, ezért minden egyes alkotás egyedi lesz. Az így elkészült alkotással díszítheted a lakásod bármely pontját vagy meglepheted vele szeretteid. Mit gondolsz, sikerült meghoznunk a kedved a virágpréseléshez?