Hogyan kezdjük tudatosan az új évet: 5+1 egyszerű újévi rutingyakorlat a lelki fejlődéshez

Új év, új én – tartja a közmondás. Ám míg a barátokkal, ismerősökkel való fantáziálgatás a fogadalmakról izgalmas és szórakoztató lehet, addig a megvalósításukkal a legtöbbünk hadilábon áll. Azonban mindez nem a saját lustaságunkból vagy motiválatlanságunkból gyökerezik, inkább a nem megfelelő szervezés és a rohanó világ kombinációja vonható felelősségre. Így hát összeszedtünk 5+1 egyszerű és relatíve könnyen betartható újévi ötletet azoknak, akik lelki fejlődésre és könnyed újévi rutinokra vágynak. 

Veganuár

Ha nem hallottál még a veganuárról, épp itt az ideje, hogy bemutassunk neki: az alapötlet szerint a januári hónapot a vegán ételeknek kell szentelni, kedvezve ezzel az állatoknak, a környezetnek és a saját testednek is. Hiszen ép testben ép lélek, és mi sem lehetne jobb, mint egyfajta testi-lelki megtisztulással kezdeni az elkövetkezendő évet. A magyar Prove közössége már több éve indít ingyenes “képzést” veganuár kihívásukhoz, ahol rengeteg új, formabontó recepttel és általános, növényi étrenddel kapcsolatos információkkal is szolgálnak. Ki tudja, a hónap végén talán te is rájössz, hogy nem is rossz ötlet beiktatni legalább heti kétszer egy vegán napot.

UPTOSTYLE 6
UPTOSTYLE 7

Határidőnapló

Egy teljesen klasszikus és mindennapos tevékenység – már akinek. Sokan küszködnek a határidőnaplók használatával, ugyanis nem mindenkinek egyszerű beiktatni egyik pillanatról a másikra egy következetességet igénylő rutint. Sokat segíthet, ha a naplót olyan helyre teszed, ahol mindennap látod. Sőt, akár nyitva is tarthatod az adott hétnél az asztalodon, hogy napi többször is bele tudj kukkantani. Ha nehezedre esik feljegyezni a fontosabb dolgokat, kezd kicsiben – kivinni a szemetet, felsöpörni, port törölni. Az apró dolgokkal könnyebben belerázódsz az újévi rutin kialakításában, amivel később elkerülheted a sűrű, stresszes napokat, kedvezve ezzel a lelki fejlődésednek is.

Jóga

Nincs is jobb, mint egy napindító jógával köszönteni a reggelt, vagy alvást segítő gyakorlatokkal zárni a napot. Nemcsak a testet nyújtóztatja meg és lazítja el, de köztudott, hogy a lelki fejlődésre is remek hatást gyakorol – kitisztítja a fejet, segít relaxálni és még sorolhatnánk számtalan jótékony hatását. A jóga nem ítélkezik, így a perfekcionizmust is a kukába dobhatod erre a kis időre. Természetesen nem feltétlenül rendelkezik az ember egy óra szabadidővel, sőt, előfordul, hogy esetleg fél óra pihenőidőt sem tudunk besuvasztani a teendőink közé. Ezért ajánlatos rögtön felkelés után, vagy éppen elalvás előtt nekikezdeni. Ezek az egyszerű gyakorlatok nem vesznek igénybe többet 10-15 percnél, ám ennek ellenére nagyszerű hatást gyakorolnak rád, még akkor is, ha hetente csak kétszer tudsz ellazulni a segítségével.

lelki fejlődés
lelki fejlődés

Naplóírás

Míg a határidőnapló segítségével a programjaidat és különféle eseményeidet, találkozóidat tudod feljegyezni, a naplóírással befelé fókuszálhatsz. Ha heti pár alkalommal is nyúlsz hozzá, a változás látható lesz a lelki békéden. Nem kell nagy alkalomra várni, hogy beszámolhass róla, éppen ellenkezőleg. Fontos, hogy az érzelmeiden legyen a hangsúly, hiszen a bejegyzések olvasásával rengeteget tanulhatsz magadról és adott helyzetekről. Akár hálanaplót is vezethetsz minden reggel vagy este. Ezzel a módszerrel a nézeted perspektíváját változtathatod meg, nagyobb hangsúlyt fektetve ezzel az apró, pozitív dolgokra az életben. Nem mellesleg, a naplónak kiöntheted a szíved, nem kell köntörfalazni – hiszen saját magunkban is meg kell találnunk a támaszt.

Reggeli rutin kialakítása 

Mi sem fontosabb egy jó nap érdekében, hogy legyen egy sajátos reggeli rutinunk. Nagyszerű, összegző újévi rutinötlet – a kulcs itt az egyszerűség. Felkelés után rögtön igazítsd meg az ágyat, iktass be egy reggelit, ha az addig kimaradt. Esetleg indítsd naplózással a reggelt vagy jógával, egy nagy sétával a friss levegőn, kezedben friss vízzel. Tiszta fejjel gondold végig a napi teendőidet, hogy biztosan elkerühess egy stresszes napot. Ezek mind apróságnak tűnnek, de pár hét múlva már láthatod, hogy mennyire befolyásolhatják a lelki fejlődésedet az egyszerű, emberi dolgok. 

UPTOSTYLE 8
UPTOSTYLE 9

Minőségi idő 

Barátokkal, ismerősökkel, családdal, de legfőképpen magunkkal. Egyértelműnek tűnhet, ám megvalósítása mégis gondot okoz sok embernél. Sajnos nincsen rá tökéletes megfejtés, mindekinek a saját módján kell megoldania, ki kell kísérletezni, számára mit is jelent a minőségi idő, és hogy hogyan tudná kivitelezni azt; legyen szó egy hangulatos, forró fürdőről, egy médiamentes napról, egy olvasással töltött hosszú délutánról. Vagy netán egy kávéról a barátokkal, egy ebédről a családdal, egy színházról, egy moziról, egy hosszú sétáról. A jövőt ebben a pillanatban alakítod, úgyhogy hozd ki belőle a legtöbbet!

Ezek természetesen csak néhány tippek a sok közül, ám a pontokban megnevezett újévi ötletek közelebb fognak vinni a tudatossághoz, és segítenek rutint kialakítani az életedbe, ami rendezettebbé és stresszmentessé teheti a mindennapjaidat, hozzájárulhatnak a lelki fejlődésedhez, hiszen ebben a rohanó világban saját magunk priorizálása elengedhetetlen a belső egyensúlyhoz és a felhőtlen léthez.