10 dolog, amit pattanásos felnőttként tanultam

A felnőttkori akne gyakoribb, mint azt a legtöbb ember gondolná. S bár kívülről ugyanúgy néz ki mint a tinédzser akne, nagyon sokban különbözik attól ahogyan a középiskolában éljük meg. Pattanásos felnőttnek lenni nemcsak egy állapot, hanem egy életmód is, ami az egészségünkről és a magunkra való odafigyelésről szól.

Másfél éve robbanásszerűen özönlötték el az arcom a cisztás pattanások és léptem be a pattanásos felnőttek klubjába. Akinek volt már dolga ilyen makacs pattanásokkal tudhatja, hogy sokkal fájdalmasabbak mint a tipikus akne és rendszerint hegeket hagynak maguk után. Amikor az egész kezdődött még 21 éves voltam, s bár nemrég elindultam a javulás útján, de még messze a cél. A felnőttkori akne miatt megtanultam jobban odafigyelni és vigyázni a bőrömre, mint egyébként. Rám valóban igaz a saját bőrén tapasztal”, s nemcsak az arcbőrömről, de magamról is nagyon sokat sikerült tanulnom. Következzen az elmúlt időszakom 10 olyan tanulsága, amivel remélhetőleg segíthetek másoknak, akik hasonló bőrproblémákkal küzdenek.

1. A pattanás okhoz és nem korhoz kötött

Az akne a legtöbb vászonidőt túlnyomórészt tinédzser filmekben kapják. Mindenki számára ismerős lehet az a jelenet, amikor a főhős a fürdőszobai tükör előtt állva tanácstalanul nyomkodja, azt az egyetlen nagy méretű és bepirosodott pattanást, ami az éjszaka folyamán megjelent az állán. Ezért, én is okkal tettem fel magamnak a kérdést, hogy megtörténhet-e velem ilyesmi, ha már rég elmúltam 18? Annak ellenére, hogy a médiában alulreprezentáltak a pattanásos felnőttek, egyeseknél a 30-as, 40-es, sőt 50-es éveikben alakulnak ki pattanások. Még az is előfordulhat, hogy először felnőtt korában lesz pattanásos az ember.

2. Az okot és nem a tünetet kell kezelni

Általában a reggeli tükrös jelenetet egy gyors glow up” követi és a film további részében megfeledkeznek a bőrproblémáról. Ez a való életben sincs másképp, hiszen amíg pattanásos tinédzser az ember, csak legyintenek és ez csak a pubertás kor, hormonok, kinövi a gyerek”-kel elintézettnek tekintik a kérdést. Csakhogy a felnőtt pattanásokra nem legyinthetünk és nem intézhetjük el ugyanezzel a kifogással. Számos tényező befolyásolja az akne kialakulását, és többféle oka is lehet. Mint mindenki, én is először a bőrgyógyászt kerestem fel, de rá kellett jönnöm, hogy a különböző antibiotikumokkal és krémekkel csak pillanatnyi gyógyulás érhető el. Amint befejeztem a több hónapos antibiotikum kúrát, lassan visszatértem a kezdeti tükör nézegetős Miért pont velem történik ez?” állapothoz. Tudomásul kellett vennem, hogy az aknét belülről és nem kívülről kell megcélozni, mivel egy mögöttes egészségügyi probléma jele, amely a tinikéhez hasonlóan akár hormonális is lehet. Csupán a belső ok felkutatása és megfelelő kezelése után remélhető hosszú távú javulás.

3. A szépítő alvás nem mítosz

A legjobb amit a bőrünk érdekében tehetünk, az az egészséges életmód fenntartása. Elég sablonosan és általánosan hangzik, éppen ezért hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni és a „komolyabb” okokat kutatni. Nem is gondolnánk rá, hogy mennyire fontos a napi pihentető alvás. Az egészségtelen alvási szokások fokozhatják a stresszt, hatással lehetnek a hormonokra, növelhetik a kortizol szintjét és inzulinrezisztenciát válthatnak ki, ami jellemzően aknéval társul. És ha már szépítő alvásnál tartunk, akkor ez nem csak azt jelenti, hogy mindennap nyolc órát alszunk. Az újabb pattanások megelőzése érdekében cseréljük minél gyakrabban a párnahuzatot, akár naponta. És az sem mindegy, hogy milyen huzatot használunk. A legjobb választás anyag szempontjából a szatén és a selyem, mivel jobban szellőznek mint a pamut, nem szívják magukba az arckrémeket és csökkentik a bőrirritációt.

Néha érdemes az életünkben az olyan egyszerű dolgok változtatásával kezdeni, mint az alvási szokásaink.

4. Azért élek, hogy egyek, de van, amire nincs szüksége a testemnek

A kiegyensúlyozott étrend is, az alváshoz hasonlóan, azok közé az egyszerű dolgok közé tartozik, amely hozzájárul az egészséges életmódhoz. Lehet másnak is ismerős a Túl a sövényen animációs film jelképes mondata: Azért élünk, hogy együnk és azért eszünk, hogy éljünk. Viszont van amire nincs szüksége a testünknek és ilyenkor ezt jelezni próbálja, akár akne formájában. Az egészséges táplálkozás nem egyenlő azzal, hogy nem eszek gyorséttermekben és csak bio, ökológiai gazdálkodásból származó termékeket vásárolok. Bizonyos élelmiszerek gyulladást váltanak ki a szervezetben, amely akne kialakulásához vezethet. Emellett, az akne egy konkrétabb problémára is rámutathat: ételintoleranciára vagy inzulin rezisztenciára. Egy pozitív intolerancia eredmény nem jelent mindenki esetében teljes gyógyulást, de láthatóan javíthatja a bőr állapotát.

Mielőtt kétségbeesnél, hogy mi lesz így a reggeli tejeskávéddal, olvasd el a kávé alternatívákat tartalmazó cikkünk, amely pont a laktóz intolerancia kiderülésének szakaszában íródott.

5. A D-vitamin az új C-vitamin

Tapasztalta már más is, hogy nyáron vagy a nyaralás közben a problémás arcbőre javulást mutat? De megmagyarázhatatlan módon, a nyár végével együtt kezd a gyógyulás reménye is elhalványulni? Ennek két oka is lehet: a D-vitamin hiánya és fokozott mindennapi stressz. Viszont én most a nagy D-re fókuszálnék, amit általában a csontok egészségével kapcsolatban említenek. Ám, azt kevesebbszer említik, hogy ugyanannyira fontos az immunrendszerünk számára, mint a C-vitamin. És amit még ennél is kevesebbszer említenek az az, hogy antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Tehát a problémás arcbőr egy piros zászlócska” lehet (amit persze figyelmen kívül hagytunk eddig), hogy D-vitamin hiányunk van. A C-vitamint sokkal egyszerűbben tudjuk pótolni az étkezések során, ami a D-vitaminról nehezen mondható el. Ennek következtében nem árt, hogy évente egyszer elmenjünk D-vitamin szint mérésre, ezzel is vigyázva bőrünk egészségét.

6. Legyek türelmes magammal és a bőrömmel szemben

Azt mondják, hogy a gyógyuláshoz idő kell. Csakhogy senki sem említi, hogy mennyi idő. Az elején azt gondoltam, hogy egy hónapot kell alatta érteni. (Én kis naiv!) De az első egy-két hónap elteltével rá kellett jönnöm a következőre: attól függetlenül, hogy a testről vagy a lélekről van szó, mindennek megvan a maga gyógyulási ritmusa. Türelmesnek kell lennem a kencékkel, a gyógyszerekkel és elsősorban magammal szemben.

7. A bőrápolás is túlzásba vihető

Az elején napi rendszerességgel használtam erős, aktív hatóanyagos kencéket, mint például a retinol vagy a hidroxil peroxid. Őszintén szólva azt hittem, hogy így rövid idő alatt fogok elérni látványos javulást. Abba ellenben nem gondoltam bele, hogy a hibás bőrápolással sérülté tehetem a bőröm védőrétegét és ezzel még jobban lelassítom a javulást. Miután megtanultam, hogy a kevesebb néha több” a szépségápolásra is igaz, próbáltam arra törekedni, hogy ne vigyem túlzásba a bőrápolást. Így találkoztam az interneten terjedő skin cycling nevű trenddel, aminek lényege, hogy hagy időt a bőrnek a regenerálódásra. 


A modern bőrápolási zsebszótárunkban bővebben olvashatsz a skin cyclingról és egyéb trendekről, amelyeket bőrproblémásként is bátran beilleszthetsz a napi rutinodba.

8. Télen az arcbőr kétszeres odafigyelést igényel

Az első pattanásos telem alig éltük túl, vagyis én, az arcbőröm és a családom. A családom pedig azért említeném, mert el kellett viselniük az állandó nyavajgásom, ami abban a pillanatban kezdődött, amikor bekapcsolta valaki a fűtést és addig tartott amíg kissé ki nem hűlt a ház. Egy szó mint száz, egy hosszú és kimerítő tél volt. Szerencsére a következő tél tűrhetőbbre sikerült, mert addigra megtanultam kezelni a bőröm szárazságát. Rájöttem, hogy a napi helyes hidratálás akkor is fontos, ha nem megyek ki a mínusz fokos hidegbe. Sőt, a sötét téli reggeleken is ki lehet bírni a hideg vizes arcmosást. Viszont a telem igazi megmentője egy párásító készülék volt, ami nélkül most már el sem tudnám képzelni az életem. Olyan párásítót szereztem be, ami 2 az 1-ben, vagyis aroma diffúzorként is használható. Éppen ezért nemcsak javítja a levegő minőségét és kellemes hangulatot teremt a helyiségben, hanem a helyes illóolajok megválasztásával antibakteriális hatása van és csillapítja az irritált bőrt. Így ha éppen rossz napja van a bőrömnek, tudom, hogy a rozmaring- és levendulaolajjal bármikor képes vagyok megnyugtatni.


Ha te is száraz arcbőrrel küzdesz télen, akkor útmutatóul szolgálhat téli bőrápolási kalauzunk, amiben további hasznos bőrápolási tippeket találsz.

9. Mindenki előtt a bőrömre kell hallgatnom

A józan ész azt diktálja, hogy elsőként a bőrgyógyászati specialistára kell hallgatnom: habozás nélkül kell követnem az általa összeállított tervet és használnom az általa felírt kencéket. Ami elméletben valóban jól működik, viszont ebbe van egy nem is kis beleszólása a bőrömnek. Gyakran esünk abba a hibába, hogy bőrünket megpróbáljuk besorolni a normál, száraz, zsíros, kombinált és pattanásos bőrtípusokba. Holott a személyiséghez hasonlóan az arcbőr sem zárható jól meghatározott kategóriákba. Egy kezelés vagy bőrápolási rutin lehet jól működik az egyik embernél, míg a másiknál nem. Van akinek elég reggel feltennie a C-vitamin szérumot és a napvédő krémet, míg más nem hagyhatja ki az aktív hatóanyagokat a rutinjából. Utólag már tudom, sok jel arra mutatott, hogy a bőrgyógyász által felírt krémek irritálták a bőröm. Én mégis szünet nélkül használtam tovább őket és hittem a javulásban. Azóta megtanultam, hogy a bőröm egyedi és nála jobban nem tudja sem a bőrgyógyász, sem a reddit, hogy mire van vagy éppen nincs szüksége.

10. Ne felejtsek el élni

A popkultúrában stigma övezi az aknét és – az öregedés jeleit leszámítva -, keveset beszélünk a felnőttkori bőrproblémákról. Ezért magamban kerestem a hibát. Minden bizonnyal ugyanígy reagált volna a tinédzser énem is, úgyhogy az alacsony önértékelés és a megalázottság érzése sem korhoz kötött, akárcsak az akne. Az aknénak nemcsak a testi, hanem a lelki egészségre is hatása van. Túl sokat aggódtam amiatt, hogy mit gondolnak mások és, hogy megbámulnak a pattanásaim miatt. Ezért gyakran ki sem mentem a házból, alkalmakat szalasztottam el, amikor találkozhattam volna a barátaimmal, emlékekkel gazdagodhattam volna. Azt mondogattam magamnak: “majd ha az arcom rendbejön” és vártam a neveletlen hercegnős glow up”-omat. De eltelt egy év és a filmbeli glow up” elmaradt. Valójában semmi sem változott, a hozzáállásomon kívül. Be kellett látnom, hogy az akne megszűnése nem oldja meg a szociális és pszichológiai problémákat. Megtanultam, hogy nem foroghat az életem az arcomon megjelenő pattanások száma körül, hiszen nem ez határozza meg, hogy ki is vagyok igazából.

Írta: Magyari Zsuzsanna

Pattanásos felnőttként nehéz megérteni és szeretni a bőrhibáink, viszont nagyon sok dolgot tanulhatunk a testünkről és magunkról a gyógyulás semmi esetre sem rövid és egyenes útján.