Pécsi látványosságok egy helyen

Magyarország kicsi, de természeti és kulturális kincsei annál nagyobbak. Ezt mutatja többek között Baranya megye fővárosa, Pécs is, ahol majdhogynem egymást tapossák a különféle látványosságok. Összegyűjtöttünk neked olyan létesítményeket, amelyeket mindenképpen látogass meg, ha a városban jársz. Igyekeztünk nem a legnyilvánvalóbb helyeket kiválasztani, hiszen azok mellett úgyis el fogsz menni, ha programajánlónkat követed. 

Zsolnay Kulturális Negyed 

Haladjunk a legismertebbektől: Ha Pécsett emlegetik, a TV-torony mellett talán a Zsolnay Kulturális Negyed az, ami a legtöbb embernek eszébe jut. A Pécs Európa Kulturális Fővárosa projekt részeként, 2010-ben felállított látogatóközpont töretlen népszerűségnek örvend. A méltán híres Zsolnay-család Pécsett tevékenykedett, a Negyed pedig a régi kerámiagyáruk területén terül el.  A hungarikummá nyilvánított kulturális és művészeti komplexum kávézóknak, éttermeknek és kézműves boltoknak ad otthont, emellett a rendszeres kiállítások és a planetárium is meglátogatható. 

 

012-Zsolnay-Negyed-Pécs-67-825x510
Kép forrása: hoszamo.hu
vasaraly-muzeum-pecs-01
Kép forrása: danubetourism.eu

Vasarely Múzeum 

A Káptalan utcában található Victor Vasarely Múzeum a magyar, pontosabban pécsi származású művész előtt tiszteleg. Vasarely, vagyis Vásárhelyi Győző Franciaországban tevékenykedett, és a 20. század egyik meghatározó alakjává vált. A múzeum összegyűjti életének és munkásságának valamennyi momentumát a korai reklámgrafikáktól a geometrikus formáin át a textilképekig. Érdekesség, hogy Vasarely feleségének és fiának alkotásai is helyet kaptak az időszakos és állandó kiállításokban.

 

Niké-szobor 

Pécs legfontosabb hívószavai talán a kultúra és a kilátás lehetne: az első részén már túl vagyunk, térjünk rá a második pontra. A Mecsek oldalában, a város felett magasodik ki a Niké-szobor, körvonala már messziről kirajzolódik. A monumentális alkotás a város egyik legnagyobb látványossága. Makrisz Agamemnon görög származású művész munkája, 1975-ben készült el a felszabadulás 30. évfordulójára. A párizsi Szamothrakéi Niké szobrot illetve Eugène Delacroix A Szabadság vezeti a népet című festményét veszi alapul. A szobor pompás kilátást nyújt a városra, ráadásul autóval és tömegközlekedéssel is megközelíthető. 

 

nike-002
Kép forrása: csecsy.hu
img_20181227_114301
Kép forrása: pecsma.hu

PTE Botanikus Kert 

A Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertje kihagyhatatlan program lehet, ha szeretsz a szabadban andalogni a legkülönfélébb növényekkel körülvéve. Az Ifjúság úti campus területén található ligetben több, mint 8000 féle növény bújik meg szabadföldön és üvegházban egyaránt. Rendszeresen rendeznek dísznövény-kiállításokat és vásárokat, gyerekprogramokat és zenés rendezvényeket tartanak az 1989-ben magyar természetvédelmi területté nyilvánított Botanikus Kertben. 

 

Flóra-pihenő 

A természet adta lehetőségek és Pécs egyedülálló fekvése még rengeteg látványosságot rejt magában. Ilyen a hegymederben található Flóra-pihenő, ahonnan a hegylábra és az alattunk elterülő városra láthatsz ki. Ösvénye a Dömörkaputól indul, ahonnan nem is kell sokat sétálnod, hogy meglásd a pihenőt és a fahintát, amelyet „Pécs hintájaként” is szoktak emlegetni. A kilátás, mondanunk sem kell, itt is lenyűgöző, ráadásul gyönyörű fotókat készíthetsz a helyszínen, ahogy Pécs felett ringasz – majdhogynem a semmiben. 

 

flora-piheno-fejlec
Kép forrása: csodahelyek.hu
pecsi-kiraly-utca-2
Kép forrása: gotravel.hu

Király utca 

Utolsó pontunk egy kis kakukktojás, hiszen itt nem konkrétan egy helységről vagy épületről, hanem egy egész utcáról van szó. Pécs mediterrán város, ez pedig teljes mértékben kirajzolódik ebben a páratlan hangulatú sétálóutcában, ahol mindig nagy az élet. A város szívében, a Széchenyi tértől indul egy hosszú szakaszon, tele boltokkal, kávézókkal, éttermekkel, és a Pécsi Nemzeti Színházzal, amely szintén a macsaköves utcában várja a nézőket. Rengeteg a fény, beszélgetésektől hangos minden bár – tapasztald meg te is.  

 

Ezek lennének azok a látványosságok és helyek, amelyeket mindenképp látogass meg, ha Pécsett, Baranya megye fővárosában jársz. Magyarország azonban még rengeteg rejtett kincset rejt magában, amelyek csak arra várnak, hogy felfedezd őket – kíváncsi vagy többre is?