Őszi must-watch filmek

Már jócskán benne vagyunk a spooky seasonbe, azaz az október misztikus, esős, rémséges időszakába. Ilyenkor a legjobb, ha az ember bekuckózik egy meleg teával, egy nagy adag nasival és néhány gyertyával a kanapéra, és bekapcsol egy hátborzongató filmet. A rengeteg filmmennyiség között azonban nem nehéz elveszni, ezért összeválogattuk azokat a filmeket, – meséktől kezdve a borzongató thrillerig -, melyeknek az őszi must-watch listádon mindenképpen szerepelniük kell!

Karácsonyi lidércnyomás

A Karácsonyi Lidércnyomás (Henry Selick, 1993) Amerikában alapműnek számít az ünnepek idején – egy kötelező film, ami igazán meghozza a Halloween-i hangulatot. Karaktereit Tim Burton alkotta, ezért garantált a hátborzongató hatás. A történet Halloween városban játszódik, ahol Rosszcsont Jack vívódásait követhetjük nyomon, miszerint nem szeretne már az ijesztgetés királya lenni, új vizekre evezne, ugyanis belefásult munkájába. A filmet ajánljuk minden olyan embernek, akik szeretnek borzongani, de azért az esti alvást nem hagynák ki; szeretik a musicaleket, a stop-motion animációt és Tim Burtont.

film
UPTOSTYLE 6

Az Álmosvölgy legendája

Csak hogy Tim Burtonnél maradjunk, Az Álmosvölgy legendája (Sleepy Hollow. 1999) című filmnél már nagyobb szerepet töltött be, mint rendező. A történet a híres fejnélküli lovas figuráját járja körül, hozzáadott egyedi, Tim Burtonös karakterekkel, történetmeséléssel és vérfagyasztó hangulattal. Ichabod Crane-t egy Álmosvölgy nevezetű faluba küldik, hogy kivizsgálja az ott történt rejtélyes haláleseteket. Itt megismerkedik a falu lakosaival, akik már sejtik is ki lehet a titokzatos gyilkos. A nyomozása során rengeteg szál derül kibogozásra, a film végére pedig egy nagyszerűen összetett, sokrétű történet tárul fel.

Coraline és a titkos ajtó

Gyerekeknek készült, ám mi mégis inkább a idősebb korosztálynak ajánljuk a Coraline és a titkos ajtót (Henry Selick, 2009). Henry Selick ismét megcsillogtatja tehetségét ezzel a misztikus, stop-motion thrillerrel, ami Neil Gaiman gyermekkönyve alapján készült. A film főszereplője Coraline és családja, akik vidékre költöznek. A kislány szülei teljesen belefeledkeznek a munkába, így főhősünk elkezdi felfedezni új otthonát; egy apró ajtót talál, mely mögött saját életének jobb változata tárul elé. Izgalmas, szórakoztató és egy kicsit hátborzongató is – tökéletes őszi kikapcsolódás!

UPTOSTYLE 7
film

A boszorkány

Robert Eggers munkássága még eléggé kezdetleges – csupán három nagyszerű filmet rendezett eddig (A boszorkány [The VVitch. 2015]; A világítótorony [The Lighthouse. 2019]; Az északi [The Northman. 2022]). Műveit a titokzatos zenével, a gyönyörű, kies tájakkal, és a hosszú beállításokkal teszi vérfagyasztóvá. Első filmjében egy 17. századi család életét követhetjük nyomon; kiűzik őket közösségükből, így arra kényszerülnek, hogy a semmi közepére, egy tanyára költözzenek. A gabona nem kel ki, a családtagok egymás ellen fordulnak – egy boszorkány garázdálkodik a mellettük lévő erdőben, és a családra fáj a foga.

The Love Witch

Ha nem igazán vagy horrorfan, ezt a filmet mindenképpen neked ajánljuk! A The Love Witch (Anna Biller. 2016) vicces, romantikus, misztikus és boszorkányos. Elaine küldetésének tartja, hogy megtalálja a tökéletes férfit, a nagy szerelmet – varázsigék és bűbájok segítségével. Története egyszerű, gondtalan: egy igazán csajos film! Formanyelve a 60-as évek ponyvaregényei és a technicolor melodrámák előtt tiszteleg, vizuálisan kápráztatóvá téve így a művet.

UPTOSTYLE 8
UPTOSTYLE 9

Túl a kerítésen

A Túl a kerítésen (Over the Garden Wall. Patrick McHale, 2014) egy talán kevesek által ismert remekmű. Szintén gyerekeknek készült, ám bátran ajánljuk az idősebb korosztálynak is. Gyönyörű színek, őszi tájak, nagyszerű animáció – és egy szörny. Greg és Wirth eltévednek az erdőben, és Beatrice, egy kismadár segítségével próbálnak hazajutni. Ám a rengetegben sok veszély leselkedik rájuk, többek között egy szörny, aki elveszett lelkeket gyűjt.

Elő a meleg takaróval, a forró teával és a gyertyákkal – kezdődjék a vérfagyasztó őszi éjszaka!