Menstruációs ciklus szakaszai

Már biztosan te is tapasztaltad magadon, valamint a körülötted lévő nő ismerőseiden, hogy a menstruációs ciklusaitok bizonyos szakaszában más-más viselkedés jellemző rátok. Egyik időszak nehezebb, mint a másik, a libidó hol megnő, hol csökken, illetve a motiváció, az önbizalom, az általános sugárzás néha, mintha a semmibe veszne. Többé-kevésbé biztosan te is tisztában vagy ezekkel, ám tudtad, hogy a menstruációs ciklusnak pontosan négy szakasz van? Cikkünkben összeszedtük a négy szakasz legjellemzőbb ismertetőjegyeit, valamint tanácsokkal is ellátunk, hogyan könnyítsd meg a mindennapjaidat, ha éppen egy adott periódusba léptél.

Menstruációs fázis

Ezzel a menstruációs szakasszal biztosan tisztában vagy, így talán új dolgot nem is fogunk mondani. Fizikai szempontból a hormonszintjeid ilyenkor a legalacsonyabbak, lenullázódik a progeszteronszintedet. A méhnyak kemény, kicsit nyitott, hogy a megvastagodott méhnyálkahártya vér formájában távozni tudjon. Érzelmileg inkább befelé fordulsz, nem vágysz a társaságra, energiaszintünk viszonylag alacsony. Feltöltődésre, nyugalomra vágysz. A PMS-tüneteknek vége, ami megkönnyebbülést nyújthat, ám a görcsök ezt megakadályozhatják. Ebben a menstruációs ciklusban érdemes kerülni a nagy társaságokat, a bulizást, valamint az erős testmmozgást is. Természetesen nincs tiltva, sőt, egy enyhe, kifejezetten menstruációs görcsökre ajánlott jóga még kifejezetten jót is tehet! Az oxitocin serkentése is enyhítheti a fájdalmakat: egy ölelés, esetleg a pároddal való összebújás, de még az orgazmus is segítőtárs lehet ebben. 

menstruációs
UPTOSTYLE 6

Follikuláris fázis

Egyéni hosszúságú, érzékeny menstruációs ciklusról van szó. Nevét onnan kapta, hogy az agyalapi mirigy FSH-t, azaz follikulus stimuláló hormont bocsát ki, amely a petefészekben lévő tüszőket érésre készteti. Ennek következtében, a petefészek ösztrogént kezd el termelni, ami a túlzott nedvesedést váltja ki, ami pedig a spermiumoknak kedvez. A hajad ragyog, a bőröd fényes – egyszóval sugárzol! Mentálisan az ösztrogén- és a tesztoszteronszint növekedése miatt energiaszinted az egekben, magabiztos, kreatív és sokkal extrovertáltabb vagy, libidód pedig egyre magasabbra és magasabbra kúszik. Ebben a szakaszban érdemes barátokkal találkozni, kimozdulni, új projektekbe belekezdeni, hiszen szinte megállíthatatlannak érzed magad! A keményebb edzést is be lehet iktatni, ugyanis tested sokkal jobban bírja a megterhelést. 

Ovulációs fázis

Talán ez is az ismertebb szakaszok közé tartozik, akárcsak a menstruációs fázis. Ez mondható a legrövidebb szakasznak: nagyjából 2-3 napig tart. Az ösztrogén és a tesztoszteron eléri csúcspontját. Az agyalapi mirigy elkezdi kibocsátani az LH nevű hormont, ami megrepeszti a legdominánsabb tüszőt. A méhnyak magasra húzódik, a méhnyák pedig átlátszó, síkos, tojásfehérje állagúvá válik, ami a termékenység egyik egyértelmű jele! A libidód az egekben, magabiztos vagy. Megváltozik az illatod, és az érzékszerveid intenzívebb lesz, csakúgy, mint az orgazmusod. Ebben a menstruációs ciklusban minden olyan tevékenység “megengedett”, mint a follikuláris fázisban, csak még intenzívebben! Ne félj belevágni az új dolgokba, ugyanis ennél magabiztosabb (a hormonok segítségével) sosem leszel!

UPTOSTYLE 7
UPTOSTYLE 8

Luteális fázis

Ennek a menstruációs ciklusnak a hossza nagyjából állandó, körülbelül 12-16 nap. Az úgynevezett sárgatesthormont – más néven progeszteront – bocsát ki a kiürült tüsző, azaz a sárgatest. A méhnyak kemény lesz, és lejjebb húzódik a hüvelyben, a termékeny méhnyák pedig már nem kedvez a spermiumoknak. A testhőmérséklet egy kicsit megemelkedik, és ebben a tartományban marad egészen a menstruációig. Lelkileg ez a legmegterhelőbb szakasz: első felében az energiaszinted még magas, de már vágysz az egyedüllétre, a befelé húzódásra, a progeszteron miatt pedig fáradékonyabbnak érezheted magad. A menstruációs ciklus második felében megérkeznek a PMS első tünetei: puffadás, hangulatingadozás, mellfeszülés. Érdemes lehet ilyenkor odafigyelni a kiegyensúlyozott életvitelre, válassz inkább enyhe mozgásformákat. Próbálj relaxálni, valamint a fájdalommal járó kezeléseket tedd át más napokra (nőgyógyászati vizsgálat, fogorvos), ugyanis a fokozott prosztaglandin termelés miatt érzékenyebb lehetsz a fájdalomra.

Reméljük, cikkünkkel választ nyújthattunk néhány kérdésedre a menstruációs ciklusoddal kapcsolatban, valamint segíthettünk a nehezebb napok túlélésében!