Magyarországi galériák, amelyeket érdemes meglátogatni

Nyáron lehetőségünk van pihenni, kiengedni a gőzt, és megfeledkezni minden problémánkról. Ezt azonban nem csak a tengerparton tehetjük meg. Két napozás vagy fesztiválozás közé beiktathatunk egy kis kultúrát, hogy a barnulást művelődés is kísérje. Cikkünkben olyan, magyarországi galériákról írunk, amelyek minden évszakban jobbnál jobb kiállításokkal várják a vendégeket. Lássuk csak, melyikekről is van szó!

 Viltin Galéria, Budapest 

A kortárs képzőművészet jegyében működő Viltin Galéria a budapesti Vasvári Pál utcában található. 2008-as megalakulása óta már rengeteg hazai és nemzetközi alkotók munkáit állította ki. Legyen szó fiatal, középgenerációs vagy idősebb művészekről, a Viltin mindenkinek lehetőséget ad tehetsége megvillantására. Honlapjukon kiemelik, hogy profiljukat „a fotográfia és a szobrászat mellett elsősorban a festészet, a rajz valamint az installáció műfajainak kortárs újraértelmezése határozza meg.” Részt vesznek külföldi vásárokon is, szakmai kiállításokat szerveznek, hogy továbbra is fontos szerepük legyen a hazai képzőművészetben. Június 15-e és július 30-a között, ha arra jársz, egy csoportos kiállítást tekinthetsz meg, ami Bizalomtudomány néven dolgozza fel az aktuálpolitikai eseményeket és a háborús helyzetet. 

UPTOSTYLE 6
UPTOSTYLE 7

Deák Erika Galéria, Budapest

Szintén a fővárosban, a Mozsár utcában keresheted fel a már 1998 óta működő Deák Erika Galériát. Hasonlóan a Viltinhez, nem csak a magyarországi galériák között foglal helyet, hanem aktív szerepe van a határokon átnyúló művészeti életben is. „Jelenlétem evidens – anyaság a kortárs vizuális kultúrában” – már a cím is felkelti a figyelmed, nem igaz? Június 3-a és július 29-e között látogathatod meg az ezzel a névvel ellátott kiállítást. A művészek az „anya” szót járták körbe, mindenki a saját nézőpontja szerint, hogy létrejöjjön ez a sokszínű, szemléletmódokban gazdag tárlat. 

 

KépKapTár Galéria, Hódmezővásárhely

A budapesti galériák sora természetesen még nem ért véget, de szerettünk volna az országban máshol működő helyeket is felvonultatni. Ezért is hoztuk el neked a KépKapTár Galériát a hódmezővásárhelyi Bocskai utcában. Ez a művészeti galéria tavaly karácsonyi műtárgyvásárt is rendezett, ahol a helyi alkotók munkáit lehetett begyűjteni, de már élőzenés koncertnek is otthont adott. Instagram oldalukon folyamatos tájékoztatást adnak az aktuális eseményekről, legutoljára „Bódis Barnabás: Fragmentek” kiállítását lehetett megtekinteni. A művész Hódmezővásárhely életét örökítette meg a koronavírus hónapjaiban, a bemutatón pedig trombitával kísért éneket is hallhattak az érdeklődők. 

UPTOSTYLE 8
UPTOSTYLE 9

Pécsi Galériák

Ha magyarországi galériákról van szó, a Dél-Dunántúlra is el kell kanyarodnunk. Ha véletlenül a Mecsek hegyeivel körülvett városban járnál, feltétlenül keresd meg a Pécsi Galériák gyűjtőnév alatti helyeket, a Pécsi Galériát, az M21 Galériát, a Kemence Galériát és a Martyn Ferenc Galériát. A Széchenyi téri Pécsi Galéria már 1977-ben kinyitotta kapuit, ezzel pedig az első helyi kortárs művészeti kiállítóterem lett. Az M21 és a Kemence Galéria a Zsolnay Kulturális Negyed komplexumában található. A Negyed 2010-ben épült fel, amikor Pécsett az Európa Kulturális Fővárosa címet viselte. A Martyn Ferenc Galéria a Művészetek és Irodalom Háza barokkos környezetében működik. Mivel ennyi műteremről van szó, ezért egyszerre több kiállítás is zajlik, az aktuális tárlatokról az oldalukon mindig friss tájékoztatást adnak. 

Ezek lennének azok a magyarországi galériák, amelyeket mindenképp érdemes meglátogatni, vagy pedig nagyon hasznos tudni róluk. Oké, most szürcsölhetsz egyet a limonádédból, visszamehetsz a vízbe, de a kiállításon találkozunk!