Legyél te is produktív – tippek, trükkök, praktikák

Elsőre lehetetlen küldetésnek hangzik, hogy minden munkanapon szuper produktív legyél, de a megvalósítása nem is olyan nehéz, mint gondolnád. Apró szokások bevezetésével hatalmas előrelépéseket érhetsz el a mindennapjaidban, ami a közérzetedre is kihatással lesz. Ez a produktivitással sincs másként. Nem kell egyik pillanatról a másikra a világ legrendezettebb emberévé válnod, csak változtass tudatosan pár dolgon, és a hatás garantáltan nem fog elmaradni! A mikroszokások ereje mindenek felett! Nem is gondolnád, de az apró, ámbár annál rendszeresebb tevékenységek nagyobb eredményeket is hoznak, akár kis idő múlva is!

Legyenek fix szettjeid bizonyos alkalmakra!

Számtalan előnnyel jár egy minimalista ruhatár összeállítása, és a produktivitás is közéjük tartozik. A fölösleges stressztől és reggeli rohanástól szabadíthatod meg magadat, ha van egy előre kigondolt, cserélgethető, párosítható ruhatárad. A szekrény előtti toporgás elhagyásával nemcsak időt spórol meg neked, hanem felszabadítja a gondolataidat, segít, hogy elkerüld a plusz stresszt. A minimalizmussal a lényeges dolgokra koncentrálhatsz, mint például milyen fontos teendők várnak rád a nap folyamán. 

thom-bradley-mwa_nzFpnJw-unsplash
benjamin-voros-X63FTIZFbZo-unsplash

Ébredj fel mobiltelefon nélkül!

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a mobil kitiltása az ágyból, vagy annak környékéről, mennyi előnnyel jár! Az okostelefonok felborítják a szervezet működését, késleltetik a melatonin termelést. Ez pedig erőteljesen megmutatkozik az alvás minőségében és a másnapi aktivitásban is. Egy produktívabb naphoz, és a stressz elkerüléséhez megfelelő mennyiségű alvásra van szükség! Ráadásul, ha a telefonodat használod ébresztőnek, akkor sokkal nagyobb a csábítás is, hogy reggel tovább maradj az ágyban, és készülődés helyett például az Instagramot pörgesd végig. A telefonos ébredés helyett, használd ki a szervezeted saját biológiai óráját és feküdj-kelj hasonló órában minden egyes nap! Azzal, hogy reggel elhagyod a telefonod csekkolását, saját magadra tudsz koncentrálni és nem mások elvárásait teljesíted, hanem saját magadét! Légy te az első, ne a munkád!

Nem tudsz leállni a Facebookkal? Blokkold le!

Akik gép előtt dolgoznak, pontosan tudják, hogy a Facebook vagy az Instagram rendszeres csekkolása mennyire el tudja terelni az ember figyelmét. Ez a probléma annyira elterjedt, hogy szerencsére már megoldást is találtak rá. Számtalan blokkoló létezik, melyek beállításával bizonyos oldalak elérését korlátozni lehet a munkaidő, vagy tanulás alatt. Szólj a párodnak, barátaidnak, de még a munkatársaknak is, hogy a megadott munkaidődben csak sürgős dolgokkal keressenek! A munkaszünetben pedig, ugorj ki a levegőre, olvass el egy cikket beszélgess és igyál egy kávét a kollégáddal!

UPTOSTYLE 6
UPTOSTYLE 7

Alkalmazd Mel Robbins 5 másodperces szabályát!

Az agyunk egy nagyon intelligens kis szerkezet, ám sok esetben a stabilitásra és a bizonyosságra van beállítva mindennek pedig a fajfenntartáshoz van köze. Az ismert amerikai motivációs előadó évekkel ezelőtt alkotta meg az 5 másodperces szabályt, ami átsegít azon a hídon, ami ahhoz kell, hogy valójában is belekezdjünk egy-egy feladat elvégzésébe.  Az 5 másodperces szabály tulajdonképpen a metagondolkodás egyik formája. A módszer szerint el kell számolni 5-ig majd nekiállni a feladatnak, ami éppen ránk vár. Ez a néhány másodperces szünet segít fókuszálni és megteremti a környezetet, ami az elinduláshoz kell. Nem elég kigondolni valamit, cselekedni is kell! 

Tanulj meg nemet mondani!

Tudni kell nemet mondani, ami olykor igazi művészetnek tűnhet, pedig csak egy kis gyakorlásra van szükség. Fontos, hogy tisztában legyél a saját korlátaiddal és képességeiddel. Ha az adott időszakban már túlvállaltad magadat feladatokkal, akkor mondj nemet! Lehet, hogy le akarod nyűgözni a főnöködet, de egy kiégett és stresszes alkalmazottból senki sem profitál. Ha még nem dolgozol, akkor fontos, hogy tudj szelektálni a plusz feladatok és felkérések között. Időt kell hagyni a feltöltődésre is, nem csak a munkára. A kiegyensúlyozottságodat a munkabírásod is meghálálja.

UPTOSTYLE 8

Az általunk összeszedett 5 szokást mindenféleképpen érdemes beiktatni a mindennapjaidba, amik által időt és energiát is spórolhatsz. Fókuszáltabb és eredményesebb lehetsz, már csak azáltal is, hogy megtanulsz prioritást felállítani. A fent említett részletek segítenek szelektálni, nemet mondani, minimalizálni az online teret és arra sarkall, hogy az igazán fontos dolgokra helyezd a hangsúlyt. A munkában és a magánéletben is bátran alkalmazd a tippjeinket és tedd magadat mindig az első helyre!