Lagom – az éppen elég filozófiája

A SKANDINÁV ORSZÁGOK ÉVRŐL ÉVRE A LEGBOLDOGABB ORSZÁGOK LISTÁJÁNAK ÉLMEZŐNYÉBEN SZEREPELNEK. AZ FELKAPOTT LIFESTYLE MAGAZINOK ÉS KÖNYVEK NEM GYŐZIK HANGSÚLYOZNI, HOGY A SKANDINÁV BOLDOGSÁGNAK TITKA NEM KIZÁRÓLAG A JÓLÉTBEN KERESENDŐ:

Az elmúlt években a dán HYGGE és a finn SISU életérzés meghódította a világot, melyeket a svéd LAGOM egészít ki. Ezek a fogalmak mélyen gyökereznek a társadalom szellemiségében, egyfajta szokásként, sok esetben hagyományként szőve át a mindennapi életet.

A skandináv “slow life liga” legújabb tagja

Ahogy a hygge és a sisu, a lagom sem fordítható le szó szerint magyarra. Linnea Dunne, írónő a Svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz című könyvében az “éppen elég, pont helyes” egyszavas megfelelőjének írja le. Tény, hogy a mértékletesség nem a svédek találmánya, mégis, a lagom életstílusként való felfogása az egész svéd társadalom viselkedéskultúrájára kiterjed. 

„Ilyen amikor elfogadjuk a barátunk meghívását a hétvégére, de viszünk magunkkal ágyneműt, hogy ne kelljen mosnia– írja Linnea – vagy például praktikus autót veszünk és nem a legmenőbbet. Amikor csak az egyik falra rakunk dizájnos tapétát, a többit üresen hagyjuk. Amikor kérünk egy hamburgert, de sültkrumpli nélkül, mert a mértéktartás erény.”

 

stories-UZfDLsGE-9Y-unsplash

Mild Orsi, Svédországban élő festőművész szerint a lagom egyfajta harmónia:

„Az ember legyen elégedett azzal, amije van. Nem kell degeszre ennem magam, annyit eszek, amennyi jólesik. Nem halmozok fel egy rakás tárgyat, csak azokat a dolgokat, amikre szükségem van. Nem hajtom magam halálra, megpróbálok mindennap annyit tenni, amennyi pont elég ahhoz, hogy elégedett legyek.”

UPTOSTYLE 6

Az arany középút

Lagom az élet számos területére kiterjed, tudatosan figyelve rá, vagy ösztönösen cselekedve. Társas kapcsolatainkról kezdve, a lakberendezésig vagy divatig visszaköszönhet a lagom kiegyensúlyozottsága. A skandináv életszemlélet számunkra igen fontos eleme a fenntarthatóság és környezetvédelem, amellyel ugyancsak szoros kapcsolatban áll a harmonikus „lagom életvitel”. 

A skandináv társadalmakban az arany középút megtalálása egyfajta hagyomány,  a hivalkodás pedig kimondottan visszás. A gazdagok és a szegények életszínvonala közötti különbség nem szembetűnő, legyen szó itt például a mértéktartás jegyében busszal járó Olof Palme egykori svéd miniszterelnökről, vagy a villamosozó norvég királyról. Ha jobban beleássuk magunkat a skandináv habitus rejtelmeibe, teljesen magától értetődővé válik a skandináv design miértje. Kicsit pontosabban tehát, a minimalista habitus ösztönösen alakítja ki például letisztult tereit és formáit. 

Tanuljunk a skandinávoktól!

A lagom és hygge trenddé válása bizonyítja, hogy olykor igen hasznos dolgokat lehet más kultúráktól tanulni. A nagy nyári leárazások közepette a városban járva már-már mantraként ismételgettem magamnak, hogy a mértéktartás erény. A lagom filozófiája olyan kérdéseket tesz fel mint hogy: Tényleg szükségem van erre, csak azért venném meg mert olcsó? A vásárlásommal etikus vállalaltot támogattam? Meg tudom javítani ami elromlott mielőtt újat vennék?

UPTOSTYLE 7

A KÖRNYEZETKÍMÉLŐ, TUDATOS FOGYASZTÁST AZ APRÓ, MINDENNAPI CSELEKEDETEINK SOROZATA FORMÁLJA. MI A NORVÉG KIRÁLY PÁRTJÁN VAGYUNK, ÉS AMIKOR CSAK LEHET, VILLAMOSRA VOKSOLUNK AZ AUTÓNK HELYETT!