Környezettudatos ünneplési ötletek Valentin-napra

Már februárt írunk, ami pedig azt jelenti, hogy egyre jobban közeledik a Valentin-nap. Akár szereted ezt az ünnepet, akár nem, hoztunk pár szuper ötletet, amelyek hasznosak amellett, hogy környezettudatosak is. Itt az ideje kicsit lelassulni, kifejezni szeretetünket és meglepni azt a személyt, aki jóban-rosszban mellettünk áll.

Virág, mint fenntartható ajándék

Ha Valentin-nap, akkor piros rózsa! A legtöbben egy-egy szál vágott virágot vagy virágcsokrot adnak a társuknak, ám ezek rövid időn belül elhervadnak.

Hazánkban kapható rózsák nagy része Afrikából származnak, ahol nagyméretű rózsaültetvényeken szintetikus tápanyagok hozzáadásával fejlődnek a növények. Ezeket a virágokat hatalmas mennyiségben termesztik, majd hosszú utat tesznek míg eljutnak a virágüzletekig csak azért, hogy pár napig a vázába díszelegjenek.

A vágott virág alternatívája a cserepes virág, melynek élettartama hosszabb, így sokáig ékesíti és illatosítja a szobát, ha megfelelően öntözzük és gondját viseljük. Akár a kertbe is ki lehet ültetni, ahol még tovább élhet.

UPTOSTYLE 6
UPTOSTYLE 7

Környezetbarát csokoládé

Biztos felmerül benned a kérdés, hogy mitől lehet környezetbarát egy csokoládé? Elsősorban a vegyszermentes és etikus elkészítési mód miatt. A kakaóbab termesztése munkaigényes folyamat, mely sok helyen méltatlan körülmények között zajlik. A világ kakaóbab termésének majdnem kétharmada Nyugat-Afrikából származik, ahol embertelen körülmények között dolgoznak felnőttek és gyerekek egyaránt.

Különböző méltányos kereskedelmi szövetségek alakultak, mint például a Fairtrade és az UTZ, melyek célkitűzése a kakaótermelésben eluralkodott kizsákmányoló munkamódszerek visszaszorítása. Ezért, ha Fair trade vagy UTZ címkével ellátott édességet, bonbont látsz a boltokban, akkor jusson eszedbe, hogy az a legjobb minőségű, ellenőrzött, bár drágább csokik közé tartozik. 

Élmények, programok

Élményeket gyűjteni tárgyak helyett már önmagában is egy környezettudatos döntés. Különleges, emlékezetes és pénztárcabarát ötlet, ha élményt ajándékozol.  Az együtt töltött minőségi idő erősíti a kapcsolatot és később jó visszaemlékezni a közösen megélt pillanatokra. Arról nem is beszélve, hogy a programok során megismered társad igazi énjét, közelebb kerültök egymáshoz, és ha jól sikerült, akkor később is megemlegetitek.

Ide tartozhat; kirándulás a hegyekbe, séta a vízparton, vagy a közeli parkba. Új sport kipróbálása is jó móka lehet.

Otthoni programra is voksolhatunk, mint például filmnézés bekuckózva vagy egy finom vacsora készítése közösen.

UPTOSTYLE 8
UPTOSTYLE 9

Ajándék és képeslap újrahasznosított anyagokból

Ha szívesen alkotsz, és úgy gondolod, hogy egy kézzel készített tárgy személyesebb, mintha a boltba vásárolsz egyet, akkor ez a te területed. Az ajándék elkészítésekor használj olyan anyagokat, tárgyakat, amikre már nincs szükséged és úgyis csak a szemetesbe landolnának. Az interneten rengeteg kreatív ötletet találsz ezzel kapcsolatosan. 

Egy hagyományos Valentin-napi kellék a képeslap, melyet szívesen ajándékozunk virág vagy bonbon mellé. A boltba vásárolt üdvözlőlap helyett készíts újrahasznosított papírból sajátot. Sokkal egyedibb, ha szívvel-lélekkel te készíted el! Pár aranyos gondolatot is írhatsz bele vagy rajzokkal is feldobhatod!

Valentin-napi üdvözlet

Nem feltétlenül kell kézzel fogható ajándékot adni. Néhány kedves szó, amely szívből jön, sokat jelenthet. Írhatunk egy saját kis verset vagy dalt, amit előadhatunk a párunknak.

Öko-borok

A környezettudatos alkoholfogyasztás módja, ha hazai vagy a régiódban előállított bort, bio/organikus bort vagy natúrbort vásárolsz. Ezek a borok nem utaznak több száz kilométert, azért, hogy a boltok polcaira kerüljenek és pluszba még a hazai gazdaságot is támogatjuk

UPTOSTYLE 10

Bárhogy is ünnepeltek együtt, bármelyik ajándékötletre is voksolsz, a lényeg, hogy örömöt tudj okozni a párodnak és ki tudd fejezni a szereteted! Mi hiszünk benne, hogy nemcsak a társadnak, hanem a Földünknek is jót teszel döntéseddel. 

Kocsor Kata Laura