Egy felejthetetlen nyár megteremtése a komfortzóna elhagyásával

Egy újabb nyár küszöbén állunk, ami nem mást jelent, mint új lehetőségeket. Kiskapuk nyílnak ki előtted, amiket ha időben észreveszel és kapva kapsz az alkalmon, megannyi új körülmények közepette találhatod magad. Ezek a körülmények pedig akár egy új élet felé is utat mutathatnak. A legtöbb ember ódzkodik a komfortzónája elhagyásától, ám neked nem kell közéjük tartoznod! Természetesen mindenkinek nehéz elhagyni a kényelmes, mindentől védett kis kuckóját, ám az élethez gyökeresen hozzátartozik a változás – vegyük csak az évszakokat: nyárból ősz, télből tavasz. Ezért is elengedhetetlen, hogy a saját belső változásaidnak is teret engedjünk. 

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy nagy buborék. Ezt a buborékot komfortzónának hívták. Komfortzóna minden egyes ember körül ott tespedt, a gyerekeket tágabb, a felnőtteket szűkebb burokba zárva. Komfortzónával vajmi kevés ember mert szembeszállni, így legyőzhetetlennek érezte magát. Úgy hitte, a markában tartja az embereket. Ám egy napon Komfortzóna megbetegedett. Burka elvékonyodott, meg-megremegett minden lépéssel, amit embere tett. Majd kis idő múlva kidurrant. Komfortzónától megszabadult ember nagyot szippantott a friss levegőbe. Most már ő érezte úgy, hogy legyőzhetetlen.

UPTOSTYLE 6
UPTOSTYLE 7

A komfortzóna elhagyása nem gyerekjáték, több embernek okoz nehézséget mint hinnéd. No de mi is a komfortzóna és jó-e egyáltalán valamire? Természetesen ez is, mint az életben a legtöbb dolog, nem véletlenül alakult ki. Egyfajta védelmi vonalnak is nevezhetnénk, ugyanis elsődleges szerepe, hogy megóvjon téged a veszélyes helyzetektől. A legtöbb helyzetben azonban nem a védő szerepét tölti be az életedben, hanem a hátráltatóét. Alattomos természete miatt sok ember észre sem veszi a sok új és varázslatos dolgot, amiből kimarad, csak azért, mert az agyában lévő, komfortzónának nevezett kis hang azt suttogja, úgysem fog összejönni, úgyis rosszul fog elsülni, és még sorolhatnám.

Ugyan könnyű azt mondani, hogy egyszerűen vedd figyelmen kívül, ám a legegyszerűbb ellenszere mégis ez. Hadd magyarázzuk meg, mire is gondolunk! Az életben a legtöbb új dolog váratlanul, felkészületlenül fog téged érni, és ezzel nincs is semmi baj. Az, hogy hogyan reagálsz rá, viszont már a te döntésed és felelősséged is egyben. Határozhatsz úgy, hogy megijedsz egy hirtelen felbukkanó lehetőségtől, és a kényelmes komfortzónádba szaladsz, vagy tarkón csípheted ezt a lehetőséget, és élhetsz vele. Ha a komfortzóna elhagyásának gondolatától is ráz a hideg, akkor érdemes egypár dolgot saját magadban tisztáznod, valamint nem árt kutakodni egy kicsit a belsődben, megkeresni mi az, amit az élettől és saját magadtól is vársz.

Nem kell ezeknek eget rengető dolgoknak lenniük, egyszerű napi rutinok bevezetése is hatalmas változást idézhet elő a környezetedben. Ezekkel megalapozhatod a jelened, ami segíteni fog a későbbiekben ráirányítani arra, hogy a jövő nem más, mint egy fiktív fogalom. Egyáltalán nem muszáj filozófiai, vagy akár  spirituális magaslatokba menned ahhoz, hogy te is logikusan átgondolhasd a jövő fogalmát. Akár napló írásába is belefoghatsz, hiszen így saját magadat is jobban megértheted, ezáltal pedig könnyebben nyakon fogod tudni csípni azokat a rossz gondolatokat, amiket a komfortzónád ültet a fejedbe. Ez pedig jelentősen egyszerűbbé teszi majd a új dolgokra való reflektálásod megváltoztatását. 

UPTOSTYLE 8
UPTOSTYLE 9

Mint már fentebb is említettük, a komfortzóna elhagyásához elengedhetetlen tisztában lenned ahhoz, mit vársz az élettől és saját magadtól is. Ezért is tartjuk kiemelkedően fontosnak a “me time” bevezetését. Moziba beülni egyedül, meginni egy kávét a kedvenc kávézódban, leülni a parkba és piknikezni saját magaddal – szumma-szummárum, minőségi időt tölteni magaddal. Amellett, hogy a lelkednek is jót tesz a saját társaságod, ezen alkalmakkor befelé reflektálsz, a belső éned feltöltődik, így tisztábban láthatod a dolgokat, és a tetteidet is racionálisabban tudod végrehajtani.

UPTOSTYLE 10

Ha ugyan nem is a komfortzóna elhagyásának közvetlen praktikáiról írtunk, ezekkel az indirekt módszerekkel kitágíthatod a gondolkodásodat, fejlesztheted önmagadat, valamint az életre való rálátásodat, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy fejlődj mint ember, új élményekkel gazdagodj és rengeteg hasznos tapasztalatot szerezz. 

UPTOSTYLE 11

Mindez elsőre természetesen nem fog sikerülni, ám sok gyakorlással, odafigyeléssel és rengeteg türelemmel magad felé, te is képes leszel a komfortzónád elhagyására!