Inspiráló nők a nagyvilágból

A világ tele van inspiráló nőkkel, akiktől rengeteget lehet tanulni nemcsak sikerről és tiszteletről, hanem emberi és erkölcsi szempontból is. A következőkben olyan hölgyeket sorolunk fel, akik rengeteget tettek már saját magukért és a környezetükért egyaránt, ezért ösztönzőleg hatnak az emberekre szerte a világban. Nem utolsó sorban pedig, hoztunk tőlük idézeteket is! 

Michelle Obama

Az ügyvéd és író Michelle Obama 2009-ben lett az első afroamerikai first lady, Barack Obama oldalán. Férje elnökségétől kezdve milliókat inspirált, és rengeteg nőnek vált a példaképévé. Olyan kezdeményezések kötődnek hozzá, mint a katonai családok képviselete, a dolgozó anyák segítése a karrier és a család egyensúlyában, a nemzeti szolgálat ösztönzése, illetve a művészetek és a művészeti oktatás népszerűsítése. Az egészség, az oktatás és a jólét támogatójaként hozzá kötődik a Let’s move! kampány is, ami a gyermekkori elhízással vette fel a harcot. 

„Az erős férfiaknak, akik valóban példaképek, nem kell megalázniuk a nőket, hogy ettől erősnek érezzék magukat.”

inspiráló nők
UPTOSTYLE 6

Diana hercegnő 

A tragikus sorsú Diana hercegnő, másnéven a nép hercegnője egész életét mások megsegítésére és szolgálatára szentelte. Több mint 100 jótékonysági munkát vezényelt le, amíg a királyi családhoz tartozott. Támogatta az AIDS és HIV betegeket, a hajléktalan és rokkant embereket, gyermekeket. Rengetegszer utazott Észak-Amerikába, ahol hospice házakat, iskolákat látogatott meg, de részt vett adománygyűjtő eseményeken is. Bárhol is járt, mindenhol mély nyomot hagyott maga után, okkal nevezik őt hatalmas emberbarátnak. 

„Mindenkinek szüksége van arra, hogy értékeljék. És mindenkiben megvan az a képesség, hogy adjon a másiknak.”

Frida Kahlo 

A történelem egyik legjelentősebb művészének, Frida Kahlonak az arcát manapság rengeteg ruhadarabon örökítik meg, népszerűsége pedig nem véletlen. A mexikói származású festőnek állítása szerint apai ágon magyarországi zsidó nagyszülei voltak. Gyermekbénulásban szenvedett, ezért jobb lába sérült volt, betegsége azonban nem állította meg céljai elérésében. Képeivel odaszúrt a populista kultúrának, és átformálta kora szépségideálját is. Feldolgozta a nemek, az osztályok és fajok témáját, leplezetlenül ábrázolta a női testet, ezért fontos szerepe van a feminizmus kialakulásában is. 

„Minek nekem láb, ha a szárnyaimmal repülni tudok?”

UPTOSTYLE 7
UPTOSTYLE 8

Yoko Ono 

A japán származású, 89 éves zenész, művész és aktivista Yoko Ono-t megboldogult férje, John Lennon egyszer így írta le: „a világ legismertebb ismeretlen művésze” – vagyis mindenki tudja, hogy kicsoda, azt viszont senki, hogy mit is csinál pontosan. A Vietnami háború kitörésekor a szerelmespár az ágyon fekve, virágokkal körülvéve tartotta a „Bed Peace” és „Hair Peace” plakátokat, hogy tüntessen. Ono aktivista tevékenysége azóta is tart. Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, hatalmas hirdetőtáblákra vetítette ki az „Imagine Peace” feliratot szerte a világban. A legismertebb ismeretlen művész, mint látható, folyamatosan alkot. 

„Úgy változtathatod meg a világot, ha mindig önmagadat adod.”

Jennifer Lawrence 

Hogy az újabb generációt is képviselje valaki, Jennifer Lawrence-t hoztuk példának. Az Éhezők Viadala sztárja amellett, hogy híres színésznő, a társadalomban is fontos szerepet vállal. Mielőtt híres lett volna, nővér szeretett volna lenni, dolgozott is nővér-asszisztensként a szülei nyári táborában. Ez is közrejátszhatott abban, hogy 2016-ban 2 millió dollárt adományozott egy gyermekotthonnak. Közzétett egy videót is, amiben arra ösztönöz mindenkit, hogy csatlakozzon hozzá. Az összegyűlt pénzből egy olyan intenzív osztályt hoztak létre, ahol szívproblémákkal küzdő gyermekek gyógyulhatnak külön szobákban, ráadásul a szülőknek is lehetőségük van velük lenni. Jennifer arra inspirál mindenkit, hogy ne féljenek felszólalni másokért.  

„Vannak színészek, akik magukat építik fel, és vannak olyanok, akiket mások építenek fel.”

UPTOSTYLE 9
nubu_adel_judit

NUBU – Garam Judit és Kovács Adél 

2020-ban a híres divatmárka, a NUBU is jelölt volt az inspiráló nők gáláján, pontosabban a név mögött álló két személyiség, Garam Judit és Kovács Adél. A kortárs hazai építészetből, képzőművészetből és designból nyerik, a fenntarthatóság és fejlődés pedig nagyon fontos számukra. Legutóbbi cikkünkben a NUBU is szóba került, mint a magyar divatvilág képviselője. 

„Az energiát és a motivációt a márka köré épülő filozófia (zen) adja és az, hogy az emberek használják és elégedettek a ruháinkkal, amiket tervezünk. Designerként ez a legnagyobb mozgató erő.”

A lista közel sem teljes, de mi már így is feltöltődtünk pozitív, inspiráló energiákkal. Te kiket sorolnál még közéjük?