Gondolatok a Koppenhágai Divathétről – 1. rész
Sok év kihagyás után, az Uptostyle csapata újra kilátogatott a Koppenhágai Divathétre. Sok minden változott amióta utoljára jártunk. Ugyanakkor van ami örök a divathetek világában.
A csoportosítás egyszerűsítése miatt egy csokorba szedtük a tej nélkül felszolgált kávékat. A legkisebb mennyiségű ezek közül, a ristretto: az általános hiedelemmel ellentétben ebben a fajtában van a legkevesebb koffein. A kávé erősségét az extrakció időtartalma és a felhasznált kávé mennyisége határozza meg. A ristretto készül a legrövidebb idő alatt, így gyengébb az eszpresszó-nál. Az eszpresszó is sima fekete kávé, hosszabb ideig készül, ugyanannyi, 7 g kávéból, és több, 40 ml lesz. A doppio elnevezés megzavarhat minket elsőre, magyarul azonban ez a dupla eszpresszó. Ez a fajta már 14 g kávé felhasználásával készül, és mennyiségében is a sima eszpresszó duplája, így ezt mondhatjuk a legerősebbnek. A lungo, más néven hosszú kávé legalább ugyanannyi koffeint tartalmaz mint a presszó, de hosszabban főzzük, így több víz kerül hozzá. Kávézókban általában jeleznünk kell, hogy tejjel vagy tej nélkül kérjük ez utóbbit.
Amilyen egyszerű különbséget tenni a tej nélküli kávék között, olyan nehéz dolgunk akad, amikor ez a hozzávaló már bekerül a képbe. A café latte és latte macchiato megkülönböztetése elsőre lehetetlen feladatnak tűnik. Összetevőiket tekintve nem tévedünk sokat, mind a kettőben egy adag eszpresszó kávé, tej és tejhab található. Azonban míg a sima latte egy tejes katyvasznak tűnik, addig a latte macchiato-t rendelő barátnőnk poharában szépen elkülönül a tej, a kávé, és a hab rétege. A titok a hozzávalók adagolásában és habosításában rejlik. A café latte esetében az eszpresszóhoz öntik hozzá a forró tejet, míg a latte macchiato-nál fordítva, először kerül a tej a pohárba, majd az espresszó és utána a tejhab. Ide sorolhatjuk a melange-ot is, ami csak annyiban tér el a latte macchiato-tól, hogy egy réteg méz kerül az aljára. A cappucino-t talán nem kell senkinek se bemutatnunk, ez a közkedvelt fajtánál az eszpresszóhoz felhabosított tejet adnak, ⅓ presszó és ⅔ tejhab arányban.
Az americano nem meglepetés, hogy Amerikáról kapta a nevét. Azonban míg a tengeren túl filteres kávéfőzőben elkészülő, híg, vízes kávét jelent, Európában a presszó kávét öntik fel forró vízzel. A csokis élvezetre vágyók bátran választhatják a mocha-t. Ez eszpresszo-ból, egy réteg csokiból és felhabosított tejből áll. A caffé macchiato nagyon bonyolultnak hangzik, valójában viszont igen egyszerű. Egy adag eszpresszo, egy kávé tejhabbal kiegészítve, ami egy jellegzetes fehér pöttyöt képez a kávé felszínén. Az ír kávéhoz nehéz megtalálni a megfelelő időt, hiszen a kávé és a tejhab között egy réteg whiskey bújik meg. Ehhez a fajtához általában vagy túl korán, vagy túl későn van, de a leleményesebbeken az ilyen korlátok nem fognak ki.
Reméljük a következő rendelésnél már magabiztosabban igazodsz el a különféle fajták között. Külföldön érdemes a pincéreknél érdeklődni, hiszen kultúránként eltérések vannak a kávéfogyasztási és felszolgálási szokások közt.
Sok év kihagyás után, az Uptostyle csapata újra kilátogatott a Koppenhágai Divathétre. Sok minden változott amióta utoljára jártunk. Ugyanakkor van ami örök a divathetek világában.
Mitől lesz jó egy Montessori Babajáték? Egy anyuka újkeresése a montessori világban. Montessori játékok, montessori szoba és montessori nevelés. Olvasd el az első részt, hogy megtudd milyen a jó montessori babajáték.
November végén a LEANEA ékszermárka kollekció bemutatóján jártunk. LEANEA Tangleversum kollekció bemutatóját olvashatjátok.
Hűvös reggelek, talpunk alatt ropogó falevelek, zabtejes cappucino a kedvenc kávézónk teraszán – nekünk ez az ősz. Ezen a csodás érzésen felbuzdulva itt vannak az őszi kedvenceink.
Divat és kiegészítő edition.
A Design360 eseményén egyre több formatervezőnő mutatkozott be, így ennek kapcsán hoztunk 5 formatervező designert és a munkásságukat.