Hogyan tarts közösségi média szünetet?

Valljuk be őszintén senki sem tudná elképzelni a napjait közösségi média nélkül, mivel ezáltal sokkal nehezebb lenne kapcsolatot tartani és értesülni a legfrissebb infókról. A mai világban egyre több időt töltünk online, a telefonon olvasunk híreket, játszunk, beszélgetünk és online is kapcsolódunk ki.

Valóban könnyebb egy teendőkkel teli nap után nyugalomban átböngészni az internetet, de ez a szokás hosszú távon nem kifizetődő. Az internetnek amellett, hogy sok előnye van, számos negatív hatása is van, ha túlzásba visszük a használatát. A legnagyobb veszélyt a függősség jelenti. Ha elhatároztad, hogy belekezdesz a detoxba, akkor tippjeink biztosan a segítségedre lesznek.

naplóírás
téli hangulat

1. Adj időt magadnak!

Az első és legfontosabb, hogy semmit ne azonnal akarj megvalósítani. Az eszközökről amit mindennap használsz – a telefont is beleértve-, nagyon nehéz lemondani. Automatikusan, ha unatkozol vagy csak kíváncsi vagy egy adott dologra az első, hogy a telefon után nyúlsz. A szünet ideje alatt a legnehezebb megszokni, hogy unatkozás esetén ne a közösségi oldalakat görgesd végig. Itt az ideje elfoglalni magad az okos eszközök nélkül és kicsit visszamenni a retro időkbe. Mikor olvastál egy jó könyvet vagy a kedvenc magazinodat? Ha erre a kérdésre nem tudsz pontos választ adni, mert már te sem emlékszel rá, akkor itt az ideje újra olvasni. Mi a letisztult Cereal és a Kinfolk magazint ajánljuk neked. Az olvasás után jól esik egy nagyot sétálni a szép tavaszi időben, felfedezni a természet szépségeit.

2. Mérlegeld az egyes alkalmazásokon töltött időt!

Széles körben elterjedt pár napra felhagyni az online oldalak használatával. Számos appot fejlesztetek már ki időmérés céljából, ezek mérik az adott alkalmazás használatával töltött időt. Megdöbbentő számok lehetnek, hogy mennyi időt is nyomkodod egy nap az elektronikus eszközöket. Érdemes átnézni az alkalmazásokat a telefonon és ami a legtöbb idődet veszi el törölni. Nemcsak időmérők léteznek hanem képernyő limit is, ennek a lényege hogy beállítod a számodra megfelelő időkorlátot és ha ez lejárt jelez neked. Először nagyon nehéz a mindennapok részévé vált alkalmazás nélkül élni, de pár nap elteltével már fokozatosan egyre könnyebb lesz.

UPTOSTYLE 6
növények

3. Tegyél a telefonodra jelzést!

Ez a nagyon furcsa, de bizonyítottan hatásos módszere annak, hogy kevesebbet használd a telefonod. Legyen szó hajgumiról, vagy egy post note cetliről, mindegyik megfelel erre a célra. Ez a jelzést figyelmeztetést ad, hogy ne emeld fel feleslegesen a készüléket, helyette inkább folyasd az aznapi munkákat. Ha úgy érzed, ez sem elég hatásos eltiltás számodra a telefontól, akkor tedd be a fiókodba és mielőtt elő akarnád venni, gondold át, hogy biztosan szükséges-e most azonnal elintézned vagy megkeresned az adott dolgot, illetve, hogy alternatív módon, például könyvekből meg tudod-e keresni a kérdéses információt.

4. Használj ébresztőórát a telefonod helyett!

Manapság az ébresztőóra nem a legelterjedtebb dolgok közé tartozik. Minek is vennénk, ha a mobilunkon is van? A válasz: nem célszerű a napot rögtön telefonnal a kézben kezdeni, este pedig ezzel zárni. Rendkívül figyelemelterelő hatással rendelkezik és kevésbé alszunk jól ha lefekvés előtt telefonozunk. A digitális böjtöt időzítheted napszakokra is estére vagy épp reggelre, ilyenkor az ébresztőóra a legnagyobb segítség. Ha a telefonon állítanád be a reggeli ébresztőt, könnyen azon kapnád magad, hogy a közösségi oldalakat is gyorsan végiggörgeted, és hopp, máris eltelt az egész délelőtt…

UPTOSTYLE 7
energikus reggel

5. Tartsatok detoxot közösen a barátoddal!

Legyen szó hobbiról, spotról mindig jó egy társsal melletted belevágni az új dolgokba, ez a közösségi média detoxra is igaz. Nyugtalanító érzés lemaradni a feltöltött posztokról, videókról de ez nem lesz így ha a barátod is veled tart, mert ahelyett hogy ezen rágódnál, megbeszélhetitek az offline élet pozitív hatásait és jobban tudtok koncentrálni a másikra is. Írjátok le ezeket a pozitív tapasztalatokat és a detox végén nagyon jó érzéssel tudjátok majd elolvasni. Sokkal könnyebb együtt megtervezni, megvitatni a szünet kimenetelét. Ezt a tervet felhasználva egyszerűbb túljutni a kezdeti nehézségeken is, illetve egymást motiválhatjátok ha esetleg egyikőtök már nehezen bírja.

5+1. Tölts minőségi időt a családoddal!

Gondolj bele mennyi időt vesz el egy-egy „gyors”  Instagram csekkolás, ehelyett  itt az ideje elővenni a polcon porosodó társasjátékokat és bajnokságot indítani a családdal. Ha a társasjáték nem a kedvenc időtöltésed akkor keress valamit, ami az egész családnak a kedvére van. Menjetek közösen egy túrára vagy piknikezni a közeli parkba. Használd ki a felszabadult idődet, hogy a szüleiddel együtt legyél. A közeledben lévők abban is a segítségedre lehetnek, hogy elmondják a véleményüket mennyiben változott meg a viselkedésed a telefonmentes időszak alatt és rávilágítsanak a velejáró pozitív hatásokra.

UPTOSTYLE 8

Reméljük, hogy tippjeinkkel sikerült felkelteni a figyelmed a detox fontosságára és ezek a segítségedre lesznek. A legfontosabb fokozatosan csökkenteni a telefon használatát és semmiképp ne add fel ha a kezdeti élet offline módban nem a legkönnyebb. Meglátod mennyi minőségi időt tudsz majd eltölteni kütyük nélkül.