Hogyan lazíts a karácsonyi hajtás után

Annak ellenére, hogy a karácsony talán a legmeghittebb és -családközpontúbb ünnepünk, temérdek készülődéssel jár, ami rengeteg stresszt von maga után. Tengernyi ajándékok vásárlása és csomagolása, ünnepi vacsorafőzés, sütemény hadak készítése, nagytakarítás, favásárlás és -díszítés. Egy ilyen feszített tempójú időszak után érdemes, és kifejezetten fontos időt szánni a regenerálódásra, hiszen könnyen burnout-hoz vezethet a nagy készülődés. Cikkünkben összeszedtünk néhány egyszerű, könnyen kivitelezhető pihenési stratégiát, hogy mind lelkileg, mind testileg garantáltan kisimulva kezd az új évet.

Irány a kád!
Ha az egész napod rohanásból áll, mindemellett pedig a karácsony miatt otthon is rengeteg a tennivalód, érdemes lehet alkalmat keríteni egy hosszú habfürdőre – tökéletesen egyszerű stresszlevezetés. Szánj rá legalább egy órát, hogy igazán ki tudj kapcsolódni egy hosszú és fárasztó nap után. Gyújts gyertyákat a kád szélén, esetleg díszítsd fel a fürdőt más alternatív fényekkel. Ha igazán fel akarod dobni a hangulatot, használj relaxálást elősegítő fürdősókat (például levendulásat), esetleg szerezz be egy fürdőbombát. Ha nem vagy a síri csend kedvelője, kapcsolj be egy kis meditatív, relaxáló, esetleg klasszikus zenét a teljes ellazuláshoz. Hidd el, egy nyugtató habfürdő remek lazítási lehetőség egy zsúfolt december után. De ne félj ünnepek előtt is időt szánni magadra! Nem feltétlenül kell megvárni a teljes kimerültség állapotát. 

UPTOSTYLE 6
UPTOSTYLE 7

Relaxálj ritmusra!
Ha fokoznád a hangulatot, akár a fürdőszobában, akár a kanapén vagy a konyhában: hallgass zenét! Már egy szabad fél óra is alkalmas lehet a karácsony előtti, esetleg utáni relaxálásra. Fontos megjegyezni azonban, hogy a tartós nyugalom érdekében, érdemes ilyenkor minden fontos és kevésbé fontos dolgot a háttérbe szorítani. Egész testeddel és lelkeddel koncentrálj a zenére, hogy minél gyorsabban elérd a már-már meditatív állapotot – amit a légzéseddel figyelésével méginkább fokozhatsz. Már rengeteg platformon elérhetőek különböző, kifejezetten ilyen célokra összeállított lejátszási listák ezernyi féle zenével, hangokkal, így garantált, hogy megtalálod a saját ízlésednek megfelelőt. 

Szépülésre fel!
A karácsony közeledtével nem igazán van az embernek ideje saját magával törődni, hiszen a családot, barátokat, és összességében az ünnepi hangulatot mind-mind előrébb helyezzük, hogy örömet okozhassunk másoknak. Amint lement az ajándékvásárlás, és az azzal járó feszültség, szánj magadra egy kis időt, hogy lábadozhasson a kimerült tested is. Válassz egy hidratáló arcmaszkot, esetleg egy hűsítő arcpakolást, és szentelj időt a bőröd regenerálódására, hiszen a rengeteg elfogyasztott ünnepi étel és sütemény nem fogja kímélni bőrödet. Esetleg a kedvenc filmed vagy sorozatod közben kifestheted a körmödet – egy igazi csajos este önmagaddal!

UPTOSTYLE 8
karácsony

Bekuckózás
Szerezd be a legpuhább és legkényelmesebb pizsamát, készíts magadnak egy finom teát, netán egy forró csokit, vagy szerezz be egy jó pohár forralt bort és élvezd az estét egyedül, esetleg a barátaiddal! Egy kényelmes szettben sokkal könnyebben el lehet lazulni, így jobban és könnyebben ki tud kapcsolni az agyad. Tarts filmmaratont a barátaiddal egy meleg, puha plédekből összeeszkábált kuckóból, vagy vegyetek elő egy rég nem használt, esetleg sosem játszott társasjátékot, és üssétek el vele az éjszakát egy kellemes ital és beszélgetés mellett. A lényeg, hogy mindezeket a karácsony által generált, stressztől mentes környezetben, fesztelenül tehetsz meg.

Válts környezetet!
Ha van rá lehetőséged, karácsony után utazz el pár napra vidékre. A városi és családi nyüzsgés után igazán felszabadító lehet egy kis friss, hideg levegő, a csönd és az új, természetes környezet. Legyen szó külföldről vagy akár egy belföldi kis házikóról, a környezetváltozás garantáltan jót fog tenni a lelkednek. Öltözz fel kényelmesen és melegen, majd menj el egy túrázni egy kisvárosba – felhőtlenül ródd a kis utcákat a téli csendben. Ha pedig igazán kalandvágyó vagy, egy erdei útvonalon tervezett túra útvonal megjárása sem okozhat gondot – a lényeg, hogy próbálj elvonatkoztatni a munkától, a családban történő problémáktól és a rád váró feladatoktól. Nehéznek tűnhet, de légy magaddal türelmes, pár nap után már kirázod a kisujjadból! Ezek után pedig frissen, újult erővel vetheted bele magad az új évbe és az új feladatokba.

karácsony

Időt szánni magunkra ebben a felgyorsult világban szinte már lehetetlennek tűnik. Ám a legtöbb esetben nem órákról vagy napokról lenne szó. Harminc percnyi zenehallgatás és táncolás, egy órás habfürdő kiélvezése – ennyi is elég a lelki egyensúlyunk fenntartásához, a lényeg a következetesség!