Hét francia étkezési tipp az egészségért és a jókedvért

A legfinomabb ételeket enni úgy, hogy közben az egészségedre és az alakodra is vigyázol – ez talán az ellentétek ellentéte. A franciák remek étkezési szokásaival a karantén idején ismerkedtem meg, amikor is francia barátommal és az ő családjával étkeztem minden egyes nap. Étrendjüket követve négy hónap alatt közel öt kilótól szabadultam meg. A fogyás csupán melléktermék volt, viszont rávilágított a múltbéli hibáimra táplálkozási szokásaimmal kapcsolatban.

Az evés priorizálása
Franciaországban egy étkezést kihagyni vagy elsietni bűn. A franciák természetesen nem csapnak lakomát minden alkalommal, mégis megfontolt tempóban élvezik az ízeket, általában a megszokott, vidám társaság kíséretében. Amikor jelen vagy, és ételed a figyelmed központjában áll, a tested tudni fogja elég volt-e, ennek köszönhetően pedig könnyebben elkerülheted a túlevést és az azzal járó feszülő pocakot.

étkezés
UPTOSTYLE 1

Jóból is megárt a sok
Franciaország kultúrájának esszenciáját képezik a zamatos borok és az ínycsiklandó ételek. A franciák nem mondanak le kedvenc harapnivalóikról, viszont mértékkel fogyasztják azokat. Kisebb adagok felszolgálása a tökéletes módja annak, hogy egészséges keretek között fogyasszanak olyan “csaló” ételeket mint a vaj, a sajt, a süti vagy a bor. Amúgy is, amilyen magas a zsírtartalma bizonyos francia ételeknek, nem kell sokat enni belőlük, hogy jóllakottnak érezzék magukat.

Válassz minőségi ételeket!
A franciák a minőség mellett teszik le voksukat, főleg ételek terén. A nyüzsgő piacokon történő vásárlás a francia kultúra szerves része, egyesek számára akár napi rituálé. A friss idényzöldségek- és gyümölcsök prioritást élveznek a szupermarketekben és kisboltokban kirakodott portékával szemben. Látogass el a helyi piacra és csapj le olyan termékekre, melyek tartósító- és permetszerektől mentesek! Azzal, hogy minőségi ételt teszel az asztalra, tudatos döntést hozol, és testednek is jót teszel.

francia
UPTOSTYLE 2

A fogások nélküli ebéd
Franciaországban az étkezések alkalmával nagy szerepet kapnak a fogások, amik legtöbbször a következők: l’entrée (előétel), le plat principal (főétel), le fromage (sajt), és le dessert; bizonyos alkalmakkor természetesen még több fogással elkényeztetheted magadat, családodat és a vendégeket. Amikor fogásokra bontod az étkezést, lelassítasz, és igazán megízleled az ételt. A több fogás nem feltétlen kell, hogy több idő eltöltését jelentse a konyhában, néha egész egyszerűen elég annyi, hogy nem szeded ki az összes ennivalót egyszerre. Talán még éttermi hangulatot is teremthetsz ezzel!

Le az ész nélküli nasizással!
Franciaországban nem esznek csak azért, hogy egyenek, főleg nem chipset a tévé előtt. Étkezés csakis a megfelelő időben vagy le gouter alkalmával! Ez utóbbi egy nassolási rituálé, melyre késő délután kerül sor, és tulajdonképpen annyi történik, hogy elfogyasztanak valami édességet, hogy kibírják vacsoráig. A snackelés nem rossz dolog, viszont csináljuk tudatosan és fogjuk fel úgy, mint egy miniétkezést.

étkezés
étkezés

Igyál sok vizet!
Tudom, már a csapból is ez folyik, de a vízfogyasztás esszenciális ahhoz, hogy jól érezd magad a nap folyamán. Nem kell ám literszámra nyakalni a tiszta vizet: cseréld le a reggeli kávédat például egy teára, vagy fogyassz el ebéded vagy vacsorád mellé egy üveg szénsavasat! Ha a cukros italok függője vagy, vized ízesítéséhez próbáld ki az alkoholmentes szirupot, ami nagy népszerűségnek örvend Franciaországban, és egy cseppnyivel egészségesebb is, mint a kóla vagy a Fanta.

Mozogj rendszeresen!
Bár ez nem az étkezéshez fűződik, mégis rendkívül fontos. A franciák például mindenhova gyalog vagy biciklivel mennek – sok helyütt előszeretettel választják két lábukat a kocsi helyett, ha elintéznivalójuk akad. A rendszeres mozgás a nap folyamán egyszerű módja annak, hogy tegyél valamit egészséged érdekében. Ha szükséged is van a kocsidra, parkolj az úticéltól 10-15 percnyire. A szünet a munkahelyen kiváló alkalom a sétára, de vacsora utánra is beiktathatod. A kulcs az, hogy mozogj!

francia

Azért érdemes megjegyezni, hogy a franciák nem az egészséges életmód példaképei. Gondoljunk csak – khm, khm – meglehetősen intim viszonyukra a cigarettával, és igen, a francia nők is hajlamosak a hízásra. Általános étkezési szokásaik azonban megmutatják, milyen egy egészséges kapcsolat ember és étel között.

Forrás: itt
Fordította: Bánfi Loretta