Harminc évem harminc leckéje – harminc dolog, amit harminc évem alatt tanultam

Ezen a héten töltöm be a harmincat, és érdekes gondolat ötlött fel bennem: megosztom veletek, mit is tanultam eddig az élet iskolájában, mind karrierem, mind magánéletem terén. Nem állíthatom azt, hogy mindent tudok – hogy is állíthatnám -, azonban akad jó pár dolog, ami az idő múlásával tisztává vált számomra, és remélem, hogy ez a kis olvasmány nektek is segítségetekre lesz. Rendkívül izgatott vagyok, hogy harmincas éveimhez érkeztem, és kíváncsian várom, mit tartogat az előttem álló időszak. Most pedig térjünk a lényegre!

Minden okkal történik. De tényleg. Minden okkal történik, attól kezdve, hogy nem vesznek fel álmaid munkahelyére, egészen addig, hogy szakítasz életed szerelmével. Az én életemben ezek a dolgok arra ösztönöztek, hogy megismerjem önmagam, és a helyes útra térítettek – egy útra, ami egy olyan élethez vezetett, amit mindig is élni szerettem volna.

Jogod van nemet mondani.

Mondj igent, ha úgy érzed, az a helyes.

Fake it till you make it. Ha igazán szeretnél csinálni egy bizonyos dolgot, ne jelentsen akadályt az, hogy nincs hozzá ‘hivatalos’ képesítésed. 2022-ben élünk. Én például úgy lettem fényképész, hogy mindenkinek azt mondtam, fényképész vagyok. Voilá. Ez a módszer nem csak abban segített, hogy elhiggyem, lehet belőlem fényképész, de mások tudtára adva ezt, segítséget kaptam tőlük. Ehhez kapcsolódik a következő tanácsom…

…mondd ki hangosan a dolgokat. Magadnak és másoknak egyaránt. A szavak erőteljes energiával rendelkeznek. Segítségükkel az univerzum tudtára adod, mit (vagy épp mit nem) szeretnél. Könnyű belecsavarodni a saját gondolataidba, de azáltal, hogy kimondod őket, rendet teszel közöttük, tisztábban átlátod a helyzetet. Ha pedig megfigyeled, miket mondasz ki hangosan másoknak, megtudhatod, mit is érzel pontosan az adott helyzettel kapcsolatban.

UPTOSTYLE 6
UPTOSTYLE 7

Csak csináld. Olyan sok okot találunk arra, hogy halogassunk egy bizonyos dolgot, a tökéletes pillanatra várunk. De hadd mondjak el valamit: a tökéletes pillanat nem létezik. Csakis ez.

Szedj probiotikumokat.

Csakis úgy tudsz másokat szeretni, ha saját magad szereted. Juj, micsoda közhely! De milyen igaz! Ru Paul szavaival élve: Ha nem szereted magadat, hogy a fenébe fogsz másokat szeretni?

Fogadd el magad úgy, ahogy vagy. Tény, hogy mindig van hová fejlődni, de ez nem azt jelenti, baj van azzal, amilyen most vagy. Nem segítesz a helyzeten, ha valaki más bőrébe akarsz bújni, vagy ha más cselekedeteit utánzod. A leghitelesebb éned a legjobb éned!

Ha szükséged van rá, pihenj.

Azért vagyunk itt, hogy tanuljunk. Öt évvel ezelőtt eldöntöttem, hogy az élet egy találós kérdés, én pedig azért vagyok itt, hogy megfejtsem – és őszintén szólva, azóta is imádom ezt a felfogást! Azért vagyok itt, hogy különböző, számomra érthetetlen szituációkat éljek át, amikből később tanulhatok és fejlődhetek. Imádok új dolgokat tapasztalni! Egy nehezebb helyzet is csak egy találós kérdés – meg lehet oldani, ám több időt és energiát fog igénybe venni.

Mindennap kenj napvédő krémet a bőrödre.

Egy forró fürdő, egy arcmaszk és egy csésze tea majdnem mindenre gyógyír.

Az energia minden, minden energia. Beszéltem már arról, mennyire tetszik a Human Design. A témába belecsempészném az energiát. Saját magam és mások belső energiáinak megismerése megváltoztatta életemet, cselekedeteimet és azt, amiképp felfogom, mi miért történik. Ezenkívül nagymértékben hozzájárult törekvéseim sikeréhez azáltal, hogy megértettem, az emberek miként fogadják a belőlem jövő energiát.

Az ingatlanügynökök mindig késnek.

Írd ki magadból a dolgokat. Csak egy tollra és egy papírra lesz szükséged. Nem is olyan bonyolult, igaz?

A tévedés az emberi lét velejárója. Egyetlen rosszabb dolog van a tévedésnél: ha mások mondják meg, hogy tévedsz, de nem érted miért. Semmi gond, tanulj belőle és lépj túl rajta – hiszen minden éremnek két oldala van.

Nincs szükséged milliónyi barátra. Igen, úgy érzem, felnőttem. Kiskoromban sokat költözködtünk – két országot jártam meg és tíznél is több iskolát -, és mindig is széles baráti körre vágytam, nem pedig egy-egy jó ismerősre, akivel néha összefuthatok. Mostanra rájöttem, hogy számomra sokkal különlegesebb és lelkileg kevésbé megterhelő, ha kisebb baráti társasággal rendelkezem, ám rájuk mindig minden körülmények között számíthatok. Nincs szükségem húsz emberre, hogy úgy érezzem, élek – elég csak az a pár megbízható barát, akik segítenek túljutni a nehéz mindennapokon. Igaz a mondás, miszerint a kevesebb néha több.

UPTOSTYLE 8
UPTOSTYLE 9

Egy barátságot megszakítani pont ugyanolyan nehéz, mint egy párkapcsolatot. Pár évvel ezelőtt éltem át először hasonló esetet, és furcsamód felszabadító érzés volt. Rájöttem, hogy egy számomra fontos ember, aki valamikor közel állt hozzám, mostanra egy valóságos energivámpírrá vált, aki folytonosan visszaélt a jószándékommal. Úgy éreztem, adósa vagyok, amiért már hosszú ideje barátok vagyunk. Borzalmasan nehéz volt megszakítanom vele a kapcsolatot, de ez segített abban, hogy el tudjam engedni. Maga a barátság nagyszerű volt, nem erről van szó! De csakúgy, mint egy párkapcsolat, néha el kell engedni, ha már semmi jót nem tud adni. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem tekinthetünk vissza a közösen töltött időre nosztalgikusan. De mindenkinek jobb, ha nem áldozunk olyan emberekre időt, akik hátráltatnak minket az életben.

A magabiztosság nem beképzeltség. Attól, hogy magabiztos vagy a munkádban és az adottságaidban, még nem leszel beképzelt. Sőt, a magabiztosság a biztos sikerhez vezet.

Ne hasonlítsd magad másokhoz. Őszintén, a legnagyobb időpocsékolás. De mégis: a legegyszerűbb időtöltés. Rengeteg időbe telik ennek a rossz szokásnak az elhagyása, ám mégis fontos elfogadnod saját magadat és azt, hogy pontosan azon az úton vagy, amin lenned kell. Ha mindannyian ugyanúgy néznénk ki, miközben ugyanazt csináljuk ugyanabban az időben, az élet szörnyen unalmas lenne.

Tudd, mennyit érsz. Ami azt jelenti, néha nemet mondasz olyan dolgokra, amik nem méltók hozzád. Ezek előfordulhatnak mind a szakmai, mind a magánéletedben is. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy magasan kell hordanod az orrodat; hanem azt, hogy csak azért, mert valami egy jó lehetőségnek tűnik, még nem azt jelenti, hogy jó is lesz neked. Ha rosszul méred fel az értékedet, mások is így fognak tenni.

Lepd meg magad egy csokor virággal.

Az, hogy te mit gondolsz magadról, sokkal fontosabb mások véleményénél.

Ápold a lábadat. Olajat kenni a lábujjaidra és a talpadra minden este lefekvés előtt az egyik legjobb rutinná nőheti ki magát!

Nyújtózkodj.

A megérzéseid a legjobb barátaid. Megvan az az érzés, ami néha elfog, mikor először találkozol valakivel? Amikor olyan helyen találod magad, ahol talán nem kellene lenned? Ilyenkor a megérzéseid próbálnak kommunikálni veled. Bőven akadtak olyan helyzetek, amikor figyelmen kívül hagytam őket, mert racionális magyarázattal tudtam szolgálni arra, miért ‘jó’ nekem az a bizonyos szituáció. Ha a megérzéseid azt súgják, ne csináld, vagy nem vagy biztos a dolgodban, fújj visszavonulót!

UPTOSTYLE 10
UPTOSTYLE 11

Nem a szegénység a kreativitás ára. Sokat gondolkodtam rajta, megosszam-e ezt a tanulságot, de végül arra jutottam, fontos erről is beszélni. Azt értem ezalatt, hogy a “csóró költő” kifejezés már idejétmúlt. Még gyerekkoromban volt az az elképzelés, hogy ha az álmaidat követed – és nem mellesleg ezek az álmok a művészet felé kacsintgatnak -, az életedben semmire sem fogod vinni. Ezért is vagyok nagyon büszke magamra, hogy egy eleinte hobbiként működő dolgot mostanra a munkámnak nevezhetek! Mindig kárörvendő vigyor ül ki az arcomra, amikor egy idős ember megkérdezi, miből élek, és mikor elmondom neki 1) mosolyog és bólogat, éreztetve, hogy nem hisz nekem 2) megismétli, amit mondtam, és visszakérdez. “Tényleg? Fotózásból?” Mintha egy kreatív munka nem térülhetne meg annyira, mint egy irodai munka, ami egyébként megkeseríti az életedet.

Mire van szüksége a lelkednek? És mire nincs? Néha listát írok róluk – mi az, ami megnyugtat? Mit szeretek csinálni? Miért vagyok éppen stresszes? Leírva átlátom a helyzetet, ami sokat segít abban, hogy rájöjjek, milyen tényezők hátráltatnak és visznek előrébb. Így, ha legközelebb megint egy nehezebb szituációba kerülök, fogalmam lesz arról, merre induljak, hogy megoldjam.

Légy jelen. Mikor pánikrohamoktól szenvedtem, a legjobban az segített, ha megkérdeztem magamtól – most mi a probléma? Nem később, vagy talán holnap…hanem ebben a pillanatban. És a válasz mindig a semmi volt. Könnyen kizökkenhetünk a jelenből a mai világban, de mégis azokban a pillanatokban vagyok a legboldogabb, amelyekben tényleg jelen vagyok.

Rendkívül izgatott vagyok, hogy harmincas éveimhez érkeztem, és kíváncsian várom, mit tartogat az előttem álló időszak!

Forrás: itt

Fordította: Bánfi Loretta