Fogszabályozás felnőttként – ezeken a tévhiteken érdemes túljutni

Élj meg minden pillanatot, mosolyogj teljes szívedből és ragyogni fogsz – sokszor halljuk ezt a tanácsot. Igen ám, de mi van akkor, ha nem tudsz magabiztosan nevetni, mert a fogaid állapota miatt feszélyezve érzed magad? Hidd el, nem vagy egyedül. Ha gyermekként nem vetetted bele magad, a fogszabályozás felnőttként talán még nagyobb bátorságot igényel, de hidd el, megéri. Most olyan tévhitekről rántjuk le a leplet, amelyek talán neked is akadályt jelentettek abban, hogy bevállald ezt a több évre szóló elköteleződést.

„Felnőttként már ciki a fogszabályzó!”

Az egészségedről, illetve a testi-lelki jólétedről gondoskodni sosem ciki! Sokaknak állkapocs- vagy harapási problémák miatt szükséges a fogszabályzó, amiről gondoskodni kell, akárhány éves is vagy. Ha túlesel ezen a ponton, utána sokkal könnyebben fogod elhatározni magad. Ne feledd, ha belevágsz, magadnak teszel jót, te fogsz fejlődni, te leszel tőle magabiztosabb. Ne másokra, hanem saját magadra gondolj, a környezeted pedig, ha látja rajtad az eltökéltséget és a fejlődést, pont nem fog azzal törődni, hogy van-e a szádban fém vagy

UPTOSTYLE 6
Kép forrása: Pinterest
brooke-lark-HlNcigvUi4Q-unsplash

„De hiszen ebbe beleragad az étel!”

Hazudni nem fogunk, van néhány olyan fogás, ami nyomott hagy a fogszabályzón, például kakaós csigánál vagy spenótnál ezt bizony számításba kell venni. Ez azonban ritkán okoz kellemetlenséget, hiszen gyorsan lehet orvosolni. A fogszabisoknál sokszor van egy kis szájvíz vagy fogkefe, amivel a mosdóba beslisszolva másodpercek alatt tisztává varázsolják mosolyukat. Igazából ez is olyan dolog, amely maximum téged zavar, mert rajtad kívül, ha olyan helyen van ritkán veszik észre mások. Néhány lemondással sajnos jár a fogszabályzó, ha már az ételeknél tartunk. A kis szerkezet felhelyezésétől kezdve ugyanis nem haraphatsz bele semmibe, mindent késsel-villával kell enned, mint a legelőkelőbb úri kisasszonyoknak. A különböző magvakról is le kell mondanod, hiszen meg kell védened a fogszabit attól, hogy lepattanjon, ahogy keményet rágsz. Ezek azonban ne tántorítsanak el – hamar megszokod a változásokat, főleg, ha motivált is vagy.

„Hogyan fogok tudni beszélni?”

Egy idegen szerkezet kerül be a szádba, ezért ez természetesen olyan érzés lesz, amihez kell pár nap, hogy hozzáadaptálódj. Szoknotok kell egymást, neked is és a fogszabinak is. Néhány betű, mint az s vagy az sz az elején okozhatnak gondokat, azonban ez rövid időn belül megszűnik, és olyan gondtalanul fogsz beszélni, mint azelőtt. A fogszabályozás felnőttként olyan kérdéseket is felvethet benned, hogy munka miatt ez a probléma erősebb lehet, ha például a hangod is szükséges a munkád elvégzéséhez. Ki szeretnénk hangsúlyozni, hogy nem fognak ufónak nézni, nem nevetnek ki, ha valamit máshogy ejtesz ki, főleg abban a pár napban, amíg ez problémát fog okozni. Ahogy jött, úgy ment!

UPTOSTYLE 7
Kép forrása: Pinterest
superkitina-rCT928GIboM-unsplash

„Lehet egyáltalán normálisan fogat mosni?”

A válaszunk: igen, igen és igen. Gondolj csak bele: ha egy gyermek képes vele fogat mosni, akkor ez egy felnőttnek sem jelenthet gondot. Sőt, sokan arra esküdnek, hogy speciális fogkefére lesz szükséged, ez azonban nem feltétlenül van így. Léteznek ugyan olyan fajták, amelyeknek a szélső sörtéik hosszabbak, mint a belsők, hogy elérd vele a nehezen hozzáférhető részeket is, de nem történik tragédia, ha nem szerzed be. Gyönyörűen működik a fogmosás a régivel is: a titka csak annyi, hogy meg kell dönteni egy kicsit a kefét, hogy a kis tappancsok alól is kiszedd azt, ami nem oda való.

„Olyan hosszú és fájdalmas folyamat, nem éri meg!”

Nem csak a gyermekek növekedésére mondják, hogy hogy repül az idő, nem rég még milyen pici volt. Akár hiszed, akár nem, a három nap egy esztendő „fogszabi-időben” is fennáll. Egy hónap, három hónap, fél év, egy év, aztán már lassan ott tartasz, hogy le is veszik. Főleg azután érzed majd így, miután már elkezd formálódni a fogsorod és látod a változást is. Izgalmas időszak, megfűszerezve az izgalommal, lelkesedéssel, és a végeredménybe vetett rettentő sok hittel. Ami a fájdalmat illeti, az sem lesz mérvadó. A felhelyezés utáni első két napban lehet érzékeny, akkor ajánlott csak a pépes étel fogyasztása, aztán már el is fog tűnni. Azt, hogy minden hónapban állítanak a készülékeden valamennyire meg fogod érezni, de azt is csak a rá következő pár órában. Egyébként rengeteg minden múlik azon is, hogy milyen magas a fájdalomküszöböd – az is lehet, hogy meg se fog kottyanni.

UPTOSTYLE 8

 A fogszabályozás felnőttként egy olyan utazás, amely rengeteg tanulságot és magabiztosságot adhat. Talán sokkal inkább értékelni is fogsz minden apró változást, amit tapasztalsz, mintha gyermekkorodban vállaltad volna be.  Reméljük, ha régóta gondolkozol rajta vagy javasolták már neked, cikkünkkel segítettünk abban, hogy összeszedd a bátorságod – csak az első lépés nehéz.