Wonderest, egy fenntartható zenei fesztivál

Egy hely, ahol végre nem az ébresztőóra karcos hangja ébreszt, hanem hegyek vesznek körül, hallod a patak csorgását és a legfontosabb, hogy a jelenben lehetsz. Napindító jóga, könnyűzene, kirándulás és feltöltődés egy hulladékmentes, fenntartható fesztiválon. Az Erdélyben meghúzódó nemzetközi fesztivál idén is megnyitja kapuit, hogy egy zero-waste, minimál nomád és barátságos hangulatú esemény részese lehessél! A WONDEREST alapítója, Gulyás Hanna mesélt a fesztivál megvalósulásáról, a fenntarthatóságról és az idei fesztiválról, mely július 8. és 11. között kerül megrendezésre.

A Garden Wonder közösség nevével már találkozhattál. Barátságos hangulatú koncertsorozatok igazi nomád hangulattal keveredve, ahol mindenki szőnyegen, párnákra hajtott fejjel élvezheti a fellépő zenészeket. Ezt az atmoszférát vitte egy új szintre Gulyás Hanna, amikor is 2020-ban megalapította a WONDEREST fesztivált, amely nemcsak a helyszín miatt különleges, hanem  az általa közvetített üzenete miatt is. Az erdélyi hegyek közt megbúvó fesztivál egy zero-waste, vagyis hulladékmentes, fenntartható és környezetbarát esemény, melynek fő szlogenje az “Itt. Most.” Kiszakadni a rohanó mindennapokból, a jelenben lenni és feltöltődve hazatérni 4 csodás nap után. 

A fesztiválozók akár egy Budapestről induló közös busszal is eljuthatnak Gyálukalulujba,  – románul Poiana Horea-ba -, de a kocsival érkezőkre is gondoltak a fesztiválszervezők, hiszen a hegy lábánál megbúvó faluban, a helyiek telkein egy jelképes összegért parkolhatnak. Az 1100 méteren lévő táborba való feljutás is a fesztivál része, hiszen itt már nincs térerő, így az utolsó pár száz métert már két lábon kell megtenni. Az otthonról hozott evőeszközökkel és edényekkel megrakott hátizsákkal, akár nehézkes is lehetne a feljutás, de a kilátás mindenért kárpótol.

Wonderest
Fotó: René Eckert

Ezt az életérzést mi álmodtunk meg. Napfelkelte koncert, jóga, panel beszélgetések, kirándulás egy tóhoz, akusztikus koncertek, és elektronikus chill-session-ök. Közösségi étkezések, és egy hely, ahol az ember tényleg kiszakadhat, megpihenhet, kapcsolódhat, és feltöltődhet.” 

– Gulyás Hanna, a Wonderest alapítója

Honnan jött a fenntartható fesztivál ötlete? 

Több tényező is közrejátszott a fenntartható fesztivál létrehozásában. Az egyik ilyen volt a személyes életemben bekövetkezett változások. Természetesen nem egyik napról a másikra történtek a dolgok, hanem egy hosszú folyamatnak az eredménye lett a tudatos létet és a fenntarthatóságot megteremteni, és azóta is egyre fontosabbnak tartom ezek megvalósítását. Ilyen változtatások voltak például a szelektív hulladékgyűjtésnek az utánajárása, miként ne termeljek szemetet és  felelősségteljesen éljek szimbiózisban a környezetemmel. Nem mondom, hogy tökéletes vagyok abban, amit csinálok, de most már nem is “szidom” magamat, hogy ha nem száz százalékosan a teljesítményem. Szinte egy guilt-free életstílusra váltottam; intuitív étkezés, tudatos vásárlás és a fenntartható kiskert, ahol zöldségeket és gyümölcsöket termesztek, és a fesztivál ötlete is nagyon organikusan jött. A koncertek már négy éve működtek és ennek az atmoszférájára épült a fesztivál is, mint a Garden Wonder nagytestvéreként. 

UPTOSTYLE 6
Fotó: Henry Pál

A másik tényező, egy lengyel – szintén hulladékmentes – fesztivál volt, amelyen 2019-ben vettem részt. Lengyelország déli, hegyvidékes területén elhelyezkedő fesztiválon körvonalazódott az ötlet, hogy Erdélyben szeretnék egy fesztivált létrehozni, és a lengyel élmény adta meg számomra a végső lökést, hogy itthon is lesz egy hulladékmentes fesztivál. Minden, ami ott történt, a programok, az értékek, az emberek, mind pozitív hatással voltak rám, hogy azonnal magam előtt láttam a “nagytesót”. Ez a fesztivál is a fenntarthatóságot képviseli, amelyet nagyon praktikus módon valósítottak meg. Ezt vittem tovább, sőt, a lengyel fesztivál szervezői azóta is aktívan segítenek a WONDEREST megteremtésében.

Wonderest
Fotó: Dávid Panni

Tudatos döntés volt, hogy Erdélyben legyen a fesztivál? 

Abszolút, más helyszínt nem is néztünk. Már az elejétől kezdve tudtam, hogy Erdélyben szeretném a fesztivált létrehozni. Egyrészt, elég messze van ahhoz hogy az ember kiszakadjon a hétköznapokból. Egy fenntartható fesztiválnak az tesz a legjobbat, ha az emberek végig ott tudnak lenni, elmélyülhetnek és átélhetik a flow élményt, ami erőteljesen reflektál az “Itt. Most.” szlogenünkre is. Olyan értékeket képviselünk, amelyekhez idő kell, mint a jelenlét. Ezt azzal oldottuk meg, hogy nincs térerő a fesztivál helyszínén. Igaz, már a fesztivál helyszíne előtt egy pár kilométeren eltűnik a térerő és teljesen más hangulatban érkeznek az ideérkezők. Az okoseszközök hiánya és az 1100 méter magasan húzódó hegyeknek köszönhetően, a tudatos jelenlét testi-lelki egyensúlyt képes megteremteni. Minden egy helyen van, az erdő, a patak és a hegyek. Egy túra során pedig Kelet-Európa egyik legnagyobb tavához is eljutunk Belis-i tóhoz.  Egy nagy, közösségi konyha is található a fesztivál helyszínen, ahol az ételeket a fesztiválozók a saját, otthonról hozott étkészletekben kapják, így onnan sem termelődik plusz szemét. Ha mégis, akkor mindenkinek szolgáltatunk egy szemeteszsákot, amelyet a tábor vége után a megfelelő helyen lerakhatnak. Mindenki a saját környezete után felelős.

Hanna a városi életet feladva, visszaköltözött szülővárosába, és a mai napig egy erdő mellett tölti mindennapjait. A WONDEREST fesztivál segítségével a slow-living életstílust és a zero-waste életmódot szeretné népszerűsíteni. A nagyvárosi embereknek szeretne egy lehetőséget nyújtani, főleg azoknak, akik például csak Budapestet ismerik, hogy megmutassa milyen is egy fenntartható élet és mennyi pozitív aspektusa van. A fesztivál alatt panel beszélgetések színesítik a programot, melynek során a fesztiválozók jobban megismerkedhetnek a hulladékmentes életformával és az ehhez vezető út kezdeti lépéseivel. A fesztivál a kikapcsolódás és a pihentető projektjei mellett az edukációt is célul tűzte ki.

UPTOSTYLE 7
Fotó: René Eckert
wonderest
Fotó: Dávid Panni
Wonderest
Fotó: Dávid Panni

A WONDEREST fesztiválra június 30-áig folyamatos a jegyvásárlás l, amelyet a hivatalos honlapon tudsz megtenni. A  vásárlást követően kapni fogsz egy úgynevezett “Hogyan készülj egy fenntartartható fesztiválra” nevezetű útmutatót, amelyben részletesen le lesz írva, hogy mire lesz szükséged a felejthetetlennek ígérkező 4 nap során. A WONDEREST szervezői hisznek a közösség erejében, így a fesztiválon való részvételeddel Te is egy lépéssel közelebb kerültél egy fenntarthatóbb élet megteremtéséhez.

Igazi slow-living fesztivállal nem igazán fogsz idén találkozni, így elő a túratáskákkal és irány Erdély! A jegyeket ITT vásárolhatod meg!