Környezettudatos hangolódás az őszre

A környezettudatos életmód már-már a mindennapjaink részévé vált, és az idei enyhe gazdasági válság pedig lehetővé teszi, hogy még jobban beleássuk magunkat, ugyanis rengeteg olyan praktikával ismerkedhetünk meg, ami nem csak a Földnek, de a pénztárcánknak is rendkívül kedvező lehet. A legtöbb ilyen fortéllyal talán sokan nincsenek is tisztában, ezért úgy gondoltuk, itt az ideje összeírnunk pár hasznos tanácsot, hogyan teremtsük meg az őszi, bekuckózós mindennapokat – lehetőleg annyira környezettudatosan, amennyire csak tudjuk!

Mosódió alternatíva
Köztudott, hogy a mosódió az egyik legkörnyezetbarátabb megoldás a ruhák mosásához, ám sajnos a szupermarketekben, bioboltokban az arany árával vetekedik. Arról nem is beszélve, hogy – a más néven ismert szappanfa – Dél-Kelet Ázsiából származik, így CO2 kibocsátása és ökológiai lábnyoma meglehetősen megterhelő a Földnek. Ez a dió egy felületaktív anyagot tartalmaz, a saponint, amely meleg vízzel érintkezve habzani kezd, ezáltal éri el nagyjából ugyanazt a hatást, mint a szappan. Tudtad, hogy akár a te kertedben is megteremhet egy sokkal környezetkímélőbb megoldás? Ez nem más, mint az vadgesztenye. Igen, nemcsak kis gesztenyebabákat lehet belőlük gyártani, de nagyszerűen felhasználható mosógélként is. Elkészítése rettentően egyszerű: lehetőleg friss gesztenyéket válogassunk, hogy könnyebben ketté tudjuk vágni őket. Majd ezt követően tedd lábosba, és forrástól számítva, nagyjából tíz percig főzd – el is készült a mosószered! Érdemes viszont megjegyezni, hogy leginkább színes ruhákhoz ajánláj, valamint két hétnél tovább ne nagyon tároljuk, ugyanis gyorsan tönkremehet!

UPTOSTYLE 6

Szójagyertya

Az ősz egyik elmaradhatatlan kelléke mindenképpen a gyertya! Amint beköszöntenek a hidegebb idők, a ködös reggelek és az esős délutánok, nagyszerű cozy hangulatot tudunk teremteni ezekkel az egyszerű díszítő elemekkel. Egyre divatosabbá válnak a szójagyertyák, ám nem sokan tudják, mitől is lehet jobb a hagyományos paraffinból készült társánál. Először is, jóval fenntarthatóbbak – természetes növényi alapanyagból készülnek, amik alacsonyabb hőmérsékleten égnek, mint más viaszok, valamint az égés során kevesebb káros anyag, füst és korom keletkezik, így az egészségre sem ártalmas. A hagyományos gyertyák előállítása sokkal kevésbé környezettudatos, ugyanis a nyersolaj és a paraffingyártás rengeteg energiával jár, így nagyban hozzájárul a klímaváltozáshoz. Másodszor pedig, a szójagyertya lassabban ég, akár 20-30 órán keresztül díszítheti otthonunkat. Természetesen nem minden szójagyertya natúr, rengeteg illat közül lehet már választani, így akár illatosításra is használhatjuk.

Csipkebogyószezon

Október végén, november elején, mikor megérkeznek az első fagyok, eljön a csipkebogyószüret ideje. A legkönnyebben felismerhető növény, ami fogyasztásra kifejezetten ajánlott – más néven vadrózsa, csipke vagy csitkenye. Egy kicsi csipkebogyóban több C-vitamin található, mint egy egész citromban, valamint bővelkedik még A-, B1-, B2- és K-vitaminokban is. Immunerősítő, stresszoldó, náthamegelőző és még sorolhatnánk – inkább az a kérdés, mire nem jó. Gyógyteát, lekvárt, szörpöt és még bort is készíthetsz belőle a hidegebb idők beköszöntével, hogy növeld immunitásodat a különböző betegségek ellen. Arról nem is beszélve, hogy nem kell a boltban ezreket költened egy műanyag filterbe bújtatott teáért, hiszen a csipkebogyó akár az udvarod végében is megteremhet, de egy erdősebb területen mindenképp fogsz találhatsz egy-két bokrot. Fontos azonban megjegyezni, hogy ha környezettudatos őszi gyűjtőakcióra is indulsz, semmiképpen se fossz meg egy egész bokrot az összes termésétől, ugyanis télen a madarak és egyéb erdei állatok is előszeretettel nassolják!

környezettudatos
UPTOSTYLE 7

Falevelek fontossága

A falevelek összegereblyézése ősszel általában nem a kedvenc időtöltésük az embereknek. Hosszadalmas lehet – főleg, ha nagy udvarral rendelkezel -, ráadásul utána még csinálni is kellene velük valamit, hogy ne egy kupacba legyenek betolva az udvar végébe. De tényleg csinálni kell velük valamit? Elégetni őket kifejezetten tilos, ugyanis az égő levelek füstje veszélyes vegyi anyagokat tartalmaznak (például szénmonoxid), amik rettentően megterhelik az emberi szervezetet. Kétféleképpen is cselekedhetsz, ha környezettudatosan szeretnél eljárni egy ilyen helyzetben. Hagyhatod a faleveleket egy kupacban, a kert egy eldugott részében, ezzel búvóhelyet nyújtva a különböző emlősöknek – például a sünöknek -, akik téli álmot alszanak. Vagy ha nagyon motiválatlannak érezed magad a kerti munkához, egyszerűen hagyd úgy a leveleket! Nagyszerű vitaminforrás a talajnak, egyszerűen komposztálódik, főleg, ha beköszöntenek az esős, párás idők.

Rovarlak 

Ősszel és télen az emberek többsége eleséget és otthont biztosít a kisebb madaraknak. Viszont arról sokan elfeledkeznek, hogy nem csak tollas barátaink érdemlik meg ezt a luxust, hanem a különböző rovarok és bogarak is – még ha nem is nagyon rajongunk értük. Jelentős szerepet játszanak az ökoszisztémában – beporoznak, táplálékul szolgálnak és elhalt élőlényeket is lebontanak. Egy szó, mint száz, szükségünk van rájuk is! Ezért a hidegebb időkben róluk se feledkezz meg! A boltokban nagyszerű rovarhoteleket lehet kapni, ám az áruk egy kicsit borsos, így ha nem dobnál ki pénzt érte, környezettudatosan otthon is egyszerűen el lehet készíteni. Nem kell hozzá más mint pár szál széna, kérges farönk darabok, tobozok, kérgek, gallyak és lyukacsos tégla. Ezekből egy kisebb házikót össze lehet eszkábálni, amiknek rendkívül örülni fognak a kis rovarok, bogarak, akik menedékre szorulnak a hidegebb időkben!

UPTOSTYLE 8

Egy kis lépés az embernek, de nagy lépés a környezettudatosság és a környezetvédelem felé!