Csipkebogyószezon
Október végén, november elején, mikor megérkeznek az első fagyok, eljön a csipkebogyószüret ideje. A legkönnyebben felismerhető növény, ami fogyasztásra kifejezetten ajánlott – más néven vadrózsa, csipke vagy csitkenye. Egy kicsi csipkebogyóban több C-vitamin található, mint egy egész citromban, valamint bővelkedik még A-, B1-, B2- és K-vitaminokban is. Immunerősítő, stresszoldó, náthamegelőző és még sorolhatnánk – inkább az a kérdés, mire nem jó. Gyógyteát, lekvárt, szörpöt és még bort is készíthetsz belőle a hidegebb idők beköszöntével, hogy növeld immunitásodat a különböző betegségek ellen. Arról nem is beszélve, hogy nem kell a boltban ezreket költened egy műanyag filterbe bújtatott teáért, hiszen a csipkebogyó akár az udvarod végében is megteremhet, de egy erdősebb területen mindenképp fogsz találhatsz egy-két bokrot. Fontos azonban megjegyezni, hogy ha környezettudatos őszi gyűjtőakcióra is indulsz, semmiképpen se fossz meg egy egész bokrot az összes termésétől, ugyanis télen a madarak és egyéb erdei állatok is előszeretettel nassolják!