Konyhai low-waste termékek

Előző cikkünkben a fürdőszobát térképeztük fel low-waste szemszögből, így most eljött egy újabb helyiség ideje. Következő utunk a konyhába vezet minket, ahol a fém és üveg szívószálakon túl különböző hasznos és praktikus kellékekkel, valamint tisztítószerekkel szeretnénk megismertetni. Ezen low-waste termékek nemcsak fenntarthatóak és környezetkímélőek, de esztétikailag is megállják a helyüket a konyhádban. 

Low-waste mosogatás

A konyhai eszközök közül talán a műanyag mosogatószivacs az, ami minden háztartásban megtalálható. Tudtad, hogy nemcsak a környezetre, de az egészségedre is káros hatással bír? Kutatások bizonyították, hogy a többek között kőolajból, poliuretánból és különböző vegyszerekből készült mosogatószivacs akár annyi baktériumot is képes felhalmozni, mint egy WC-csésze. Rengeteg mosogatószivacsot kezelnek különböző antibakteriális és gombaölő szerekkel, amelyek könnyen bejuthatnak a forró víz által a szervezetbe, valamint a vízi ökoszisztémákba is, így talán jobb ötlet lenne lecserélni egy low-waste termékre. Rengeteg lehetőség közül lehet választani: kókuszrost, kenderrost, luffaszivacs és még sorolhatnánk, így biztosan megtalálod a számodra legmegfelelőbb terméket.

kitchen

Természetes „vegyszerek”

A legtöbb boltban most már szinte alap terméknek számítanak a környezetbarát, vegán és különböző vásárló-hajhász címkékkel ellátott tisztítószerek, amik nehézzé tehetik a választást – melyik lehet az az árucikk, ami a környezetnek, és a te elvárásaidnak is megfelel? Az egyik leghatékonyabb, természetes súrolószer és zsíroldó nem más, mint a szódabikarbóna. Akár a nagyon makacs, odaégett ételmaradékokat is könnyen feloldja: az edénybe tegyél vizet és 2-3 kanál szódabikarbónát, majd forrald fel. Amint kihűlt a „főzet”, az ételmaradékok seperc alatt leválnak. Ha még biztosabbra szeretnél menni, mosószódával vagy esetleg citromsavval is kombinálhatod. Mindezek mellett, pedig csomagolásmentes boltokban beszerezhetők – csak úgy, mint samponok és tusfürdők – low-waste kiszerelésben szilárd mosogatószerek is.

Hulladéktermelés környezettudatosan

Ma már megannyi szemeteszsák közül lehet választani: illatos, antibakteriális, mintás, újrahasznosított műanyagból készült. Ám a legpraktikusabb terméknek mégis a kukoricakeményítőből készült zsák mondható. Többfajta méretben is beszerezhető, természetes anyagból készült szemetesről van szó, ami ipari körülmények között – ami azt jelenti, hogy folyamatosan 50-60°C közötti hőmérséklet az állandó – mindössze kilencven nap alatt bomlik le, otthoni körülmények között pedig – akár a komposztba dobva – nagyjából száznyolcvan napra tehető a lebomlás, hiszen az időjárási körülmények nem állandóak. Ha legközelebb a Poly-Packtől szerzed be a low-waste szemeteszsákod, nemcsak egy nagyszerű magyar céget támogatsz, de az ökológiai lábnyomodat is nagyban csökkentheted. 

UPTOSTYLE 6
UPTOSTYLE 7

Csomagolásmentesség 

Ahhoz, hogy konyhád igazán tükrözze a low-waste életmódot, a legegyszerűbb és legesztétikusabb, ha csomagolásmentesen szerzed be a hozzávalóidat: legyen szó gabonafélékről, hüvelyesekről, fűszerekről vagy akár nassolnivalóról. Nincs más dolgod, mint az otthon felgyülemlett üvegeket, dobozokat és tégelyeket összegyűjtened, a csomagolásmentes boltban pedig újratöltened őket. Sőt, a fentebb említett low-waste termékeket is be tudod  szerezni bármelyik mentes boltban, amivel szintén rengeteg kis céget és márkát támogathatsz, valamint a CO2 kibocsátásodat is nagyban csökkentheted, ugyanis a legtöbb élelmiszer magyar származású. Mindezek mellett pedig nincs is annál jobb érzés, mikor a csomagolásmentesen vásárolt, magyar hozzávalókból készíted el az ételt!

A mostani áremelkedések mellett „sajnos” ezek a low-waste termékek már nem nevezhetők luxusnak – sőt, néhány esetben pénztárcabarátabb megoldásnak is számítanak -, ezért bátorítunk, hogy lépj ki a komfortzónádból, és vágj bele a low-waste életmódba!