Fenntartható menstruációs kellékek

A környezetbarát életmód egyre népszerűbbé válásának ellenére, még mindig számos olyan terméket használunk a mindennapjainkban, amelyek műanyagból készülnek, esetleg plasztik csomagolásúak vagy más a környezetre káros hatásuk van. Ezek számát mindenképp érdemes csökkenteni, hiszen hosszútávon nemcsak a környezetnek teszel jót, de a pénztárcád is hálás lesz. 

Átlagosan 450 hét alkalmával kerülnek kidobásra a menstruációs termékek, amelyek legnagyobb része nem lebomló és nem újrahasznosítható. Mutatunk Neked néhány olyan menstruációs terméket, amelyek használatával közelebb kerülhetsz a zöldebb életmódhoz, ugyanakkor nem nehezítik meg a hónap amúgy is nehezebb időszakát.

 

Menstruációs kehely

 

A szilikonból készült, csésze alakú eszköz sokak számára rémisztő lehet első hallásra, holott cseppet sem kell megijedni tőle, hiszen orvosilag bizonyítottan biztonságos, ha megfelelően használjuk. Női nőgyógyászok fejlesztették ki, így tökéletesen illeszkedik a női anatómiához.

A szilikont forró vízzel kell sterilizálni használat előtt és a ciklus végén. Higiénikusabb, mint a tampon, ugyanis nem teszi ki a védőflórát különböző fertőzéseknek. Akár 12 órán át is fenthagyható, így nagyban megkönnyítheti a hosszú, rohanós napokat. Többféle méretből lehet választani, így biztosra tudsz menni, hogy egyáltalán ne szivárogjon. Érdemes észben tartani, hogy nem a vérzés erősségétől függ a megfelelő méret kiválasztása, hanem a hüvelyétől. Körülbelül két-három csomag betét ára, ezért nagyon hamar megtérül a befektetett pénz és elég néhány év használat után újat vásárolni.

 

UPTOSTYLE 6
a4a03109fed2d07a4e7fae83bbd97d23-1

Mosható betét

 

A hagyományos betétek nedvszívó képességét is túlszárnyalja, ráadásul akár négy-öt évig is használható egy darab. Annyi nedvességet képes magába szívni, mint négy tampon. Puha, jó légáteresztő pamut anyagból készül. Erős vérzéshez is tökéletes választás, többféle méretben elérhető a boltok polcain. Drogériákban vagy környezettudatos, esetleg bio-boltokban érdemes keresgélni, de egyes szupermarketek kínálatában is megtalálhatók már a mosható betétek. Érdemes hazai forgalmazók oldalain is körülnézni és esetleg magyar termékre beruházni, ezzel is támogatva a hazai kisvállalkozókat.Menstruációs bugyi

 

Érdekes érzés lehet az első alkalom, mikor menstruációs bugyit veszünk fel a ciklusunk alatt, mert úgy tűnhet, nem elég biztonságos az átázás szempontjából. A This Is Redy magyar márka eloszlatja ezeket a kétségeket, hiszen olyan innovatív terméket alkottak meg, ami teljesen egyedülálló a hazai piacon. Bőrbarát, 100%-ban organikus textillel készülnek a Redy bugyik, amelyek egy belső nedvszívó réteggel vannak ellátva. Jelenleg nyolcféle méretben kapható, a tisztasági betétnek megfelelő alsóneműtől kezdve egészen a nagyon erős nedvszívó képességű bugyiig, ami erősebb vérzés esetén is tökéletesen helyt áll. Ha pedig mindez nem lenne elég, még szuper design is társul a praktikumhoz! 

UPTOSTYLE 7
maddi-bazzocco-2LJkFMdaDUY-unsplash

Lebomló tampon és betét

 

Ha ragaszkodsz a tisztasági betétekhez, illetve óckodsz a szilikon kehely használatától, akkor válassz 100%-ban lebomló intimbetéteket és tisztasági betéteket, amelyek egyformán gyengédek a bőrödhöz és a környezethez. 100%-ban organikus, hipoallergén, így kellemes viselet és nem okoz bőrirritációt. Klór- és illatanyagmentesek, légáteresztő anyagúak. Akár sportoláshoz vagy intenzívebb mozgáshoz is tökéletes választás lehet. Bio-komposztálható műanyag csomagolásban kaphatók, maguk a betétek pedig bio-pamutból készülnek. Mindenféle méretben, szárnyas változatban is megtalálhatók.Újrahasználható applikátor

 

Ha neked a tampon vált be a legjobban, erre is van fenntarthatóbb megoldás. Egy időtálló, többször használatos applikátorral jelentősen kevesebb szemetet termelsz, mint a hagyományos verzióval. 

Az újrafelhasználható tampon applikátor mediprene-ből készül, amely anyag az Egyesült Királyság orvostechnikai mérnökei által készült és egy életen át tartó használatra alkalmas. Antibakteriális szanipolimereket tartalmaz, amelyek a vállalat szerint természetes sterilizátorok, és a baktériumok és mikrobák legalább 99 százalékát elpusztítják.

Rendkívül kényelmesen és könnyen használható. A pamut tampon felhelyezése után csak el kell öblíteni az applikátort és megtörölni egy tiszta papírtörlővel. Tároló tasakkal és organikus tamponokkal is megvásárolható.UPTOSTYLE 8

Érdemes a leghétköznapibb használati tárgyakat is környezetbarátabb alternatívára cserélni, ezzel is csökkentve az ökológia lábnyomunkat. Kísérletezd ki, Neked melyik a legmegfelelőbb menstruációs kellék, amivel kényelmesen élheted a mindennapjaidat. Megspórolhatsz nem kevés időt, pénzt és felesleges köröket a drogériába.