Fenntartható húsvét

Az elmúlt pár évben elengedhetetlenné vált a fenntarthatóság fogalmának ismerete és annak valamilyen úton-módon való gyakorlata. Ennek spektruma a vászonzsákok használatától kezdve, egészen a kevesebb húsfogyasztásig terjed. Bárhogyan is vezeted be ezeket az apró változásokat az életedbe, mindenképpen büszke lehetsz, hiszen nagy szerepet játszol a környezet védelmében. Sok embernek nehézséget okozhat az ünnepek közeledtével megtartani ezeket a jó szokásokat, hiszen a hagyomány az hagyomány, nem szép dolog megváltoztatni őket. De ki mondta, hogy nem teremthetjük meg a saját hagyományainkat? Cikkünkben összeszedtünk néhány egyszerű, ám mégis a természetnek jövedelmező tippet, hogyan is ünnepeld a húsvétot. 

Ünnepi menü

Nem kell vegetáriánusnak vagy vegánnak lenned ahhoz, hogy összeállíthass egy etikus, környezetkímélő ünnepi menüt. A legegyszerűbben ezt úgy teheted meg, ha időt és energiát fordítasz arra, honnan is szerzed be a húsvéti sonkát, tojást, de az sem hátrány, ha a különböző zöldségeket is megfelelő helyről veszed meg. A piac mindenképpen jobb választás, mint bármelyik szupermarket vagy hipermarket, hiszen a húsokat semmiképpen sem nagy üzemektől kapják meg, ám a legjobb mégis inkább egy kistermelőtől való beruházás lenne. 

 

Tojásokat szintén a piacon kaphatunk nagyon jó kézből, hiszen biztosak lehetünk benne, hogy az idős hölgy a virágos fejkendőben tisztelettel és szeretettel bánik állataival, így azok egészségesebb és szebb tojásokkal gazdagítják tulajdonosukat. Bátorítunk arra, hogy a zöldségeket is tőle szerezd be, ugyanis kicsi a valószínűsége, hogy különféle vegyszerrel permetezné őket, mint rengeteg, nagyobb standdal rendelkező árus teszi.

easter_breakfast
easter_eggs

Tojásfestés

Az ünnepi hangulatért felelős tojásfestés remek kikapcsolódást nyújt az egész családnak, igazán büszke pedig akkor lehetsz munkádra, ha elmondhatod, a festéket is saját kezűleg, otthoni hozzávalókból dobtad össze. 

 

Nagyon egyszerű a dolgod: forrásban lévő vízbe tegyél céklát, ha pirosat, lilakáposztát, ha kéket, kurkumát, ha sárgát, valamint spenótot, ha zöld tojást szeretnél. Hogy igazán intenzív színeket kapjunk, ne sajnáljuk se a zöldségeket, se a főzési idejüket – nagyjából 30-40 percig kell őket áztatni. Nemcsak hogy nem termelünk felesleges szemetet a boltokban kapható festékek megvásárlásával, de a környezetet is kíméljük a káros, mérgező anyagoktól, valamint, így a tojást sem szükséges kifújni, nyugodt szívvel színezhetjük be főtt formájában is, majd fogyaszthatjuk el, hiszen az egészségre sincs toxikus hatása. 

Csomagolás

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az apró dolgok is milyen nagy hatással lehetnek az életünkre, főleg, ha sikerül beiktatni őket a mindennapjainkba. Ezért is gondoljuk, hogy ha fenntarthatóságról beszélünk, elengedhetetlen megemlíteni a termékek csomagolását. Ilyen téren a legkorrektebb akkor lehetne az ember, ha a csomagolásmentes boltba térne be, és venné meg a fontosabb hozzávalókat. A legtöbb dolgot papírzacskókban, valamint üvegekben vihetjük haza – kezdve a fűszerektől, egészen a tisztítószerekig. (Zárójelben megjegyeznénk, hogy tévhit, miszerint ezek a boltok megfizethetetlenek! Természetesen vannak élelmiszerek, amik drágábbak, mint például a különböző aszalt gyümölcsök, ám a termékek többsége ugyanannyi, esetleg pár száz forintnyi magasabb összeggel rendelkezik.) Ha egyéb fenntartható must-have kiegészítők is érdekelnek, ezen a linken tudsz róluk informálódni.

De hogy a húsvétnál maradjunk: az első bekezdésben már ösztönöztünk arra, hogy a hozzávalókat a piacról szerezd be, így most arra is szeretnénk buzdítani, hogy saját szütyőkkel és vászon szatyrokkal indulj neki a nagy bevásárlásnak. Ha esetleg nem rendelkezel egyikkel sem, a boltokból megkaparintott műanyag zacskókat is nyugodtan újra lehet használni, így nem a kukában végzik azonnal, amint kitesszük a lábunkat a boltból. A tojásokat saját tojástartóba vigyük haza, a savanyúságokat pedig szintén az otthon felhalmozott műanyag dobozokba kérjük. 

 

sustainable_shopping
UPTOSTYLE 6

Homemade 

Ugyancsak büszkeséggel tölti el az embert, ha a vendégek megdicsérik a főztjét. Ezért is javasoljuk házilag elkészíteni a különböző fogásokat. Gondolunk itt például a tormára, a majonézre, a különböző süteményekre és a kalácsra is. Fitotgtathatjuk kulináris tudásunkat, ugyanakkor csiszolhatjuk is, ennek tetejébe pedig sokkal olcsóbban is kijöhetünk az ünnepi menüből, arról nem is beszélve, hogy csökkenthetjük karbonlábnyomunkat is, ha kerüljük a szuper- és hipermarketeket.  Ugyan nem kis előkészületeket igényelnek ezen ételek elkészítése, ám ha nem is sikerülnek tökéletesre, a család biztosan értékelni fogja, valamint te is büszkén tekinthetsz vissza magadra. 

Arra sarkallunk, ne hagyd magad, hogy bűntudatot keltsenek benned a különböző influenszerek, vagy akár a mindennapi emberek! Jusson eszedbe a mondás, miszerint sok kicsi sokra megy.