Burnout elleni tippek

A „burnout” vagyis a „kiégés” állapot a monoton munka, a határidők és a túl sok elvégzendő feladat hatására alakul ki. Szervezeted nem tud hogyan védekezni a stressz ellen, ezért a feszültség, az állandó fejfájás és az ingerültség mellett az állandó kedvetlenség is jellemző. Szerencsére vannak olyan tippek és tevékenységek, amelyekkel javíthatsz kedélyállapotodon és könnyebben túljuthatsz nehéz napjaidon.

Olvasási idő: 6 perc

Home office és kimerültség?

Az utóbbi időkben egyre többen dolgozunk home office-ban, így magánéletünket nehezebb elkülöníteni a kötelező feladatoktól, de egy jó napirend megszervezésével és betartásával sokat tudsz nyerni. Mérlegeld, hogy mi fér bele a munkaidődbe és amíg nem végeztél saját feladataiddal, addig ne vállalj olyat, amit nem tudsz teljesíteni. Ne halogass, amit tudsz, azt csináld meg minél hamarabb, hogy ne maradjon függőben, mert az is le tud terhelni. Építs fel egy fontossági sorrendet teendőid elvégzéséhez és ha úgy érzed, akkor mindenképpen tarts szünetet. Hallgass zenét vagy olvass pár percet, így növelni tudod eredményeidet. Íróasztalodat is időnként rendezd át, hogy minél praktikusabb és kényelmesebb legyen számodra.

Biztos sokszor hallod, hogy az alvás a legfontosabb és ez valóban így van. Ha ki vagy pihenve, akkor sokkal kezelhetőbbek a problémák, ezeket könnyebben átlátod és meg tudod oldani. Elegendő alvással nem fogod minden percben lesni az órát, hogy mikor lesz vége a napnak. Nem a következő napot kell várni, hogy majd az jobb lesz, mert mindig lesz olyan nehézség, amivel meg kell küzdened. A burnout jelensége is visszatérő lehet, hogyha nem találod meg azt, ami számodra könnyebbséget és örömet okoz a mindennapokban. Tenned kell azért, hogy felismerd a pozitív oldalát is a megpróbáltatásoknak, mert enélkül bármi új dologba kezdesz, mindig rosszul fogod átélni.

s-l-Z_R2zrd8s0c-unsplash

Hogyan küzd le a burnout jelenségét? 

UPTOSTYLE 6

Szelektálj!

Szelektáld ki azt, amiről úgy gondolod, hogy visszatart és a „majd holnap jobb lesz” gondolatát kelti benned. A burnout állapotban könnyen meg tudsz ragadni, ha nem teszel ellene és a mentális fáradtság később fizikailag is le fog gyengíteni.

Mérlegelj! 

Mérlegeld, hogy mi az, ami tényleg fontos, mert lehet, hogy egyes dolgokat megéri halasztani annak érdekében, hogy egy kis időt szánj magadra és önmagad megtalálására. Az, hogy a burnout ellen neked mi válik be, azt csak te tudhatod, önismereten is múlik, hogy milyen praktikákkal és milyen gyorsan tudsz túllendülni ezen az állapoton.

Beszélgess!

A barátaiddal vagy közeli ismerőseiddel egy jó beszélgetés vagy közös program is kellemes hatással bír. Jó ha van melletted olyan, akivel át tudod beszélni, hogy mi az, ami éppen zavar, hiszen azzal, hogy kimondod ezeket egy szinttel már el is engedted gondjaidat. Mindezek ellenére tartsd észben, hogy nem kell mindig a problémákon tépelődni, mert az értékes időt és energiát vesz el.

Tarts szünetet!

Kerüld a közösségi oldalak céltalan pörgetését is, találj helyette számodra új kihívást és ismereteket jelentő programokat, korábbi cikkünkben, pedig remek tippeket kaphatsz, ha pár hétre felhagynál a közösségi felületekkel. A kulturális programok például nemcsak élménnyel gazdagítanak, hanem a művészet felemelő és inspiráló erővel bír.

kinga-cichewicz-FVRTLKgQ700-unsplash
UPTOSTYLE 7

Egészségre fel!

A burnout leküzdése ellen a megfelelő étkezés is elengedhetetlen. A stressz sok energiádat veszi el és az éhség a koncentrációt is tompítja, ezt megfelelő tápanyagbevitellel tudod kontrollálni. Napi 10 perc mozgás is jótékony hatással lesz szervezetedre, eddz otthon vagy iktass be egy mindennapi sétát a természetben.

Adj idő magadnak!

A burnout leküzdése hosszú folyamat és kialakulásának oka is általában több dologra vezethető vissza, ezért ez az állapot nem fog egyik napról a másikra elmúlni. Minden nap tehetsz azért, hogy egy kicsit jobban érezd magad, próbálj meg felfedezni legalább három olyan dolgot, ami aznap az örömödet okozta. Ha ezeket leírod, azzal láthatod, hogy tulajdonképpen nem olyan a helyzet, mint ahogy azt az adott pillanatban megélted. Idővel egyre több olyan pozitív dolog fog felkerülni a listádra, amiről úgy gondoltad jelentéktelen, azonban mégis hozzásegített ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyél.

Reméljük, hogy ezek az ötletek hasznosak lesznek még akkor is, ha egy kicsit is rossz kedved van. Törekedj arra, hogy minden nap tegyél a jókedved megtartásához és egy derűs környezet megteremtéséhez.