A világosabb pörkölés teszi lehetővé, hogy a már említett ízjegyek érezhetővé váljanak. Tipikusan, ezeket a kávékat filterkávéként szokták fogyasztani és az újhullámos kávék már így készülnek, hiszen ekkor maradnak meg a savak, amitől valóban egyedi ízeket kaphatunk.
A tökéletes italhoz, úgyszintén fontos az őrlő és a gép megfelelő beállítása. A víz minősége, keménysége és hőmérséklete, vagy éppen az őrölt kávé finomsága és pontos mennyisége, mind jelentősen befolyásolja a végeredményt. Ez az egész procedúra a barista szakértelmén is múlik, így válik az újhullámos kávé szemléletmódja teljessé.
A tudatosság felé véve az irányt, ahogy a tömegtermelés és a fast fashion sem menő már, úgy a bolt polcain megjelenő óriás márkák kávéja sem az. Az ipari mennyiségű kávébabok összekeverése és sötétre pörkölése az ízjegyek elvesztéséhez vezet, majd később ezeket a kávékat espresso néven árusítják tovább. Ezek a termékek hónapig állnak a boltok polcain, amikor valaki elfogyasztja akár egy éves is lehet az adott kávébab.