Az újhullámos kávé története

A nagyváros utcáin bolyongva egyre több újhullámos kávézó bukkanak fel. Lenyűgöző enteriőr és minőségi kávék; de mit is takar az újhullámos kávézás? A kávézást körülvevő kultúra már kezdi kinőni magát a reggeli kávéfogyasztás rituáléjából. Ahhoz, hogy megértsük az “újhullám” vagyis specialty kifejezést, a dolgok mögé kell néznünk. 

Az “új” hullámot másképpen “harmadik hullámnak” is szokták nevezni. Az első hullám a kávé fogyasztásának megjelenését és szokássá válását jelenti a kávé kultúrában. Majd az ezt követő második hullámban, a kávé különlegességeket sorolhatjuk, mint a karamellás latte. S elérkeztünk a harmadik, és egyben az utolsó hullámhoz, mely a legtöbb izgalmat hozta magával a kávézás világába. Manapság, ezt az időszakot specialty kávézásként is szokás nevezni. 

A harmadik hullám magába foglalja a kávébab termelését, elkészítését és annak fogyasztását. A specialty egyben szemléletmód is, hiszen az adott termőterület jellegzetességeit, egyediségeit lelhetjük fel abban a csésze kávéban, amit éppen kortyolgatunk. Ahogy egy-egy bornál meg lehet mondani, hogy melyik tájról származik, úgy a kávébabok karakterisztikájának köszönhetően, itt is megállapítható a származási hely. Ezek a kávék legtöbbször Dél-Amerikából és Afrikából származnak. A zöldbab minőségén kívül még fontos tényező a pörkölés, hiszen egy drága babot is szét lehet égetni.

bean bros
bean bros

A világosabb pörkölés teszi lehetővé, hogy a már említett ízjegyek érezhetővé váljanak. Tipikusan, ezeket a kávékat filterkávéként szokták fogyasztani és az újhullámos kávék már így készülnek, hiszen ekkor maradnak meg a savak, amitől valóban egyedi ízeket kaphatunk.

A tökéletes italhoz, úgyszintén fontos az őrlő és a gép megfelelő beállítása. A víz minősége, keménysége és hőmérséklete, vagy éppen az őrölt kávé finomsága és pontos mennyisége, mind jelentősen befolyásolja a végeredményt. Ez az egész procedúra a barista szakértelmén is múlik, így válik az újhullámos kávé szemléletmódja teljessé.

A tudatosság felé véve az irányt, ahogy a tömegtermelés és a fast fashion sem menő már, úgy a bolt polcain megjelenő óriás márkák kávéja sem az. Az ipari mennyiségű kávébabok összekeverése és sötétre pörkölése az ízjegyek elvesztéséhez vezet, majd később ezeket a kávékat espresso néven árusítják tovább. Ezek a termékek hónapig állnak a boltok polcain, amikor valaki elfogyasztja akár egy éves is lehet az adott kávébab. 

bean bros

A termelő és a vásárló között elkezdett rövidülni a lánc, magasabb árat fizetnek a farmereknek a minőségibb kávéért, amelyek már előre ki vannak válogatva. Ezek a specialty kávék a legmagasabb minőséget képviselik, hiszen az úgynevezett 100 grammos teszten csak a 80 pont felettiek tartoznak ebbe a kategóriába. A pontokat különböző optikai- és ízeffektek alapján vonják le. Ilyen minőségű kávé nagyon munkaintenzív, ezt is meg kell fizetni.

bean bros

Bean Bros.

A specialty kávék gyártói és forgalmazói nyíltan kiállnak a társadalmi szerepvállalás, környezetvédelem, illetve az etikus munkakörülmények biztosítása mellett. Így van ez a dán-magyar cégnél, a Bean Bros.-nál is, akik a specialty kávékat egyenesen az otthonunkba repítik. A minőségi kávézás már otthon is egyre populárisabb, az espresso kávé gépeket lassan lecserélik a kézi filter kávé készítés rejtelmei. Ahogy minden más, mi is lelassulunk és a kávé készítés mindennapi tradícióvá válik és a kikapcsolódássá része lesz abban a pár percben.  

A Bean Bros oldalára feliratkozva, minden hónapban egy frissen pörkölt kávéküldemény vár az ajtód előtt. A csakis európai pörkölőknek köszönhetően exkluzivitást és magas minőséget kaphatsz kézhez. A havi küldemény mennyisége személyre szabható, egy zacskó kávé 250 grammos, de aki csak egy éppen megszeretné ízlelni, az egy 23 grammos csomagot is kérhet magának; egy a biztos, a kávészemek zamata igazi specialty élményt biztosít.
A márka alapítója, Dobai Viktor mesélt még nekünk a specialty kávékról és arról, hogy az egyes kávé különlegességek miként kerülnek bele a válogatásba. 

UPTOSTYLE 6

Egy pohár kávéhoz bárki hozzájuthat, de egy olyan finom kávé elkortyolgatása, amely frissen pörkölt speciality kávéból készült már kevesek kiváltsága. A célunk az, hogy ezt a kiváltságot megtörjük és mindenkinek könnyen hozzáférhetővé váljon a speciality kávé!”

– meséli Dobai Viktor , a Bean Bros alapítója.

UPTOSTYLE 7

Mitől lesz különleges és egyedi egy kávé? 

Nagyon sok tényezője van annak, hogy az adott kávé amit éppen fogyasztunk az különleges és egyedi legyen. Egészen a farmig vissza kell menni, hogy megértsük, hogy a végtermék, amit a kávézóban fogyasztunk, az miért olyan amilyen. Természetesen, fontos a kávé fajtája, és az éghajlat is, ahol megtermett. Továbbá a földműves precizitása és odafigyelése az ültetvényére, a kávébab növekedésétől kezdve egészen a szüretelésig és azután egyaránt. Minél több a törődése és a természetes kezelése a növénynek, annál jobb eredményre számíthatunk a szüretelést követően. Számomra a legkülönlegesebb kávék a Panama, Etiópia és Kenyában lévő régiókról származnak. Valószínűleg az éghajlat és a termés típusa az, ami különlegessé teszi ezeket a kávékat, nem elfeledkezve az elkészítés folyamatáról sem. Sokak a száraz eljárással készült kávékat vélik egyedinek, amelyek a fermentálását és a szárítást követően egy nagyon erős gyümölcsös ízjegyet hoznak létre. 

Mikor ismerkedtél meg a specialty kávézással? 

Nagyjából 5-6 éve ismerkedtem meg magával a fogalommal, amikor is az egyik Koppenhágai utazásom során bukkantam rá egy újhullámos kávézóra. Egy közvetlen baristának köszönhetően tudhattam meg többet a kávéról, amit éppen nekem készítettek. Ezt követően egyre jobban elkezdett érdekelni és minél többet megszerettem volna tudni a kávézás művészetéről. 

Honnan jött az ihlet, hogy saját céget alapíts? 

Nem sokkal azután, hogy belecsöppentem az újhullámos kávézásba. Szerettem különféle kávé típusok kipróbálását és elkészítését otthon, viszont abban az időben elég nehéz volt ezeknek a beszerzése. Innen jött az ötlet, hogy erre lehetne egy egyszerűbb és kényelmesebb megoldás is. Így pont kapóra jött, hogy a szakdolgozatom témájának ennek kivitelezését tűztem ki célul, tehát volt idő a koncepció teljeskörű kidolgozására és elkészítésére. 

UPTOSTYLE 8
bean bros
Costa Rica-i kávébabok
UPTOSTYLE 9
Viktor egy helyi farmerrel beszélget Brazíliában
UPTOSTYLE 10

Aarhus, Koppenhága, Göteborg és Berlin igazi kincsesbánya, ha újhullámos kávéról van szó. A Bean Bros. a legjobb skandináv pörkölőkkel dolgoznak együtt és velük együtt választják ki a legjobb kávébabokat, egy gasztronómiai körútra repítve téged Kenyától, Etiópán át egészen Brazíliáig, otthonunkba is elhozza a friss zamatokat. 

A dán-magyar cég az újhullámos kávézás képviselőjeként, főleg a világos pörkölésű kávékra koncentrál, azok közül is a pour-over, csepegtető vagy filter kávékra. az indulást követően már olyan világhírű pörkölőkkel dolgozik együtt, mint a La Cabra, Tim Wendelboe, Muttley & Jack és Schot Koffie. A kávéelőfizést elindítva, Viktor sikeresen elindította a Bean Bros. saját márkájú kávéját, amit helyben Koppenhágában pörkölnek. Ha szereted a finom, minőségi kávékat, semmiképp ne hagyd ki! 

Mi alapján döntöd el, hogy melyik kávé kerül be a válogatásba és ki lesz a pörkölő? 

Az elmúlt évek során sok kis és közepes specialty pörkölővel volt szerencsém megismerkedni és szoros kapcsolatot építeni velük. Továbbá, nap mint nap kapunk új megkereséseket eddig ismeretlen pörkölőktől, akiktől még nem kóstoltunk. Minden új és meglévő partner pörkölő kávéit teszteljük, hiszen fontos számunkra a minőség, amit állandóan magasan tartunk és a feliratkozóink is ezt várják el. 

Az UPTOSTYLE testvércégeként valószínűleg a te életedre is hatással van a minimalizmus. Miként lassulsz le a mindennapokban? 

A környezet nagy hatással van rám, szeretek gyakran lelassulni. Úgy gondolom, hogy a város és a kultúra, amiben élek nagy hatással van rám is. Maga a reggeli kávé elkészítése számomra   kikapcsolódás, frissen és energikusan tudok neki kezdeni a napi feladatoknak.

UPTOSTYLE 11

Az újhullámos, avagy specialty kávékat nem csak világszerte övezi egyre nagyobb érdeklődés, de Európában is egyre nő a népszerűsége. A magasfokú szakértelemnek köszönhetően már hazánkba is elérkezett az őrület és reméljük, Ti is kipróbáljátok és megtapasztaljátok a kávénak effajta, új élvezetét. Lepd meg magad vagy egy másik kávéimádót egy kávéelőfizetéssel, hiszen bármilyen alkalomra remek ajándék ötlet!