Az érzelemszabályozás lépései – így élj meg mindent tudatosan

Talán közhely, de elmenekülni az érzelmek elől rendkívül rossz hatással lehet a szervezetedre. Ha mindent megteszel annak érdekében, hogy ne kelljen szembenézned velük, az akár szorongást, depressziót vagy alvási nehézségeket is okozhat.  Hidd el, van megoldás, sőt, valószínűleg az érzelemszabályozás technikáit már mind ismeri a tudatalattid, mi csupán a felszínre hozzuk őket legújabb cikkünkben. Ezek mind egyszerűnek tűnhetnek elsőre, elsajátítani és a gyakorlatban alkalmazni őket azonban nem olyan könnyű.

Miért is fontos az érzelemszabályozás? 

A kifejezés azt is sugallhatja feléd, hogy itt komoly, szigorú szabályok bevezetése következik, érzelmeiddel, reakcióiddal pedig kíméletlenül el kell bánnod. Azonban érzelemszabályozás alatt minden olyan, mentális jólétet és tudatosságot segítő módszer tartozik, amely pozitív hatásait nem csak te, hanem a környezeted is érzékelheti. Egyszerűen annyit jelent, hogy odafigyelsz magadra. Segítségével fejlesztheted a döntéshozói képességedet, jó hatása lehet a kapcsolatok ápolására, a napi interakciók lebonyolítása, nem utolsó sorban pedig az önfejlesztésre, öngondoskodásra is.

 

stacey-gabrielle-koenitz-rozells-txZbVkT7QE0-unsplash
sixteen-miles-out-6Ahp8-YMoww-unsplash

Nevezd meg az érzelmeid 

Mit élsz át? Min mész keresztül? Legyen szó akár egy hirtelen jött érzelemről, vagy valamiről, ami már régebb óta ott motoszkál a fejedben, tudd, hogy mit érzel. Ehhez akár egy érzelemnaplót is elkezdhetsz írni, hogy jobban átlásd belsőd hálózatát. Jegyezd le őket, és amennyire csak tudsz, próbálj meg semleges maradni: ne arról szóljál, hogy a barátod megbántott, hanem arról, hogy mit csinált vagy mondott, ami ezt kiváltotta belőled. Azon is gondolkozz el, hogy a tested reagált-e, és ha igen, hogyan az adott érzelemre: talán hevesebben dobogott a szíved? Remegni kezdtek a lábaid? Ökölbe szorult a kezed? A feldolgozáshoz és a megoldáskereséshez ez a lépés is elengedhetetlen. Mint ahogy az is, hogy próbálj rájönni arra, mi is az érzelmek mögötti vágyad, mit akarsz elérni. Kérjen bocsánatot a barátod, vagy inkább hozzád se szóljon? Így interakcióba is tudsz lépni a belső világoddal – hiszen elsősorban mindig saját magunkkal kell kibékülni.

Éld is meg az érzelmeid 

Ha ideges vagy, légy ideges. Ha boldog vagy, légy boldog. Ha szomorú vagy, légy szomorú. A sor a végtelenségig folytatódhat, a lényeg azonban ugyanaz: légy tudatában az emóciónak. Az érzelemszabályozás elengedhetetlen része a tudatosság, amely kezdődhet egy érzelemnaplóval, és folytatódhat magának az érzelemnek a megélésével. Ezzel arra is választ találhatsz, hogy általában hogyan próbálod elkerülni őket. Talán ez a legfontosabb lépés, azonban a legnehezebb is, hiszen ezek a folyamatok nem mindig tudatosak, és Freud, bár felhívta a figyelmet az ember fő mozgatórugójára, a tudatalattira, ezt a réteget a legnehezebb lehámozni magunkban. Azt tudjuk tanácsolni, hogy minden rezdülésedre figyelj oda. Akár már egy találkozó előtt is mérlegelheted, hogy az adott személy mit szokott kiváltani belőled, vagy milyen beszélgetés mehet esetlegesen végbe köztetek.

oliver-pacas-LGD8eV8ar4E-unsplash
jared-rice-NTyBbu66_SI-unsplash

Végy egy nagy levegőt 

Persze nem ez az egyetlen módja annak, ha egy érzelem hirtelen tőr rád, de mindenképpen meg kell említenünk, mint ahogy azt is, hogy számolj el tízig. Alapból, ha egyfajta negatív emóció, szomorúság, ingerültség, düh kerít hatalmába, az érzelemszabályozás nagykönyve szerint tedd azt, amit a legjobban szeretsz csinálni, és amiben jó is vagy, hogy növeld az önbecsülésedet is. Rajzolj, táncolj, jógázz, menj el futni. Ez ugyanis nem az érzelmek előli menekülést jelenti, hanem éppen azok feldolgozását a saját magad számára kifejlesztett recep szerint. Azonban, ha a beszélgetőpartnered hirtelen olyat mond, ami egyszerűen nem tehető félre és ott abban a helyzetben vagy kénytelen megoldani, akkor nincs lehetőséged érzelmeidet festőtudásoddal kifejezni. Hogy igazán hasznosnak bizonyuljanak az ötleteink, íme az adu-ász tipp: sajátítsd el az énüzenetekben való kommunikálást. Ez szimplán annyit jelent, hogy nem másokra reflektálva mondod el véleményedet, hanem saját magadból indulsz ki. Például, ha a barátod folyton nyitva hagyja az ajtót, és te fázol, akkor ne úgy reagálj, hogy „csukd már be az ajtót, nem hiszem el, hogy olyan nehéz megjegyezni,” hanem csak annyit mondasz: „Fázom, ha nyitva van az ajtó. Megtennéd, hogy becsukod?” Ugye, mennyivel barátságosabban hangzik? Így pedig a barátod nem tud visszavágni, hiszen a saját érzelmeidet, hogy fázol nem tudja letagadni. Igaz, ez már a társas kommunikáció témakörét is érinti, de hasznos lehet a hétköznapokban. 

Ne ítéld el az érzelmeid 

Fogadj el minden olyan folyamatot, ami elindul benned, legyen az akár boldog vagy szomorú, meglepettség vagy harag. Ne reagálj érzelemre érzelemmel, ami annyit tesz, hogy ne érezz bűntudatot, ha egy emóció a hatalmába kerít. Fogadd el őket úgy, ahogy vannak. Arról már beszéltünk, hogy az érzelemszabályozás lehetővé teszi a belső kommunikációt saját magunkkal, ebből továbbindulva pedig az érzelmekre úgy is lehet gondolni, mint üzenetekre. Dühös vagyok. Miért? Ki miatt? Mi a célom ezzel, mit akarok elérni? Mit teszek azért, hogy elérjem? Kérdések, amelyeket csak te tehetsz fel és válaszok, amiket csak te tudhatsz. Ez mindennek az alapja.

marii-siia-5gv-odIJ2ik-unsplash

Ezek lennének az érzelemszabályozás lépései. Persze, az élet szépsége az, hogy minden ember különböző, így lehet, hogy neked más megoldás válik be, de reméljük, hogy elindítottunk benned valamit, ami a mentális jólétedhez és egy tudatosabb élethez hozzásegíthet.