Ajándékcsomagolási inspirációk

Karácsonyi nagybevásárlás, nagytakarítás, nagymosás… Decemberben szeretünk túlteljesíteni és nagyban gondolkodni, ezért hajlamosak vagyunk átsiklani az ünnepi tennivaló lista csekélyebb pontjai fölött és megfeledkezünk élvezni a készülődés minden egyes pillanatát. Pedig ilyen az ajándékcsomagolás is: egy igazi kis meghitt szertartás. Eljött az idő, hogy szabadjára engedd a benned alvó karácsonyi manót, amely az elmúlt 12 hónapban lelked mélyen pihent és csak erre a pillanatra várt.

Mielőtt belevágnánk van egy elképesztően fontos dolog, ami nélkül nem ajándékcsomagolás az ajándékcsomagolás. Nem, itt nem Michael Bubléra vagy a forró csokoládéra gondoltunk. (De ha már itt tartunk, akkor úgy meltó, hogy alapozzuk meg a hangulatot karácsonyi dallamokkal és kedvenc forró italunkkal.) Mi az ajándékra gondoltunk. Feltéve, hogy még nincs ötleted mit adj az ünnepekre szeretteidnek, ajánljuk, hogy nézz szét webshopunk gondosan összeválogatott termékei között vagy olvasd el a fenntartható karácsonyi ötleteket tartalmazó cikkünk. Amennyiben pedig már kipipáltad a tennivaló listádon az ajándékok vásárlását, folytathatjuk cikkünk a becsomagolással.

UPTOSTYLE 6
UPTOSTYLE 7

A csomagolás szertartását két fontosabb részre oszthatjuk, melyekben egyenlő módon valami személyeset tudsz hozzátenni az ajándékhoz. Az első és talán a legfontosabb rész a csomagolópapír. Mi itt a háztartási barna csomagolópapírt emelnénk ki, amely helyettesíthető újrahasznosított papírral, régi papírzacskóval vagy akár újságpapírral is. Ez a kategória azzal tűnik ki a fényes és mintás csomagolópapírok közül, hogy a sokoldalúbb és könnyebben újrahasznosítható mint a glitteres. A sokoldalúsága alatt azt értjük, hogy karácsonyi manó éned szabad utat kap személyre szabni. A papírra rajzolhatsz, matricákat ragaszthatsz, festhetsz. Próbáld ki, hogy egyszerűen fröcskölj rá festéket és légy te az ajándékcsomagolás Jackson Pollockja. Továbbá, írhatsz a papírra kalligrafikusan különböző színű tintákkal vagy éppen olyan írószerrel, ami a kezedbe akad és olyan stílusban, ami hozzád közel áll.

Ha egy kicsit jobban bele akarsz mélyedni a munkálatokba akkor a fogj a kezedbe egy krumplit és egy kést. Gyerekkort idéző folyamat során különböző mintákat tudsz kivágni a krumpliból. Majd bármilyen festékbe mártva a mintákat a csomagoló papírra tudod nyomni. Összességében egy kézműves és karácsony hangulatú csomagolás lesz a végeredmény.

A csomagolás második részét a díszkötözés képezi, amelyben újra helyet tudunk szorítani a kreatív újrahasznosításnak. Ha éppen nincs otthon színes szalag vagy bársony masni nem kell elkeseredni. A hétköznapi kötöző spárga is feldobható a legegyszerűbb megoldásokkal.  Ha a természet inspirálna, akkor díszítheted az utolsó téli sétádon talált örökzöld ágakkal vagy a nyár során gyűjtött és préselt virágokkal. A növényeket elég a kötőzés alá erősíteni vagy ha kéznél van egy viaszpecsét, akkor azzal egy csavart csempészni a dekorálásba. Amennyiben a téli illatok serkentenek csomagolásra, a szárított narancskarika és a mennyei illatú fahéjrúd is díszítő elemmé tud változni a kezeid alatt. Hogyha pedig a közös emlékek ihlentek meg, akkor tűzz egy személyes hangú kártyát, képeslapot vagy közös fotót a masnira. Ehhez nem muszáj a meseszépen illusztrált kártyát vagy fényképet kilyukasztanod vagy összeragasztóznod, elég egy egyszerű facsipesszel felhelyezni. És végezetül, abban az esetben ha a karácsonyfa ad inspirációt díszítésre, akkor kisméretű dekorációkat, például pici gömböket vagy csípeszdíszeket is használatba veheted a csomagolás utolsó fázisában.

Képek forrása: Boxwood Avenue, burkatron

UPTOSTYLE 8