A multitasking hatékonysága – 4 érv és ellenérv

Információ innen, információ onnan, a figyelem ide, a figyelem oda terelődik. A mai felgyorsult világ egyik legszembetűnőbb eredménye az, hogy mindig, mindenhol jelen vagyunk, és igyekszünk hatékonyak, produktívak lenni. Talán te is próbálsz lépést tartani a környezeteddel azért, hogy ne maradj le semmi lényegesről. A figyelem megosztása, vagyis a multitasking hatékonysága azonban nem mindig igazolódik be. Cikkünkben négy érvet és ellenérvet sorakoztatunk fel, hogy teljes képet kapj a jelenségről.  

Mi is a multitasking pontosan?

A multitasking kifejezése egy angol szóösszetétel eredménye. A „multi” a több/sok, a „tasking” pedig a feladatvégzést jelenti, vagyis több feladat együttes megvalósítását értjük alatta. Eredetileg műszaki fogalom volt az 50-es években, később kiterjesztették a számítástechnikára, majd a 90-es években elkezdték emberi tevékenységekre is használni. A figyelmünk multitasking közben megoszlik, így tudunk egynél több tennivalót is teljesíteni. Nem csak akkor teszünk eleget a fogalmi meghatározásnak, ha egyszerre telefonálunk és gépelünk, hanem akkor is, ha bekapcsoljuk a tévét, amíg átnézzük az emailjeinket. Mondhatni, hogy ez lassan már egy tudattalanul működő folyamat lett, ami miatt sokkal összeszedettebb munkavégzésre lenne érdemes törekednünk.

A multitasking hatékonysága
A multitasking hatékonysága

A multitasking hatékonysága mellett

A multitasking segít abban, hogy rövid időn belül több mindennel végezz. Ez leginkább akkor hasznos, ha olyan feladatról van szó, ami megszokott és naponta meg kell oldanod. Ezek már rutinosabban mennek, így közben másra is oda tudsz figyelni.

Amennyiben hozzászoksz a figyelmed megosztásához, hajlamosabb leszel arra, hogy összetettebb feladatokra gyorsan és eredményesen reagálj. Képes leszel hatékonyan reagálni és gyors megoldást találni a felmerült problémára.

Sokkal rugalmasabban élheted a mindennapjaidat, ha a munkakörnyezeted is eleget tesz a multitasking követeléseinek. Nem kell minden reggel megbeszélésekre szaladnod, ahol elmondják a napi feladatokat. Elég, ha bekapcsolod a gépet és elindítasz akár többször is egy videóhívást a főnököddel, amely közben dolgozni is tudsz.   

Hogyha produktívan végzed el a feladataid és gyors a problémamegoldó képességed, akkor esélyes vagy arra, hogy ezt feletteseid észrevegyék és értékeljék azzal, hogy magasabb pozícióba helyeznek. Ez megnövekedett felelősséggel is jár, amely akár új szintre emelheti a figyelmed megduplázását.

A multitasking hatékonysága ellen

Tudósok szerint abban a pillanatban, ahogy elkezdesz több dologra fókuszálni, a produktivitásod valójában gyengül. Az agy ugyanis nem tud olyan gyorsan reagálni a váltásra, mint ahogy azt te szeretnéd, és nem tud különbséget tenni a sürgős, szükséges és kevésbé fontos feladatok között.

Ugyanígy elmondható az is, hogy a munka minősége is romolhat. Hogyha több feladatot végzel el egyszerre,  akár tudattalanul is kapkodni fogsz, hogy minél előbb végezzél, ami nem garantálja azt, hogy mindent egyforma szinten is adsz ki a kezeid közül. Valamelyikre több energiát fogsz fektetni így vagy úgy, míg a másikra kevésbé.

 A megosztott figyelem miatt akarva-akaratlanul is átsiklasz olyan információk vagy részletek mellett, amelyekkel foglalkoznod kellett volna. Azt szokták mondani, aki hibázik az dolgozik, ami természetesen így is van, azonban a multitasking hatékonysága ellen az az egyik legnyomósabb érv, hogy hatványozottabban jelen vannak a hibák, amely az érzelmi állapotunkra is hatással lehet, hogyha főnökünk megjegyzést tesz. Az érzelmek szabályozása és helyes kezelése pedig egy különálló probléma, amelyről egyik előző cikkünkben írtunk.

Említettük, hogy a mai világ technológiája hatékony munkát eredményez. Azonban, ezzel együtt a szociális készségek romolhatnak. Az online kapcsolattartás másfajta nyelvezetet és stílust követel, mint a személyes érintkezés. Éppen ezért, ha az előbbi túlsúlyba kerül, úgy nagyon nehéz onnan kizökkenni és belerázódni akár egy kávézóban folytatott beszélgetésbe.

A multitasking hatékonysága
A multitasking hatékonysága

Hogyan találd meg az egyensúlyt?

A megosztott figyelem és több feladat elvégzése egyszerre valamilyen szinten mindenki életében jelen van, mivel a környezetünk ezt követeli meg. Biztos te is érezted már úgy, hogy hiába igyekszel gyors lenni, az a napi huszonnégy óra mégis nagyon kevésnek tűnik. Éppen ezért fontos lenne találni egy élhető, egészséges egyensúlyt. Mint ahogy azt egy korábbi cikkünkben is megírtuk, a határidőnapló-vezetés segít elkerülni a stresszt és a kapkodást, ha rendszeresen vezeted. Írd bele az elintéznivalóidat, hogy jobban átlásd, mi fontos és mi várhat.  Emellett tarts szünetet, hogy az agyad újra felvehesse a ritmust. Az is tanácsos, ha húsz perces blokkokban haladsz, és abban az időben csak egy dologra figyelsz. Határozd meg azt, hogy mettől meddig dolgozol, hogy elkerüld a túlterheltséget. A lényeg tehát az, hogy ismerd magadat, a határaidat, a terhelhetőségedet, és azt, hogy hogyan tudsz egy szervezett, kiegyensúlyozott életet élni.

Ezek voltak a multitasking hatékonysága mellett és ellen szóló érvek. A listát biztos te is tudnád még bővíteni, hiszen mindenki máshogy éli meg a mindennapok nehézségeit. Te melyik oldallal értesz egyet?