4+1 mesés természeti úticél Erdélyben

 

Nem véletlenül emlegetik Erdélyt Tünderországként is, hiszen ez az a hely, ahol a mese, a legenda és a valóság találkozik. Bármerre jár az ember beteljesületlen szerelmekről, boszorkányos bosszúkról, tündértestvérek versengéséről, harcokról és csodákról mesél a táj. 

Következzen 5 természeti úticél, amelyet nem érdemes kihagynod, ha Erdély Tündérországban jársz!

1. Istenszéke

A Kelemen-havasokban 1381 m magasan fekszik Istenszéke, amely tökéletes célpont a túrázás és a természet szerelmeseinek. A jelzett ösvényeken haladva gyönyörködhetsz a növény- és élővilágban, valamint ihatsz a források friss vizéből. A legenda úgy tartja, hogy Isten miután megalkotta és benépesítette a környező tájat erre a lapos sziklacsúcsra ült le megpihenni. A magaslatra felérve te is leülhetsz megpihenni, kinyújtóztathatod végtagjaid és megcsodálhatod a páratlan látványt. A kilátópontról belátni a Maros-völgyét és tiszta időben a Görgény-havasok is felbukkannak a messzeségben.

erdély úticél
erdély úticél

2. Sárkányok kertje

Elég becsuknod a szemed és az első úticél neve rögtön elrepít a tündérek országába, pontosabban Almásgalgó falu határába. A legismertebb monda szerint a vadász beleszeretett a csodálatosan szép pásztorlányba, aki arra legeltette a nyáját. A vadász apja rossz szemmel nézte a szerelmeseket, mivel a lány nagyon szegény volt. Egy alkalommal, amikor a lány és a fiú beszédbe elegyedtek, a juhok szétszéledtek és a tilalmasban kezdtek el legelni. Ekkor a vadász apja elátkozta a szerelmespárt, akik a juhokkal együtt kővé változtak. Hajnalban vagy alkonyatkor, ha úgy világítják meg a kertet a napsugarak, felfedezhetjük a szerelmespárt és a juhokat a kert szikláiban.

Érdekesség, hogy a sziklaképződmények a mai napig változtatják alakjukat az esőzések hatására. Bár régebbi leírások 25-30 méteres kőoszlopokról tesznek említést, ma már alig találunk olyat, amely elérné a 10-15 métert. Éppen ezért arra buzdítunk mindenkit, hogy látogassanak el a Sárkányok kertjébe, amíg a sziklaóriások még bírják tartani a harcot az idővel.

3. Gyilkos-tó

Közép-Európa legnagyobb és legszebb torlasztava a Gyilkos-tó, amely Veres-tóként is ismert a víz vöröses színe miatt. A víz színe egy kevésbé romantikus mondával magyarázható, amely szerint a leomló Gyilkos-hegy és Cohárd-hegy foka maga alá temette a patak partján furulyázó ifjú juhászlegényt, a kutyáját és a legelésző nyájat. Azt mesélik, hogy minden hetedik évben Szentgyörgy napján éjfélkor besüt a hold a tóba és észrevehetővé válik a juhászlegény, a kutyája és a juhok. A tavat a völgybe leomló Gyilkos-hegyről nevezték el, amelynek fenyőfái a mai napig kiállnak a vízből. Az idelátogatók körbesétálhatják a tavat, csónakázhatnak, a bátrabbak pedig a tó fölé emelkedő Kis-Cohárd tetejéről tekinthetnek be a völgybe.

erdély úticél
erdély úticél

4. Tordai-hasadék

A Tordai-hasadék Erdély egyik legismertebb kirándulópontja. A rezervátumban számos barlang, védett állat- és növényfaj található. Több túraútvonal közül lehet választani: van amely függőhídakon és van, amely a hasadék tetején vezet át. A kalandvágyóbbak pedig dönthetnek a hegymászás vagy a siklóernyőzés mellet. Mindenki garantáltan megtalálja azt, ami hozzá legjobban talál.

De hogyan szól az elmaradhatatlan monda?

Történt egyszer nagyon régen, amikor a kunok betörtek az országba, hogy szétverték Szent László seregét. A királynak is menekülnie kellett, azonban a lova lesántult. A kunok üldözőbe vették és úgy tűnt, hogy már-már utolérik. A király végső kétségbeesésében Istenhez fohászkodott, aki meghallgatta imáját. A király lova mögött nagy dübörgéssel megnyíltak a sziklák és egy hosszú széles szakadék keletkezett, amibe a kunok belezuhantak. A szerencsésen megmenekült király lovának patkónyomai ma is látszanak a hasadék fölötti sziklákon.

+1 Alsórákosi természetvédelmi terület

Sajnos nincs monda, amely listánk utolsó úticéljáról mesélni tudna. Ennek ellenére megérdemelten került fel a listára, mert akár egy fantasztikus film helyszíne is lehetne. A védett területen három látnivaló fekszik: a fekete bazaltoszlopok, a vulkáni kürtőből kitermelt láva helyén csapadékból lett tó és a vulkanikus kráterben elhelyezkedő vörös salakkúp. A látvány nem mindennapi, ahogy a vörös és fekete vulkanikus kőzetek közt sétálsz az az érzésed támadhat, hogy egy Mars expedíció kellős közepébe csöppentél.

Képek forrása: The Traveling Tulip, Visit Mures

erdély úticél

Aki nem hiszi, járjon utána…