5 kortárs magyar írónő, akit ismerned kell

 Teljesen különböző hátterű, stílusú, nézőpontú emberek, egy valami mégis közös bennük: az írás és az alkotás iránti szeretet. Legújabb cikkünkben olyan kortárs magyar írónők kerülnek bemutatásra, akik rengeteget hozzátettek a hazai kulturális értékek ápolásához – soraikat olvasva elmerenghetsz az élet nehézségein vagy éppen örömein, magadba, esetleg egy másik ember sorsába feledkezhetsz, sírsz és nevetsz. Mert a #girlboss az irodalomban is tarol.

Benedek Ágota

Kezdjünk egy lázadó egyéniséggel, aki provokatív stílusával és elgondolkodtató témáival került be a köztudatba. Benedek Ágota tv-sorozatok, filmek és reklámok írásával foglalkozik, a 2020-as év azonban új kapukat nyitott meg előtte. A karantén-időszak alatt ugyanis papírra vetette gondolatait, amelyből elkészül első, nagy sikert elérő könyve, a Rumbarumbamm. A tabukat döngető kötettel rengetegen megismerték a nevét, amely csak fokozódott az Űrpiknik című film megjelenésekor. A nagyjátékfilm egy teljesen abszurd világot mutat be egy aliennel a főszerepben, éppen ezért megosztó, viszont van valami, amely Ágota egész munkásságára jellemző: a humor. Mindig, mindenhol beveti, amitől különlegessé és egyedivé válik a karaktere. Második kötete, az Állva maszturbálok már több hete a sikerlista tetején áll, illetve kötelező olvasmánnyá tennénk!

UPTOSTYLE 6
Kép forrása: hvg.hu, Fotó: Túry Gergely
Kép forrása: ncl.hu, Fotós: Hernád Géza
Kép forrása: ncl.hu, Fotós: Hernád Géza

Péterfy-Novák Éva 

Ha egy kicsit nehezebb vizek felé evezünk, Péterfy-Novák Éva neve kihagyhatatlan, ha magyar írónőkről van szó. A szabad bölcsészeten végzett emberi jogi aktivista 2013-ban blogot indított Egyasszony címmel, amellyel rengeteg embert megszólított, megfogott, elgondolkodtatott. Évának született egy lánya a 80-as években, aki mozgás- és értelmi sérültként érkezett a világra. Ha ez még nem lett volna elég, férje bántalmazta, így gyermeke apjától nem támogatást, hanem rombolást kapott. Élete nehézségeit szerette volna blogjával feldolgozni, ahol egyre több és több olvasója és támogatója lett. Később könyv és színdarab is született a megrázó történetből, de Éva útja ezzel nem állt meg. Sorra adta ki további köteteit, például a pedofília témájú Apád előtt ne vetkőzz című könyvet. Nehéz, mély témák, azonban ezekről beszélnünk kell, mert sajnos léteznek. Éva, nem vagy egyedül.

Tóth Krisztina

Verseskötetek, novellák, regények, színdarabok. Ezek mind-mind Tóth Krisztinához kötődnek, a sor azonban még itt sem ér véget. Krisztina József Attila-díjas író, költő, műfordító, a Szépírók Társaságának tagja – nem véletlenül, amit ír az valóban szépirodalom a javából. Legelső kötete még 1989-ben jelent meg Őszi kabátlobogás címmel, azóta a szabadúszó író újabb és újabb műveit jelenteti meg, amelyek közül nehéz egyet kiemelni, azonban, hogy kapj belőle egy kis ízelítőt, vegyük például a Fehér Farkast. Idézzünk pár sort a novelláskötetből: „A sírás és a nevetés összemossa a korokat, egy fiatal nő éppen úgy zokog, mint egy idősebb, éppen csak a nagyon öregeket és a csecsemőket lehet elkülöníteni.” Neked mi jut eszedbe erről?

Kép forrása: litera.hu, Fotó: Valuska Gábor
Kép forrása: litera.hu, Fotó: Valuska Gábor
Kép forrása: cornandsoda.com
Kép forrása: cornandsoda.com

Ugor Zsolna

A szépirodalom vonalán haladva jutunk el Zsolnához, az erdélyi-magyar írónőhöz, aki több szórakoztató műsor szerkesztője és riportere volt. 2010-ben jelent meg első regénye, az Úrilányok Erdélyben, amely a sikerlisták élén landolt. Báltermek, paloták, romok, mélységek és magasságok, sodró szerelmek, vagyis minden, ami egy történelmi regényhez kell, az megadatott. 2013-ban egy regénysorozatot is elindított, az első kötet az Erdélyi menyegző címet kapta. Ha szereted beleásni magad szövevényes rokoni kapcsolatokba és családok múltjába, akkor Zsolna könyvei nem fognak csalódást okozni.

Fábián Janka

A trilógiáiról és könyvsorozatairól híres Fábián Janka (eredeti nevén Mezei Johanna) a kortárs magyar írónők oszlopos tagja. Zsolnához hasonlóan ő is messzi korokba repíti vissza az olvasóit, stílusa azonban más. A 2009-ben megjelent Emma-kötetek első darabja, az Emma szerelme három helyszínen, Párizsban, Budapesten és egy elképzelt, Balaton-parti kisvárosban játszódik a múlt század elején. A főszereplő hölgy viszontagságos úton jut el a boldogsághoz: közrejátszanak az olyan történelmi események, mint az első világháború vagy a Tanácsköztársaság beköszönte. Ha eleged van a mostani világból, ha menekülni szeretnél vagy csak egy kicsit is, de más korra, más emberek és sorsok bőrébe vágysz, Janka műveihez nyugodt szívvel fordulhatsz.

 

Kép forrása: könyvesmagazin.hu, Fotó: Máté Péter
Kép forrása: könyvesmagazin.hu, Fotó: Máté Péter

Ezek voltak azok a kortárs magyar írónők, akik lehengerlő alkotásaikkal maradandót alkottak. Le merjük fogadni, hogy az idő előrehaladtával mindannyian emlékezni fogunk rájuk. Neked ki lett a kedvenced?