Salvador Dalí kiállításon jártunk

Március 23-án Budapesten a Komplex kiállító terében jártunk, ahol hivatalosan is megnyitották a Salvador Dalí kiállítást. A sajtómegnyitóról hoztunk pár képet és néhány gondolatot a mostani kiállításról.

Salvador Dalí a Komplexben

Salvador Dalít senkinek sem kell bemutatni, ő a 20. század modern művészetének egyik leghíresebb alakja. Univerzuma próbára teszi a valóságérzékelést és kitolja a racionális gondolkodás határait. A katalán származású szürrealista művész elsősorban festőként ismert, de valójában rendkívül sokrétű alkotó volt a szó legigazibb értelmében: teljes pályafutása alatt kísérletezett más művészeti ágak, sőt alkalmazott művészetek területén is, a filmkészítéstől kezdve az irodalmon át a jelmeztervezésig. A most induló kiállítás a művésznek ezt a talán kevésbé ismert, de nem kevésbé izgalmas arcát mutatja be, miközben betekintést enged Dalí képzeletébe, annak egyszerre zseniális és őrült világába.

UPTOSTYLE 6
UPTOSTYLE 7

A Komplexben látható gyűjtemény a Magyarországon valaha bemutatott legszélesebb körű felhozatala Dalí alkotásainak, összesen 204 műtárgy látható a tárlaton. A tárgyak a párizsi székhelyű Dalí Universe, a világ egyik legnagyobb Dalí kollekcióját kezelő magángyűjtemény jóvoltából érkezhettek hazánkba.

A tárlaton egymás mellett láthatóak bronzból, aranyból és üvegpasztából készült szobrok, illetve négy különösen magas értékű, gyémántokkal kirakott szobor is. A bronz- és aranyszobrok az úgynevezett viaszveszejtéses technológiával készültek, mely lehetővé teszi, hogy a művész által készített eredeti modell után az öntőformából több szobor is kikerüljön, természetesen limitált számban, számozott példányokkal.

UPTOSTYLE 8
UPTOSTYLE 9
UPTOSTYLE 10

A kiállításon bemutatott metszet és litográfiagyűjtemény Dalí illusztrátori munkásságát hozza közel a nézőkhöz, a számozott példányokon olyan irodalmi remekművekhez készített rajzai jelennek meg a falakon, mint az Alíz csodaországban vagy az Isteni színjáték.

 

A Dalí által tervezett bútorok, különösen a híres, Mae West ajkai után formázott kanapé felidézi, hogy Salvador Dalí mennyire sokoldalú művész volt, aki a körülötte élő emberektől merített ihletet, és új látásmódot adott a világnak.

 

Dalí módszerei megkérdőjelezik a néző racionalitás-fogalmát, feszegetik képzeletének határait. Az olvadó órák, a mankók, fiókok, a nőiesség és az általa használt szimbolika mind Dalí ikonikus stílusának részét képezik.

UPTOSTYLE 11
UPTOSTYLE 12

OUTFIT

A megnyitó hetében érkezett a meghívás (Főszerkesztőnk, Kíra ment el az eseményre) a Dalí kiállításra. Ennek kifejezetten megörültem, hiszen design- és művészetmenedzsmentet tanulok és aki követ, az tudja is, hogy elég sok kiállításon megszoktam fordulni. Viszont, a legtöbb megnyitó hétköznap és Budapesten van, de most úgy hozta a szerencse, hogy csütörtök délelőtt pont Budapesten tartózkodtam. 

Szerdai nap utaztam fel, így már akkor kigondoltam, hogy mi lesz a go-to outfit. A fekete, bőszárú nadrágom lassan védjegyem lesz, ha kiállításokról van szó, hiszen elegáns, kényelmes és jól mutat a képeken. Az utóbbi időben próbálok egyre több színt viselni, így ez a magenta ujjatlan garbó tökéletes választásnak tűnt. Az egész szettet pedig egy pasztellrózsaszín New Balance cipő egészítette ki. 

+ A fülbevalómat pedig egy kedves barátnőm, Zsófi készítette, akinek a munkásságát már egy korábbi cikkben is bemutattuk. 

Salvador_Dali_Bp_2023_152

Kritika

Maga a kiállítás hatásvadász, de ennek ellenére is vannak jó pontjai. Azt tudni kell a kiállításról, hogy a legtöbb tárgy reprodukció, így a naív látogató elsőre könnyen hiheti, hogy a látott műtárgyak eredetiek. A nagy művek természetesen hiányoznak, viszont egy-másfél óra bolyongás után, úgy érezhetjük, hogy a művész gondolatiban sétálunk. Erre erősít rá a VR-szemüveg kipróbálása is, amelyben azonnal egy Dalí festménybe csöppenhetünk bele.

A kiállítás kurátori szemszögből nem a legerősebb, de szerintem egy budapesti, családi kirándulás során érdemes lesz ellátogatni a Király utcába. 

UPTOSTYLE 13
UPTOSTYLE 14
UPTOSTYLE 15

A Komplex élete Salvador Dalínak, a szürrealizmus mesterének ad otthont 2023. március 24. és június 30. között.