Magyar divattervezők, akikről érdemes tudni

A divatvilágban a gyorsan változó trendekkel nehéz lépést tartani, a legtöbbször pedig nem is érdemes. Sok olyan márka van a palettán, amelyekkel átírhatod a szabályokat. Nem is kell messze menni, elég, ha az országhatárokon belül tekintesz körbe.  A magyar divattervezők egyedülálló, különleges ruhákat készítenek, amik a fenntarthatóság és a környezettudatosság jegyében születnek. Ismerj meg hat olyan márkát, amelyek hazai és nemzetközi viszonylatban is páratlanok.

Printa

Az ország egyik legismertebb környezettudatos márkájaként a Printa nemcsak ruhákat, hanem posztereket, ajándéktárgyakat és otthoni kiegészítőket is készít, mindezt egyedileg megtervezve a vásárlóknak. A honlapján leírja, hogy ötvözi „a hagyományos kézműves technikákat a modern technikai lehetőségekkel.” Tervezője Majoros Zita, akit gyerekkorában is foglalkoztatott a fenntarthatóság, érdeklődése pedig folyamatosan nőtt. A Printánál nagy figyelmet fordítanak az anyaghasználatra, ezért olyan vintage és újrahasznosított anyagokkal dolgoznak, mint a férfiing, a bőrkabát vagy a vitorlavászon. A Printa’s Pest kollekció például a fővárosból inspirálódott; posztereket, szuveníreket és ruhadarabokat is készítettek ebben a témában. A minimalista ruhatárról szóló cikkünkben említettünk egy gyönyörű, kétsoros Printa blézert is, ami nagy divat a mostani szezonban.

UPTOSTYLE 6
@PRINTA
UPTOSTYLE 7
@NON+

NON+

Egyszerű. Letisztult. Spontán – ez a jelszava a Kiss Sarolta által megálmodott ruhamárkának, a NON+-nak. A magyar divattervezők között már több mint 12 éve töretlen népszerűségnek örvendő vállalatnak szintén célja a minél kisebb ökológiai lábnyom, a gyorsan változó divattrendek ellenében igyekeznek hosszú élettartalmú ruhákat megalkotni. Darabjaikban a kényelmesség találkozik az eleganciával, egyszerű vonalakkal dolgoznak, mégis vagányságot tükröznek. Minden egyes kollekciójuk mögött egy-egy történet áll, a munkafolyamatot pedig külön mottó kíséri végig. A kevesebb több elvében hisznek, és ezt igyekeznek kifejezni minden termékükkel. Fő alapanyaguk a pamut. A NON+ Basic 150, leginkább kedvelt alapfazonból áll össze, amit a kezdetektől fogva bővítenek.

TOMCSANYI 

Tomcsányi Dóri igazán különleges harmóniát teremtett meg márkájában. A TOMCSANYI ruhák ugyanis a kelet-európaiság jegyében születnek meg. Kulturális örökségünkből merítenek, mindezt pedig kortárs köntösbe csomagolják. Minden egyes darabot a budapesti műtermükben készítenek el, miután beszerezték a fenntartható, természetes alapanyagokat, legnagyobb részt Olaszországból. Mindenből csak keveset gyártanak, hogy elkerüljék a túltermelést és a pazarlást, ezért saját TOMCSÁNYI-darabod nem fog szembejönni veled az utcán. A szezon elején mintakollekciót készítenek, amelyet be is mutatnak a divathéten, ezután pedig Te is megrendelheted tőlük a termékeket.

UPTOSTYLE 8
@TOMCSANYI
UPTOSTYLE 9
@NANUSHKA

Nanushka 

A Nanushka és tervezője, Sándor Szandra nemcsak Európát, hanem a tengerentúlt is meghódította. Ezért is lehet az, hogy a ruhadarabokban kelet és nyugat szellemisége találkozik. Céljuk a felelősségteljes és tudatos termelés. Szandra imád a szabadban lenni, ezért inspirációjukat a természet erejéből nyerik. Három fő irányelvük van: Föld, Közösség, Körkörösség, igen, csupa nagybetűvel. Mostanában például az Eonnal kezdtek el egy innovációs programban együtt dolgozni. Olyan digitális QR kódot helyeztek el a ruhákba, amellyel viselőik utána tudnak nézni annak, hogy a termék milyen összetevőkből és hogyan állt össze, sőt, a kezelési útmutatót is láthatja. Újszerűség és természetesség egy helyen.

Nubu 

„A NU + BU szeretetet jelent. A Városi szótárban ez egy új, továbbfejlesztett, erősebb és szeretetteljes kapcsolat két ember között (NU + BU)” – elég csak elolvasni ezt a néhány szót a honlapon, és a Nubu mellé máris értékeket tudunk társítani. Talán ez is volt Garam Judit és Kovács Adél célja, mikor közösen dolgozták ki márkájuk alapjait. Minimalista vonalakkal és lágy színekkel dolgoznak, amikhez diszkrét luxust is párosítanak. Arra törekszenek, hogy a városi szellemet és hangulatot testesítsék meg női és férfiruháikban egyaránt. Fontos szempont számukra a helyi művészet, amiből ihletet is merítenek. A zen-filozófia lényegét adják át ruhadarabjaikban, ezért viselve őket te is békét fogsz érezni saját testeddel és lelkeddel egyaránt.

UPTOSTYLE 10
@NUBU
magyar divattervezők
@CAKÓ

CAKÓ

Úgy látszik, Olaszország igazán nagy hatást gyakorol a magyar divattervezőkre. Nemcsak a TOMCSANYI szerzi be onnan a ruhák alapanyagait, hanem Cakó Kinga, a CAKÓ márka alapítója is olasz földön tanult divattervezést. Egy többgenerációs művészcsaládba született bele, így hamar megtapasztalta az alkotás folyamatának nagyszerűségét. Stylistként dolgozott, aztán 2013-ban létrehozta saját tavaszi/nyári kollekcióját, onnantól kezdve pedig nem is volt megállás. Darabjaiban a pasztellárnyalatok dominálnak, amikhez egyenes szabásvonal társul. A harmonikus összhatás érdekében Kinga gondosan figyel arra, hogy ízlésesen és pontosan kombinálja a színeket és mintákat. Ismerd meg az olasz és a magyar hagyományok találkozását a CAKÓ termékein keresztül. 

Ezzel a hat márkával azonban a sor korán sem fejeződik be. Rajtuk kívül még számtalan olyan magyar divattervező van, akik rendkívül sokat tesznek hozzá a művészethez, a közösséghez, a környezethez és az ország elismeréséhez egyaránt. Tarts nyitva a szemed és figyelj oda nem csak a híres, hazai márkákra, hanem a melletted, vagy esetleg a benned élő tehetségre is.