6 tipp, hogy elkerüld a kihasználatlan ruhák felhalmozását

Kell ez nekem? Bizony, ez az a kérdés, amelyet talán te is egyre kevesebbszer teszel fel magadnak. Megnyithatunk akármilyen felületet az interneten, vagy akár kitekinthetünk a buszablakból az óriásplakátokra, mindenhol hirdetések tömkelege áraszt el minket, amelyeknek sokszor elég nehéz ellenállni. A kihasználatlan ruhák azonban, amelyeket megvásárolsz a pénztárcádnak és a gardróbodnak sem ideálisak, ezért most megosztunk néhány tippet, hogy hogyan is lehet elkerülni a felesleges darabok felhalmozását.

Válassz klasszikus darabokat 

Amint megjelennek a legújabb trendek, hajlamosak vagyunk elcsábulni és megvenni az aktuális divatnak megfelelő ruhákat, amelyet leginkább impulzusvásárlásként teszünk meg. Az impulzusvásárlás annyit tesz, hogy hirtelen megpillantunk egy terméket és azonnali ingert érzünk arra, hogy meg is vásároljuk. Nem terveztük el, hanem szimplán szembejött és azon nyomban be is szereztük. Amikor frissül a divat és szétnézel az üzletek kirakatában, gondolj arra, hogy valóban tükrözik-e a te saját stílusod, vagy csak nem akarsz kimaradni a trendekből. A francia, „tried and tested” megközelítés a kevesebb, de klasszikus ruhákra esküszik, amelyek évekig is kiszolgálhatnak, mert több mindenhez tudod őket párosítani. Ha pedig ötlet kell, hogyan őrizd meg a ruháid újszerűségét hosszú ideig, előző cikkünkben összefoglaltuk őket.

kihasználatlan ruhák, vásárlás
kihasználatlan ruhák, vásárlás

Helyettesítsd a vásárlást mással 

A kihasználatlan ruhák elkerülése érdekében hasznos lehet, ha végiggondolod, mikor, milyen helyzetekben szoktál vásárolni. Például gyakori, ha a közösségi média görgetése közben akadsz mindig újabb és újabb darabokra. Vagy, ha rossz napod volt, és valamivel el akarod terelni a figyelmed, ez a valami lehet a vásárlás is. Hogyha ezeknek a szokásoknak tudatában vagy, sokkal könnyebb lesz találni más elfoglaltságot, ami lelket önthet beléd. Csak a képzeleted szabhat határt: nézz meg egy jó filmet, olvass, mozogj, kapcsolódj ki. Ne feledd, a vásárlás, noha kellemes érzéssel tölthet el abban a pillanatban, amikor meglátod a „rendelés sikeres” emailt, később rosszul is érezheted magad amiatt, hogy már megint költöttél valamire, amire nem feltétlenül kellett volna.

Ne használj ki minden egyes jó üzletet 

Talán ezt a legnehezebb betartani: hogy ne érezz késztetést kihasználni az akciókat. Ilyenkor is előfordulhat az, hogy nem terveztél venni egy hatvanhatodik farmernadrágot, de hát olyan jó áron van! A vásárlás adrenalin-löketet is ad, izgalomba kerülünk, hazavisszük, elrakjuk legújabb szerzeményünket a szekrénybe, és talán ki se vesszük hónapokig, így meg is bánhatjuk azt a kihagyhatatlan üzletet, amelyet kötöttünk. Helyezd a minőséget a mennyiség elé, úgyis azt a három farmert fogod hordani, amelyekben a legjobban érzed magad. Így nem költesz feleslegesen, és még helyet sem foglalnak a kihasználatlan ruhák a szekrényben. 

kihasználatlan ruhák, vásárlás
kihasználatlan ruhák, vásárlás

Listázd a ruháidat 

Lehet, hogy ez elsőre kicsit komolyan hangzik, de azonnal elmagyarázzuk, mire is gondolunk ez alatt a pont alatt. Szánj rá egy kis időt arra, hogy kipakolod a gardróbod, és megnézed, hogy miből mennyi van. Ebből megtudhatod, hogy tönkrement-e, elvékonyodott-e esetleg egy olyan ruhadarab, amit nagyon szeretsz, és emiatt muszáj lecserélned (hangsúlyozzuk, le kell cserélned, nem pedig szeretnél belőle még egyet). Az is kiderül, mi az, amire még szükséged van, illetve az is, hogy mi az, amiből már egyáltalán nem kell új, mert el vagy belőle látva. A lista segítségével sokkal tudatosabb leszel a ruháid terén, és elkerülheted a felesleges vásárlásokat. Járj el ugyanígy a kiegészítőiddel is: válogasd szét, mi az, amit hordasz, mi az, amit nem, és miből van hiányod. Egy klasszikus dizájnnal készült óra például mindenhez jól megy, ráadásul sose mennek ki a divatból. Ezért is ajánljuk az elegáns Hodina órákat, amelyekkel nem lőhetsz mellé.

Szabj meg egy költési keretet

Amennyiben hajlamos vagy túl sokat költeni rájuk, úgy hasznos lehet, ha a kihasználatlan ruhák ellen meghatározol egy fix összeget, amelyet nem léphetsz át. Ez lehet havi, vagy akár szezonális szinten is, a lényeg, hogy hogy tartsd egy kicsit vissza magad – később hálás leszel érte. Ez a tipp segíthet abban, hogy ne csak a gardróbod, hanem a pénzmozgásod is átlátható legyen. A mai világban ez azért is könnyű, mert a bankok applikációi pontosan vezetik a tranzakciókat, sőt, még azt is mutathatják, hogy mire és mennyit szoktál költeni. A költési kerettel azokra a termékekre is jobban fogsz tudni koncentrálni, amelyekre valóban szükséged van.

kihasználatlan ruhák, vásárlás
kihasználatlan ruhák, vásárlás

Légy tisztában a saját stílusoddal 

Erre már utaltunk, azonban fontos kihangsúlyozni, hogy a kihasználatlan ruhák sokasága azt is jelentheti, hogy nem tudod pontosan meghatározni, milyen is a te saját stílusod. Ez egy igen nehéz feladat, amihez idő kell és odafigyelés, és ha folyamatosan új dolgokat veszel, úgy egyszerűen nem fogod átlátni, hogy mi az, ami igazán tükrözi az egyéniséged. Tisztában lenni a saját stílusoddal hosszútávon segíthet abban, hogy azokat a ruhákat vásárold meg, amelyek illenek is hozzád. Még azt is hozzátennénk, hogy olyanokat is vásárolj meg, amiket tudsz is illeszteni a már meglévőekhez. Így könnyebb dolgod lesz a reggeli készülődés közben is, nem kell órákig a szekrényed előtt állva kilogikázni a napi viseletet.  Létrehozhatsz egy kapszula gardróbot is, amihez előző cikkünkben össze is szedtük a legfontosabb összetevőket.

Ezek voltak az ötleteink arra, hogy a kihasználatlan ruhák többé ne hátráltassanak. Fontos, hogy mielőtt vásárolnál, gondolj arra, hogy miért van arra szükséged, van-e esetleg belőle már otthon, és ki fogod-e használni. Egyszóval: légy határozott, az akciókkal pedig ne bánj kesztyűs kézzel.

Forrás: mychicobsession.com