5 ok, hogy belevágj a kapszulagardróbba!

Korábbi cikkünkben már bemutattuk, hogyan alakíthatsz ki egy praktikus, minimalista ruhatárat illetve a tudatos gardróbfrissítés világába is bevezettünk. Így most itt az ideje, hogy egy egyre népszerűbbnek örvendő trendről is beszéljünk, ami nem más, mint a kapszulagardrób. Jött, látott és mindenki szívébe befészkelte magát. De miért is szeretjük annyira ezt az új divatot? Alábbi cikkünkben összeszedtük azt az 5 indokot amiért nem csak mi, de te is imádni fogod a kapszulagardróbok világát!

Fenntartható

A mai világban a divat hihetetlenül gyorsan változik, és a trendek követése sajnos könnyen ész nélküli vásárláshoz vezethet, amit nem csak a pénztárcánk, de a bolygónk is megszenvedhet. Mint azt már sokszor említettük magazinunk alapelvei közé tartozik a fenntarthatóság, így nem is kérdés, hogy a kapszulagardróbok nagy kedvencünké váltak, hiszen számos módon segítik elő egy fenntarthatóbb életvitel kialakítását. Itt is igaz a mondás, miszerint a kevesebb néha több.

Ruháid értelmetlen halmozása helyett törekedj a kevesebb, jobb minőségű ruhadarabok beszerzésére, így megakadályozva a túlfogyasztást, a pazarlást és a fast fashion márkák által előidézett környezetszennyezést. Ha helyi tervezőktől vásárolsz, nem csak munkásságukat segítheted, de egyedibb, személyre szabottabb gardróbot is alakíthatsz ki, hiszen a magyar tervezők által készített ruhák sokkal kisebb valószínűséggel jönnek szembe az utcán, mint más márkák tömegével gyártott darabjai.

ethan-bodnar-kgC99X3WH1w-unsplash
thom-bradley-mwa_nzFpnJw-unsplash

Praktikus

Megvan az érzés, hogy habár a gardróbodban roskadoznak a ruhák, mégsem tudsz semmit felvenni? A bőség zavara sokszor többet árt, mint használ, így, ha kapszula gardrób építésére adnád a fejed a fő pozitívum, amit észre fogsz venni, hogy sokkal könnyebben és gyorsabban tudsz majd kiválasztani egy-egy divatos összeállítást. Egy ilyen gardróbban szinte minden ruhadarab passzol mindennel, így nehéz mellé fogni, és nem kell órákig agyalni mit is vegyél fel az irodába, egy ebédre a barátokkal vagy az esti partira. 

Jelölj meg egy irányt, milyen stílusú, színű és szabású ruhákat akarsz a gardróbodban látni és vásárlásaid során ezeknek megfelelő darabokkal bővítsd a ruhatárad, így ezt szem előtt tartva nem veszel el a különböző stílusok eklektikus kavalkádjában és könnyebben kerülheted el a felesleges impulvásárlásokat.

Pénztárcabarát

Sajnos a társadalomban általánosan elterjedt vélemény, hogy a designer ruhák és tervezői kollekciók túlárazottak, ennek hatására az emberek gyakran a fast fashion olcsó, de rosszabb minőségű ruháit részesítik előnyben. Ez nem csupán környezetvédelmi okokból káros, de sokszor anyagilag sem megtérülő. Az olcsóbb ruhákból, ha többet is veszel kihasználatlanul maradnak, rövidebb élettartamúak, gyorsan tönkremennek. Ezzel ellentétben egy kapszulagardrób kevesebb, jó minőségű, magas színvonalú darabból áll.

Ezek hosszabb élettartama és jobb kihasználhatósága miatt a kapszulagardrób egy mára már nagyon elterjedt pénztárcabarát megoldás. További spórolós tippekért, olvasd el cikkünket, amely hasznos tippeket nyújt, hogy hogyan őrizd meg ruháid hosszú élettartamát.

annie-spratt-TMZHoaUprk8-unsplash
farol-106-c2Zrm27IEyk-unsplash

Helytakarékosság

Ha a Szex és New York ikonikus szereplőjéhez, Carrie Bradshawhoz hasonlóan, te is küzdesz a ruháid tárolásával, vagy a jelenlegi otthonodban még nem sikerült hatalmas luxus gardróbra szert tenned, akkor a kapszula gardróbot biztosan imádni fogod. Mivel a ruhák jól kombinálhatósága és praktikussága a cél, így sokkal kevesebb darabra lesz szükséged, mint egy általános gardrób kialakítása során. 

Ebből adódóan pedig sokkal kevesebb helyet is fognak elfoglalni a ruháid, ahogy a módszer neve is mutatja, akár egy kapszulában is elférnének kedvenc darabjaid. A kevesebb ruha másik előnye a jobb átláthatóság, így mindig tudni fogod milyen szettek állnak rendelkezésedre és nem ér majd meglepetésként egy feleslegesen a szekrény aljába rejtett, ezer éve nem használt darab.

Végtelenségig variálható

A divat lehet praktikus, komfortos vagy fenntartható. De végső soron a célja mindig is az önkifejezés. A hetente változó trendek között nehéz meghatározni azt, amit tényleg a saját stílusodnak vallhatsz. Ha viszont sikerül kialakítanod egy kapszulagardróbot, sokkal könnyebben találhatod meg a neked tetsző darabokat a boltok polcai között. Ha egy adott stílusban vásárolsz a ruháid számtalan módon variálhatók lesznek és olyan ruhatárat alakíthatsz ki, aminek jellegzetes vonásai tükrözik az egyéniségedet.

UPTOSTYLE 6

A kapszulagardrób a fenntartható divat jövője. Ha úgy érezd a fent említett előnyök hasznodra válnának és azonosulni tudsz ezzel a minimalista stílussal, ne habozz! Vágj bele saját gardróbod megreformálásába és élvezd a praktikus módszer nyújtotta előnyöket.