Divatkönyvek, amelyek nem hiányozhatnak a polcodról – 1.rész

Ha divatkönyvekre gondolunk, két dolog jut róluk rögtön eszünkbe: 1. drágák és 2. tökéletes lakás dekor kellékek. Az elsőt a cikkben összegyűjtött négy alacsonyabb árkategóriás könyvvel próbáljuk megcáfolni. A másodikkal pedig mi sem tudunk ellenkezni, mert valóban jól mutatnak a könyvespolcon és a kávézó asztalon is. Amennyiben nem csak lakás dekorációra vadászol, hanem egy a divat szempontjából maradandó olvasmányélményre, olvasd tovább cikkünk.

Where's Karl? divatkönyvek

Where’s Karl?

Stacey Caldwell és Ajiri A. Aki közös divatkönyve egy interaktív rejtvénykönyv divatőrülteknek. Karl Lagerfeld divattervező neve sokak számára ismerős lehet, hiszen 36 évig egybeforrt a Chanelével. Őt keresi a könyv Florence de Sabine nevő fiktív divat bloggere, hogy interjút készítsen vele a blogjára. Neki kell segíteni, hogy megtalálja 12 városban. A Michelle Baron által gazdagon illusztrált 12 helyszín szorosan kapcsolódik Karlhoz, legyen szó a párizsi divathétről, a Royal Ascot-ról vagy kedvenc síelőhelyéről, St.Moritz-ról. A rajzokon olyan a divat világában ismert emberekkel találkozhatunk, mint például Grace Coddington, Naomi Campbell, Victoria Beckham vagy az Olsen ikrek. Sokszor nagyítóra lehet szükségünk, hogy a sűrűn illusztrált oldalakon be tudjuk azonosítani a hírességeket. Neked sikerülne megtalálni Karlt?

Gucci – Egy sikeres dinasztia története

Ez a könyv a családi és üzleti intrikák regénye. Ebből az első mondatból azt gondolhatod, hogy a nagysikerű Gucci-ház című filmnek alapjául szolgáló könyvről van szó. Azonban ez egy másik történet annak ellenére, hogy a két regény cselekménye egy időben játszódik és sok a közös szereplő. A könyv szerzője Patricia Gucci    (Figyelem: nem Patrizia Gucci mint a Lady Gaga által alakított karakter), Aldo Gucci házasságon kívül született gyermeke. Olvashatunk arról hogyan szerettek egymásba szülei és titkolták el kapcsolatukat, beleértve az ő születését és létezését is. Persze, nem a Gucci családról lenne szó, ha nem kerülne szóba az üzlet. A magánéleti szál mellett betekintést nyerhetünk Aldo testvéreivel zajló olaszos vitáiba és hogyan terjesztette ki a Gucci birodalmát a többi kontinensre. Rendkívül izgalmas regény a Gucci család azon utolsó tagjairól, akik valóban részesei és részvényesei is voltak a márkának.

Gucci divatkönyvek
Fashion history divatkönyvek

A divat története a 18-20. században

Sokan álmodozunk egy luxus divatház albumának, azaz coffee table bookjának megvásárlásáról, de áruk túlmutat a négy számjegyes kategórián. Azonban most hoztunk egy mini coffee table bookot, amelyhez pénztárcabarát áron hozzájuthatsz. 

A könyv a Taschen kiadásában jelent meg. A Taschenről azt kell tudni, hogy egy vezető művészeti könyvkiadó, amely minőségi képes könyveiről híres. Vagyis az általuk kiadott könyvek kivétel nélkül jól mutatnak a kávézó asztalon. S ez nincs másképp ezzel a divattörténeti kötettel sem, amely a Tokyo Costume Institute gyűjteményének legértékesebb darabjait mutatja be a szinte tapintható színes fotókon keresztül. A könyvet lapozva olyan történelmi ruhakreációkat láthatunk mint Yves Saint Laurent első Diornak tervezett modelljét, fűzőt 1907-ből,  Chanel “kis fekete” ruháját, Kumagai ehető cipőit és Rei Kawakubo papírból készült ruháit.

Ezt a könyvet az igazi divat könyvmolyoknak ajánljuk, akik imádják átrágni magukat a divattörténet nagy momentumain és múzeum selyempapírba csomagolt ruháin.

sARTorial – The Art of Looking Like an Artist

Erre a könyvre véletlenül leltünk rá a Nemzeti Galéria boltjában és elsőre úgy tűnhet, hogy kicsit kilóg a sorból, de a művészeti vonal mellett fontos szerepet kap a divat is. A könyv 60 kulcsfontosságú művészt mutat be a stílus kontextusában. A modern festészettől kezdve napjaink kortárs művészetéig az irányzatok királyait és királynőit vonultatja fel, akiknek fejet hajtunk csak a nevük hallatán. Például ilyen a pop art királya David Hockney, akiről tudtad, hogy legkedvesebb kiegészítője iPadje? Vagy hallottál már arról, hogy Tamara de Lempickanak, az Art Deco királynőjének ruhatárát az akkori filmek inspirálták, ezért megtörtént, hogy összetévesztették Greta Garboval? Ennél több érdekességet és a többi 58 művész nevét nem áruljuk el, mert az igazi élmény bezuhanni a fotelbe és kezünkbe venni ezt a könyvet.

A képek forrása: Amazon

Satorial divatkönyvek

Reméljük, hogy sikerült olyan divatkönyveket ajánljunk, amelyeknek már helyet is szórítottál könyvespolcodon vagy kávézó asztalodon. Kellemes olvasást kívánunk!