Skandináv formatervezés – 5 ikonikus tervező

A kevesebb több – ezt, a mára már mantrává vált kifejezést nem csak az öltözködési stílusra lehet használni, a skandináv formatervezés nagyjai éppen ugyanúgy osztják. Az egyszerűség, a letisztultság és az elegancia mind igazak a skandináv életérzésre, illetve a lakásokra és bútorokra egyaránt. Talán nem is tudod, mennyi, skandináv országok által készített székek, asztalok, vagy akár csillárok vesznek körül és milyen erős befolyásuk van az európai építészeti stílusra és dizájnra. Cikkünkben elhoztuk a skandináv formatervezés néhány kihagyhatatlan alakját, akik megreformálták az otthon fogalmát. 

Arnie Jacobsen

Az építészeti funkcionalizmus mestere, a koppenhágai születésű Jacobsen 1929-ben, Svédországban kezdte pályafutását. Építészeti remekműveitől elkezdve a tapétákon át a bútorokig rengeteg alkotás tartozik repertoárjába. Egyik legnagyobb projektje a Dán Királyi Hotel megtervezése volt, ahol igazán kiélhette alkotói vágyait, még a világításban is. Ennek részeként hozta létre a hattyúalakú, úgynevezett „swan chairt” 1958-ban, amely a mai napig nagy népszerűségnek örvend. Amellyel azonban már te is találkozhattál, az az „egg chair,” amelybe elég csak begubózni egy jó könyvvel és egy finom teával a teljes kikapcsolódáshoz  – vagy éppen a Kinfolk valamelyik számát lapozgatni.

skandináv formatervezés
Kép forrása: arnejakobsen.com
skandináv formatervezés
Kép forrása: ibcorban.hu

Verner Panton  

Hogyha Jacobsen munkássága érdekelni kezdett, akkor biztosak vagyunk benne, hogy Panton stílusát is értékelni fogod. A skandináv formatervezés következő ikonikus alakja ugyanis ifjúkorában Jacobsen keze alá dolgozott, őáltala tanulta ki a szakmát, mielőtt 1955-ben megalapította volna a saját cégét. Panton a néhol szeszélyes és organikus darabjaival kitolta a bútorkészítés határait, hogy kreativitásában megmutatkozzon egyedisége. Az általa létrehozott Panton chair, amely csupán egy darab plasztikból lett megalkotva tökéletesen tükrözi egyediségét és megkérdőjelez mindazt, amit eddig a pontig bútorkészítésnek gondoltunk.

Hans Wegner 

A huszadik század egyik úttörő bútortervezője és ezzel együtt a skandináv formatervezés kihagyhatatlan alakja számára határ a csillagos ég – ezt mutatja az is, hogy közel 500 széket készített élete során, amelyek közül számos mesterműként elismert. Csupán 14 éves volt, amikor elkezdett műbútorasztalosnak tanulni. Első széke, a Round chair 1949-ben készült el – különlegességét az is mutatja, hogy az 1960-as elnökválasztási vitán is ezen ült Nixon és Kennedy. Talán a leghíresebb alkotása a Wishbone chair, amelyet 1950-es feltűnése óta folyamatosan gyártanak. A természetes árnyalatokban pompázó, fából készült szék kézzel szőtt zsinórüléssel rendelkezik, amely szinte észrevehetetlenül könnyed módon hozza be a kinti környezet elemeit az otthonokba. Ha már pedig a kinti környezetet említettük, a skandináv street style darabjaiból is épp annyi inspirációt gyűjthetsz össze, mint a formatervezőktől.

skandináv formatervezők
Kép forrása: weilaiconcept.com
skandináv formatervezés
Kép forrása: twentytwentyone.com

Ilmari Tapivaara

A skandináv formatervezés nem ismer határokat – ezt mutatja az a kivételes odafigyeléssel készült munka is, amely a Marija lamp nevet kapta. Ez a lámpát ugyanis a méhkasok jellegzetes alakja inspirálta, megédesítve a finn tervezőnő munkásságát. A természet, mint láthattuk az előző ikonikus alakoknál is rendkívül fontos részét képezi a munkafolyamatoknak, Ilmari esetében pedig ez teljes mértékben testet ölt. Mindig arra törekedett, hogy egy nyugalmas, meleg, szépen megvilágított teret teremtsen, amely emberközeli. Úgy tartják róla, hogy rendkívüli pontossággal ragadta meg a finn életérzést, alkotásai pedig a mai napig esszenciálisak. 

Nanna Ditzel

Hogyha skandináv formatervezésről van szó, akkor érdemes megemlíteni Nanna Ditzelt is, aki Dán Iparművészeti Iskolában és a Koppenhágai Dán Királyi Képzőművészeti Akadémián tanult. Létrehozott egy dizájn stúdiót férjével, Jørgen Ditzellel, akinek halála után egy újat is megalapított saját kezűleg Koppenhágában. Alkotásaiban egyesül a minimalizmus és a praktikusság, amely alapja a posztmodernista felfogása és a tradíciókkal való szakítás volt. Élete során számos díjat nyert el művei által, alkotói folyamatát és a tervezésről született gondolatait könyvben is összefoglalta.

skandináv formatervezők
Kép forrása: potterybarn.com

Ezek voltak azok a személyek, akiket a skandináv formatervezés kapcsán mindenképp meg kell említeni. Minden egyes darabjából áthat meghittség és a nyugalom, amely fontos részét képezi a dán életérzésnek is. Természetesen a lista nem teljes, hiszen ez a rendkívüli hagyományokkal rendelkező környék és szakmai ág még számos kincset rejt magában, felkutatásuk azonban nagyon is érdemes. Neked melyik lett a kedvenced?

Cikk forrása: hunker.com, nookandfind.co.uk