Így rendezd át a könyvespolcod a kellemes hatásért

Amikor a nappali csinosítására kerül a sor, mindig igyekszünk stílusos és elegáns maradni, hogy mi magunk, illetve a betérő vendégeink is egy kellemes atmoszférájú szobában töltsék az időt. Gondoltál már arra, hogy a könyvespolcod mekkora szerepet játszik ebben? Ha kedvenc regényeid gyűjteménye is szisztematizált, ízléses sorokban áll, akkor tökéletes kiegészítője lehet az idilli környezetnek. Adunk néhány tippet arra, hogyan rendezd át a könyvespolcod úgy, hogy ne csak a praktikumot szolgálja, hanem dekorációs jelleget is öltsön. 

Nézz át mindent!

Természetesen ez függ attól is, mekkora gyűjteményed van, de nagyon fontos, hogy átláss a könyveiden. Hasonlóan a ruhákhoz, amire nincs szükséged, vagy egyszer megvetted, de mégsem tetszett, dobozold be és ajándékozd el barátoknak vagy közeli könyvtáraknak. Ha ezzel megvagy, már sokkal tisztább képed lesz arról, melyik rendezési módszert választod. Ha esetleg nem tudsz dönteni a könyveid sorsa felett, tedd külön a kérdéses műveket és térj vissza hozzájuk később. Jöhet a pakolászás!

freestocks-RgKmrxpIraY-unsplash
avery-evans-4i8VNn_kUM4-unsplash

Műfaj szerinti elosztás

Először átnézzük a legegyszerűbb módokat, ezek közül az egyik az, ha műfajok szerint válogatod szét a könyveidet. Akkor lehet hasznos, ha szeretsz a hangulatod szerint olvasnivalót választani. Ilyenkor tudod, hogy a romantikus vagy éppen thriller történeteid a legfelső polcon vannak, és már meg is találod, amit keresel. 

Betűrendszerezés 

Akár egy könyvtárban, te is szétválogathatod a könyveidet ábécé sorrendben. Ez még mindig nem a legkreatívabb javaslat, leginkább a te kényelmedet szolgálja, hogy ne kelljen hosszú perceken át keresgélned a sorok között. Javasoljuk, hogy ha a címben van névelő, inkább az azt követő betű legyen a mérvadó, mert elég sok könyv kezdődhet az ábécé első betűjével. 

josh-hemsley-XtSESEMJNsc-unsplash
debby-hudson-ERb-JXVwAfo-unsplash

A kedvencek középre 

Biztos neked is vannak olyan műveid, amikhez rengetegszer visszatérsz, és nem tudod elégszer elolvasni őket. Sokat segíthet, ha ezeket külön teszed a többitől, hogy mindig tudd, hol találod őket. sőt, ha becélzod a polcod középső részét, akkor még többet segítesz magadon. Ez a módszer akkor is előnyös, ha a még nem olvasott könyveket is így szisztematizálod. 

A „szivárványhatás”

Lassan-lassan elérkezünk a látványosság felé. Ha színek szerint rendezed el a könyvespolcod, senki nem tudja majd levenni róla a szemét.  Haladj sötéttől a világos felé, legfelül legyen a fekete, legalul pedig a fehér, a köztes színek pedig középen. Ez akkor néz ki a legjobban, ha sok könyved van, amik kitöltik a szivárvány színeit. 

jason-leung-D4YrzSwyIEc-unsplash
UPTOSTYLE 6

A „two-thirds rule”

Nem jó, ha összezsúfolod a könyveidet: ezt vallja az ún. „two-thirds rule,” amely szerint két-három darab foglaljon helyet egymás mellett. Esztétikus, ráadásul könnyebben is tisztítható a polc felülete. Az üres helyeket aztán kidekorálhatod bármivel, amivel szeretnéd, de a minimalista hatásért üresen is hagyhatod.  

Vertikális – horizontális játék 

Törd meg a monotonitást, és keverd a könyvek elrendezését. Ne csak függőlegesen, hanem vízszintesen is helyezd el őket, így hozzáadsz a designer kinézethez. A horizontális darabokra pedig akár pakolhatsz is díszítő elemeket, ha a polcok közötti hely ezt lehetővé teszi. Ha egymásra pakolod őket, még helyet is spórolhatsz. 

nguyen-dang-hoang-nhu-29h_Zx5CD18-unsplash
veronika-jorjobert-UU62Fwb5VxQ-unsplash

Dekorálásra fel 

Egy könyvespolc nem csak könyvespolcként funkcionálhat. Nincs kőbe vésve, hogy semmi mást nem tárolhatsz rajtuk. Tegyél a könyvekhez növényeket, fényképeket, festményeket, vagy akár plakátokat – webshopunkban az esztétikus By Garmy plakátok megfelelőek erre a célra -, minden  amiről úgy gondolod, jól passzolna a polcod és a szoba kinézetéhez is. 

Puha- és keménykötésűek elkülönítve

Koncentráljunk így utoljára a képi megjelenésre. Sokat hozzátehet a vizuális egyensúlyhoz, ha külön teszed a puha- és keménykötésű könyveidet. Ez a megoldás azt is lehetővé teszi, hogy a különböző súlyú könyvek egyformán legyenek szétosztva a polcokon, nem fognak egymással keveredni. 

pickawood-Nru-cdeHFTo-unsplash

Ezeket a könyvespolc-rendszerezési ötleteket javasoljuk. Ne felejtsd el, hogy senki sem egyforma, a szoba stílusa a te saját stílusodat képviseli, ezért mindegyik megoldás nem lehet jó – válaszd ki azt az egyet, amivel leginkább hozzájárulsz a kifinomult és idilli környezethez.