Esztétikus képek készítése a gyakorlatban

Nem tudod, mit kezdjél a kezeiddel, ha fényképeznek? Hogy milyen színeket használj? Hogy hogyan kéne állnod? Nem vagy egyedül, a közösségi média felületein rengeteg esztétikus, letisztult képek jöhetnek veled szembe annak görgetése közben, ezért egyre többen törekszenek arra, hogy ilyen tartalmakkal jelenjenek meg. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amelyek segítenek ezek megalkotásában. A technikai részletektől szépen lassan haladunk a testtartás és elhelyezkedés felé. 

Használd a harmadolás szabályát 

Első körben beszéljünk a fotózás egyik legáltalánosabb fogalmáról, a harmadolásról. Képzelj el két függőleges és két vízszintes vonalat, amelyek a kamera képernyőjén futnak. Ezeknek a vonalaknak a találkozási pontját nevezzük harmadoló pontoknak, amelyek abban segítenek, hogy a kompozíció a lehető legjobban sikerüljön. A fotó tárgya kerüljön az aranymetszésekhez, így középről egy kicsit oldalra tolódik a figyelem, amely megjelenésében sokkal vonzóbb az emberi szemnek. Ez a szabály régi időkbe nyúlik vissza, a festők is előszeretettel alkalmazzák. Némelyik telefonnál még be is lehet állítani, hogy lásd ezeket a vonalakat, így a szemmértéken kívül egy kis extra segítséget is kaphatsz.

 

 

Amber Witcomb by Zoe Ghertner & Jonathan Kaye for COS Fall-Winter 2017 Ad Campaign - Fashion Campaigns - Minimal_ _ Visual_
Kép forrása: H&M, fotós: Zoe Ghertner
'Outlander' Star Caitriona Balfe Goes Minimal for InStyle Magazine – Fashion Gone Rogue
Kép forrása: Fashionfav.com, fotós: Joachim Mueller-Ruchholtz

Keresd a természetes fényeket 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű fény használata, különösen esztétikus képek készítésekor.  A természetes fényhatások és a nap csodát tudnak tenni a képekkel és a kép tárgyával, sokkal inkább érdemes nappal, a szabad levegőn képeket készíteni, mint bent, mesterséges fények alatt. Ha borongós, sötét időben szeretnéd lekapni magad vigyázz, mert ilyenkor gyakran nagyon szürkének tűnhet az összhatás. Az árnyékok rendkívül fel tudják dobni a fényképeket, ezért érdemes játszani velük.  Amennyiben bent próbálsz meg fényképet készíteni, semmiképpen ne állj az ablak elé: a háttér ilyenkor túlságosan nagy hangsúlyt kap, míg te annál kevesebbet. Célszerű inkább helyet cserélni a kamerával, hogy te legyél szembe az ablakkal, hogy összhangban legyenek a fényviszonyok. Ha elkészült a kép, nyisd meg a szerkesztést (de milyne szerkesztést)  és vegyél le valamennyit a fényerőből. Ne félj, ettől nem lesz teljesen sötét, csupán egy kellemes hatást kölcsönöz neki. Extra ötlet, hogy a redőnyöd legyen annyira lehúzva, hogy csak nagyon kis világosság szűrődjön be: meglátod, mennyire letisztult, művészi képek fognak így születni.

Harmonizáld a színeket 

Amikor fényképet készítesz, vedd kezedbe a színek irányítását is. Csak azokat helyezd egymás mellé, amelyek jól mutatnak, és ami a legfontosabb, amiket párosítani tudsz egymáshoz. Ha egy rikító, pink felsőd van, nagyon nehéz úgy összehangolni, hogy ne az legyen a leghangsúlyosabb a fotón. Ezért inkább azt javasoljuk, hogy színek bizonyos árnyalatait, illetve kiegészítő színpárokat alkalmazz. Azért javasoljuk az egyszerűbb színeket, mert ezek mindenhez passzolnak, ezért rendkívül könnyű egy kellemes hatást elérni. A háttér is jelentős szereppel bír. Törekedj arra, hogy egyszínű legyen, így kiemelődik a fénykép tárgya. Ebben segít az is, hogy a háttér ne legyen túlzsúfolt, pont annyi tárgy kerüljön oda, amennyi még nem figyelemelterelő. 

SOPHIE BUHAI'S JEWELRY COLLECTION - 70percentpure
Kép forrása: Vogue Magazin
Oghalé Alex’s Stunning Editorial For Cold Laundry - IGNANT
Kép forrása: Ignant.com

Találd meg a legelőnyösebb szöget 

Az esztétikus képek készítése nem csak a fények és a színek játékától lesz teljes. Amennyiben te vagy a kép tárgya, meg kell keresned azt a szöget, ami a legjobban áll. Nyisd meg az elülső kamerádat és csinálj magadról rengeteg képet: így derül ki az, hogy melyik fejtartás vagy testhelyzet a legideálisabb számodra. Ez alapján aztán hihetetlenül jól mutat, ha oldalra hajtod a fejed, vagy belemerülsz egy távoli pontba. Ezek sokkal előnyösebbek lehetnek, mintha teljesen a kamerába néznél. Ha enyhén felemeled a szemöldököd egy közeli képen, az segíthet abban, hogy optikailag megnyújtsd az arcod. A lényeg tehát az, hogy sokat gyakorolj, tanulmányozd azt, hogy mi áll jól, így biztosan nem fogsz tévedni. 

Helyezd magad kényelembe 

A feltűnően szigorú, erőltetett pózok hiába igényelnek nagy odafigyelést, nem hozzák meg a kellő sikert, főleg egy olyan időszakban, amikor a nofilter és a kevesebb több térhódítása zajlik az online térben is. A lényeg, hogy ne vegyél fel semmilyen természetellenes testhelyzetet csak a kép kedvéért. Előnyösen mutathat, ha megnyújtod valamelyik végtagod, például, hogyha ülsz, akkor kinyújtod az egyik lábad, így optikailag magasabbnak fogsz tűnni. Ha nem tudod, mit kezdjél a kezeiddel, akkor fogj meg egy virágot vagy egy táskát, játssz a hajaddal, tedd keresztbe a kezeidet. A csípődnek is előnyösebb az, ha az egyik oldaladra helyezed, és nem egészen középen tartod. Bevetheted a „fake walkot” is (legyen ez az egyetlen fake dolog, amit engedélyezünk), amely különleges megjelenést kölcsönöz. Tegyél meg néhány lépést, mintha sétálnál, és így készüljön el rólad a fotó. Ha egyedül vagy és nincs segítséged, állíts be az elülső kamerát, indíts el egy videófelvételt és kezdj el pózolni. Majd, miután leállítottad, keresd meg azt a pillanatot, ahol a legjobban tetszel magadnak, készíts egy képernyőfotót, és már kész is vagy.

UPTOSTYLE 6
Kép forrása: Fashionfav.com

Az esztétikus képek készítése ezekkel a praktikákkal tökéletesen fog sikerülni, egy valamit azonban ne felejts el. Senki sem egyforma, ezért nem biztos, hogy ami másnak, az neked is jól áll, ezért nagyon fontos, hogy találd meg a fotózásban is a saját stílusod, ne próbálj senkit sem utánozni, hogy az esztétikum mellé egyediség is társuljon.