Egyvonalas rajzok – A papírra vetett elegancia

Feldobnád a lakásod valami igazán egyedi és különleges módon? Az egyvonalas rajzokkal garantáltan működhet. Ezek a letisztult, mégis decens alkotások kellőképpen mutatósak és bármely környezetbe illenek: akaszthatod az íróasztalod vagy az ágyad felé, de a nappaliban is rögtön odavonzza vendégeid tekintetét. 

Eitil Thorén Due

A kortárs művészet egyik leginkább népszerű ábrázolási módja az egyvonalas kapcsolási technika, amelynek nagyszerűsége éppen az egyszerűségében keresendő: kezdj el húzni egy vonalat, amiből tulajdonképpen bármi megszülethet. A stockholmi származású Eitil Thorén Due festő Peytil művésznéven alkotja egyvonalas alkotásait, Instagram oldala pedig tökéletesen tükrözi azt a letisztulságot és különlegességet, ami ezekre a kreációkra jellemző. 

Minden ember egyedi és különleges, sosincs két ugyanolyan érzés vagy gondolat. A következőkben gondolkozz velünk: tekintsünk meg néhány művet, és próbáld megfogalmazni velünk együtt, hogy milyen jelentések rejtőzhetnek mögötte: még az is lehet, hogy kedvet kapsz egy kis lakásdekoráláshoz. 

UPTOSTYLE 6
UPTOSTYLE 7

A sikkes nőalak

A minimalista stílusú festő munkái kiváló precedensei lehetnek az egyvonalas rajzoknak. Kezdjük is az egyik legelterjedtebb megközelítésmóddal. A nő megformálása kétségkívül elengedhetetlen a művészettörténetben, hiszen annyi mindent kifejezhet: stílust, kivételességet, szenvedélyt, akaraterőt. A képen szereplő hölgy talán éppen a derbire készül a hosszú ruhájával és a feje körül megrajzolt, kalapszerű képződménnyel. Benne van egy kis báj, kellem és magabiztos kiállás is, mindez pedig egyetlen vonalban testesítődik meg. Lehet egy arisztokrata is, netalántán egy királyi sarj. Ha egy ilyen festmény lenne az ágyunk felett, biztosan minden napot magabiztossággal kezdenénk. 

Az utolsó vacsora

A következő alkotás Leonardo da Vinci híres festményének egy kiragadott részlete – figyeljünk csak a középső egyén feje feletti glóriaszerűségre – azonban más megközelítésben is viszonyulhatunk hozzá: ez a jó az ilyen, nem túl kötött megformálásban. A rajzon szereplő alakok közötti harmónia tökéletesen kivetül. Mi még egy kis nevetést is vélünk felfedezni az arcokon, ahogy a bortól kipirult arcok örömmel ugratják egymást, beszélgetnek, történeteket osztanak meg egymással, a lassan hajnalba nyúló órák pedig csak telnek és telnek. Szerintünk az ilyen mű pont illene egy olyan nappaliba, ahol hasonló dolgokat élnek át a házban összegyűlt emberek – csak éppen több vonalban. 

UPTOSTYLE 8
UPTOSTYLE 9

Vonalra vetült fájdalom

Se haj, se test, se ékszer: csak az arc, és az sem teljes, csupán a lényeg van rajta. Peytil ebben az esetben olyan mély érzelmeket szeretett volna felszínre juttatni, hogy minden tényezőt kizárt, amely zavaró lehet. Így született meg ez a hölgy, akinek szeméből kifolyó könny sok mindenből fakadhat: lehet az párkapcsolati, vagy családi gond, munkahelyi probléma, egészségi állapot. Egy dologban lehetünk csak biztosak: a lehetőségek mind olyanok, amelyeket a legnagyobb valószínűséggel már te is átéltél. Megtalálhatod magad egy sorozat vagy egy könyv szereplőjében, miért is ne fordulhatna ez elő egy rajzban? Ha kitennéd ezt a posztert a házadban, és úgy éreznéd, hogy valami bánt és nagyon fáj, talán, ha ránéznél erre, erőt adna, és eszedbe jutna, hogy semmi sem reménytelen, hogy nem muszáj a könny vonalát meghúzni. 

Támogató kezek

Ami itt látható, az talán már súrolja az absztrakt fogalmát is, a két sziluett arca és teste is különbözik egymástól, mégsem kizárt, hogy hasonlók, és segítik egymást, legalább is ezt is jelentheti az a kéz, amelyet a jobb oldali, feltételezhetően női alak tesz rá a másik – szintén hölgy – homlokára. Az arc ezen részének érintése az életben is rendkívüli bizalmat és hűséget jelent, az alkotásról pedig eszünkbe juthat két barát, akiknek feltétel nélküli szeretete egy életen át elkísér. Ha van olyan fontos személy az életedben, akire illik ez a leírás, és nincs ötleted, mint adj neki születésnapjára, jusson eszedbe Peytil munkája is. 

UPTOSTYLE 10

Minimalizmus, stílus, elegancia, eredetiség. Az egyvonalas rajzok úgy dobhatják fel a lakásod falait, hogy nem lesz tőle zsúfoltságérzeted. Teljes mértékben megfér a fényképeid mellett, esetleg között, Rengeteg érzelmet kelthetnek benned és vendégeidben is, nem utolsó sorban pedig pontos kifejezésmódja lehet az általad képviselt értékeknek is.
Nézz körül webshopunkban és találd meg a hozzád leginkább passzolót.