A skandináv lakberendezés 5+1 aranyszabálya

A skandináv lakberendezés az egyik legnépszerűbb belsőépítészeti stílus Európában és Amerikában egyaránt. Fontos kihangsúlyozni azonban, hogy dizájnelemei sokkal többek, mint amit az IKEA-ban nézelődés közben látsz: sokkal összetettebb és változatosabb, mint gondolnád. Cikkünkben összeszedtünk néhány fontos szabályt, amit érdemes betartanod, ha te is fejet hajtasz az északi országok eleganciája felett. 

Használj semleges színeket 

A skandinávok számára rendkívül sokat jelentenek a világos színek, hiszen keveset látni a napot, így ezzel is segítik azt, hogy minél inkább megvilágítsák a tereiket. A falak általában fehérek, ettől azonban nem kell tartanod, hiszen egyáltalán nem fog steril vagy hideg hatást kelteni, és ehhez még jönni fognak a kiegészítők is, amikről még szó lesz. A fehéret néhol felválthatják a pasztell árnyalatok is, ha egy kis változatosságra vágysz. Arra azonban mindenképp ügyelj, hogy ne telítsd túl vizuálisan a helységeket, legfeljebb négy színt használj.

skandináv lakberendezés
skandináv lakberendezés

Világítsd meg a teret 

Mint ahogyan azt az előző pontban említettük, a világítás a skandináv lakberendezés egyik alappillére. Ahhoz, hogy a lehető legtöbb fény kerüljön az otthonukba, az ablakok függönyök és sötétítők nélkül vannak, így a belső terekben folytatódnak a napos órák. A nyílászárók is általában fehérre festett fából készülnek. Ehhez még hozzásegítenek a függő, álló vagy asztali lámpák, amiknek általában fémből, papírból illetve üvegből készült lámpabúrájuk van. Sőt, gyakran szoktak még egy asztali lámpát is helyezni az ablakpárkányra.

Ne félj a kontrasztos megoldásoktól 

A skandináv lakberendezés egy 20. századi mozgalomként indult, amelyben régi és új, dán, svéd, izlandi, finn és norvég stílusok ötvöződtek egymással. Dizájnelemeik a századközépi modernista stílussal is találkoztak, illetve az iparosítás és a német Bauhaus mozgalom is erőteljes hatást gyakorolt a belsőépítészeti stílusra. Ebben a formában tehát a kontrasztos megoldások mindig is a megjelenés részeét képezték. A kiegészítő színekben bátran használj feketét, ilyen lehet akár a padlószőnyeg is, vagy a fehér falla akasztott sötét, egyvonalas rajz is. Emellett keverd egymással a modern és rusztikus, az absztrakt és természetes hatású darabokat, hogy otthonod tökéletesen hasonuljon a skandináv egyszerű, de mégis figyelemfelkeltő stílusához.

skandináv formatervezés
Kép forrása: thenordicessence.com
skandináv lakberendezés
Kép forrása: midj.com

Szerezz be praktikus, mégis mutatós bútordarabokat 

Létezik egy svéd kifejezés, a „lagom,” ami valójában azt jelenti, hogy „in between,” vagyis egyfajta arany középút megtalálása a cél. Ennek értelmében ne használj se túl sokat, se túl keveset, hogyha bútorokról és kiegészítőkről van szó. Mindig tudatosan vásárolj, ne vegyél meg semmit feleslegesen – a minőségre törekedj a mennyiség felett, ez az aranyszabály pedig a skandináv formatervezők munkáján is látszik. Minden bútordarab egy bizonyos célt szolgáljon, akár multifunkcionális legyen, például rendelkezzen tárolóhellyel is. Szellősen helyezd el őket egymástól, ne zsúfolódjanak össze. Anyagok tekintetében leginkább fában gondolkozz, de ezen kívül szóba jöhet még a fém, az üveg és a márvány, emellett a len, a pamut, a gyapjú és a bőr is. 

Engedd be a természetet otthonodba 

Egy újabb megfogadandó tanács a skandináv lakberendezés híveinek. Északon rendkívül nagyra becsülik a természetet, aminek az az oka, hogy a természetes források igen ritkák voltak számukra. A környezet megbecsülése megmutatkozik a skandinávok kint töltött idejében is, illetve a belső dizájnelemek használatában egyaránt. A fa alapanyagokból válassz világosat, szerezz be természet inspirálta művészeti alkotásokat és szobanövényeket annak érdekében, hogy te is osztozz skandináv életérzésben.

skandináv lakberendezés
skandináv lakberendezés

Hygge életstílus, mint mindennek az alapja 

Valami, amit senkinek nem kell bemutatni, mégsem lehet elégszer hangsúlyozni a skandináv lakberendezés terén. A minimalista skandináv stílus ugyanis nem áll meg a hideg színeknél és tiszta, egyszerű formáknál. Otthonodat ugyanis melegítheted a kontrasztokkal, a kiegészítőkkel, a fa alapanyaggal, de amire mindenképpen szükséged van, az bizony a Hygge. A dán kifejezés valójában annyit tesz, hogy „cozy togetherness.” Ahhoz, hogy hangulatosságot varázsolj belső tereidbe, ezzel együtt pedig a hygge jegyében is eljárj, szerezz be illatgyertyákat, puha takarókat, akár kényelmes székeket, ahol olvashatsz és minőségi időt tölthetsz el.

A skandináv lakberendezés szabályzata természetesen nem merül ki ennyiben. A sort bőven folytatni lehet, hiszen több alkategóriája is van. A lényeg azonban mindig, minden körülmények között ugyanaz: úgy teremtsd meg az otthonodat, hogy az tükrözzön téged és azt, hogyan is akarsz élni. Ha pedig csak egy tanácsot megfogatsz a listánkból, célodat garantáltan eléred.

Cikk forrásai: thenordicessence.com, modernade.com