Gondolatok a Koppenhágai Divathétről – 1. rész
Sok év kihagyás után, az Uptostyle csapata újra kilátogatott a Koppenhágai Divathétre. Sok minden változott amióta utoljára jártunk. Ugyanakkor van ami örök a divathetek világában.
Szeretsz utazni és kávézni? Miért ne együtt a kettőt? Egy korábbi cikkünkben már összefoglaltuk a leggyakoribb kávétípusokat, hiszen a kávének sokféle neve, formája, színe és elkészítési módja van. Az egyetlen biztos dolog, hogy a világ bármely szegletén is járjon az ember, a kávét mindenhol szeretet övezi. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttünk 5 úticélt, hogy végigízleld Európa kávékülönlegességeit. Ha készen állsz, akkor kávézásra fel!
1. Úticél: Melange Bécsben
A melange a bécsi kávéházak tipikus kávékülönlegessége. A melange szó a francia melér szóból származik és keverék-et jelent. Egy kis adag eszpresszóból áll, melyet ugyanennyi félig gőzölt tejjel kevernek össze, tetején tejhabbal. Hasonlít az olasz cappuccinohoz, azonban a melange esetében bécsi pörkölésű lágyabb kávét használnak és gyakran szolgálják fel egy pohár vízzel, valamint mézzel.
Hol próbáljuk ki a bécsi melanget?
Café Central – Bécs egyik legrégebbi és legimpozánsabb kávéháza, amelyet a velencei Trecento-kori építészet inspirált. Menüjén klasszikus bécsi ételek és kávékülönlegességek szerepelnek.
Fenster Café – vagyis ablak kávézó, ahol egy ablakon keresztül szolgálják ki a kávézni kívánó arrajárókat. A melange mellett egyéb kávékülönlegességek közül is lehet választani, beleértve a saját Fensterccinot.
2. Úticél: Bicerin Torinoban
A Nietzsche kedvenc italaként is ismert bicerin Torino városából származik, amely az Alpok festői lábánál fekszik. Receptje csaknem három évszázada létezik és három fő összetevője a legjobb minőségű csokoládé, kávé és tejszínhab. A bicerin kóstolásának titka, hogy ne keverjük össze, így a különböző összetevők ízei a szájban érnek össze.
Hol próbáljuk ki a bicerint?
Caffè Al Bicerin – történelmi kávézó, amely 1763-ban nyílt és sikerét bicerin receptje hozta meg. Hangulatos hely, amely visszarepít a múltba: a falak fapanelekkel vannak bevonva és tükrökkel, lámpákkal díszítve, illetve nem maradhatnak el a jellegzetes kis kerek márvány asztalok sem, mindegyiken gyertyával. A kávézónak olyan ismert vendégei voltak, mint Dumas, Umberto Eco és persze Nietzsche.
3. Úticél: Affogato Rómában
Az affogato egy olasz finomság, aminek a neve magyarul fulladt-ot jelent. A név helyénvaló, hiszen az affogato nem több, mint egy adag eszpresszóba fúlt fagylaltgombóc. Ezért nem véletlen, hogy nemcsak kávézók étlapján, hanem éttermek és fagylaltozók kínálatában is szerepel. Vitatott, hogy valójában desszert-e vagy sem, de annyi biztos, hogy kanállal kell fogyasztani.
Hol próbáljuk ki az affogatot?
Fiocco di Neve – kézműves kávézó-fagylaltozó, egy lépésre a Pantheontól. Ha nem tévedsz el a gelateriák rengetegében, akkor garantáltan itt fogod kipróbálni életed legfinomabb affogatóját. Mindenkire gondolnak, ezért náluk a glutén és laktózérzékenyek is nyugodtan megízlelhetik a valódi la dolce vita-t.
4. Úticél: Cortado Madridban
A cortado a spanyol cortar szóból ered és vágott-at jelent. A név arra utal, hogy a tej áthasítja az eszpresszó intenzitását, csökkentve annak savasságát, de megőrizve a kávé aromáját. A tökéletes alternatívája a sima eszpresszónak, mivel 1:1 arányban tartalmaz tejet és kávét. Viszont ne lepődj meg, ha a spanyol kávézókban kevesebb tejjel készítik.
Hol próbáljuk ki a cortadot?
Feliz – otthonos kis hely a mozgalmas spanyol fővárosban. Neve nem véletlenül jelent boldog-at, mivel a baristákon látszik, hogy a szenvedélyüknek élnek.
El perro de Pavlov – hangulatos hely újrahasznosított bútorokkal, ahol valódi szakértelemmel nyúlnak hozzá a világ különböző kávékülönlegességeihez. Cortadojuk mellett színes chai teáikról is híresek, úgyhogy ha Madridban jársz, azt sem érdemes kihagynod.
5. Úticél: Galão Lisszabonban
A galão a portugál kávézók és pékségek legnépszerűbb kávéitala. Magas pohárban szolgálják fel és egy rész eszpresszóból és három rész tejhabból áll. Éppen ezért ízben gazdag, tejes és édes.
Hol próbáljuk ki a galãot?
Seagull Method Cafe – az egyik legjobb brunch hely Lisszabonban, így nem árt ha előzetesen foglalsz asztalt náluk. Vegán világutazóknak is bátran merjük ajánlani. Itallapjukon többek között a híres galão is szerepel.
Te melyik városba utaznál el legszívesebben kipróbálni a helyi kávékülönlegességet?
Sok év kihagyás után, az Uptostyle csapata újra kilátogatott a Koppenhágai Divathétre. Sok minden változott amióta utoljára jártunk. Ugyanakkor van ami örök a divathetek világában.
Mitől lesz jó egy Montessori Babajáték? Egy anyuka újkeresése a montessori világban. Montessori játékok, montessori szoba és montessori nevelés. Olvasd el az első részt, hogy megtudd milyen a jó montessori babajáték.
November végén a LEANEA ékszermárka kollekció bemutatóján jártunk. LEANEA Tangleversum kollekció bemutatóját olvashatjátok.
Hűvös reggelek, talpunk alatt ropogó falevelek, zabtejes cappucino a kedvenc kávézónk teraszán – nekünk ez az ősz. Ezen a csodás érzésen felbuzdulva itt vannak az őszi kedvenceink.
Divat és kiegészítő edition.
A Design360 eseményén egyre több formatervezőnő mutatkozott be, így ennek kapcsán hoztunk 5 formatervező designert és a munkásságukat.