Boldog növények

Oxigénnel töltik meg a teret, kiváló dekorációs elemek és nem utolsósorban boldogsággal töltenek el minket, ha rájuk nézünk. A növények sokat adnak nekünk, amit viszonozni is illik, így az alábbi cikkünkben elolvashatod, hogy mitől lesznek boldogok növényeid az otthonodban.

1. Milyen növényt válasszak?

Ha szeretnél egy szobanövényre beruházni, akkor elsősorban tedd fel magadnak a következő kérdéseket: van napos hely az otthonomban? Tudom majd rendszeresen öntözni? Szívesen átültetem, ha arra kerülne sor? Ha igennel tudsz felelni az előbbi kérdésekre, akkor zöld utad van a növény beszerzésére. Ha kezdő növénytartó vagy, érdemes flamingóvirággal, kaktusszal vagy anyósnyelvvel próbálkoznod először. A mindenki által kedvelt könnyezőpálma pedig nagyon kevés vizet igényel, így az is jó választásnak bizonyulhat elsőre.

növény
UPTOSTYLE 1

2. Hogyan gondozzam őket?

A növények gondozása tekintetében érdemes betartani pár egyszerű szabályt, s garantáltan boldogan élnek majd az otthonodban. Fontos, hogy szobahőmérsékletű vízzel öntözd őket, s jó, ha van a virágcserép alján egy vízáteresztő nyílás, így elkerülhető a gyökérrohadás. A növényeket mindig a javasolt fényellátású helyre tedd, a virágzó növényeket mindenképp a déli fekvésű polcra vagy ablakba helyezd. Mindig töröld le a port a levelekről és olyan helyekre rakd a növényeket, ahol nem éri huzat őket. Extra szeretetet pedig tápoldat formájában adj nekik.

3. Mit tegyek a növények mellé?

A növények önmagukban is csodálatosan néznek ki, de egy-egy melléjük helyezett tárggyal tovább is fokozhatod az összhatást. Egy esztétikus üvegben lévő illatgyertya remekül mutathat mellettük, akárcsak egy pálcás illatosító, amivel igazán közelebb hozhatod magadhoz a természetet. A növénytartók/cserepek tekintetében pedig gondolkodj a minimalista vonalon, hogy a növényed tudjon érvényesülni. Egy fehér, fekete, szürke vagy natúr színű darabbal biztosan nem fogsz mellélőni.

UPTOSTYLE 2
növények

4. A szárított növények is növények? 

Igen. Élő társaikkal ellentétben ők kevés vagy szinte semmiféle gondoskodást nem igényelnek, így bátran lehet velük kísérletezni, legyen szó pampafűről, cikász pálmáról vagy éppen gyapotról. A szárított virágokat és növényeket több hétig készítik elő, mire elérik a végleges formájukat. A legtöbb nem igényel semmiféle kezelést vagy fényt, így igazán hálás darabok, a lakás szinte bármelyik pontjába helyezheted őket. Válassz hozzájuk egy letisztult vázát és kész is van az esztétikus dzsungel.

5. Léteznek lebegő növények?

Hihetetlen, de igaz: léteznek lebegő növények. Az egyik talán legismertebb ilyen növény a tillandsia, amiről azt érdemes tudni, hogy nincs gyökérzete. Jól olvastad, ez a növény gyökér nélkül is él és virul, eléggé fényigényes, viszont cserébe elegendő ha hetente egy kevés vízzel alaposan megpermetezed. Tárolhatod egy átlátszó üveggömbben vagy egy fém karikára lógatva, mindenhol jól fogja érezni magát. Szerezz be egyet a bublab tillandsia-specialistáitól.

UPTOSTYLE 3

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a növény kisokosunkat és hamarosan Te is a boldog növénytulajdonosok közé fogsz tartozni!