Skandináv ikonok

Egyszerűség, harmónia, elegancia – a legjobb három kifejezés, amivel a skandináv stílust azonosíthatjuk. A dán boldogság titka is ebben a három dologban rejlik, amihez szükség van a megfelelő otthonra és közösségre az öröm teljes kiteljesedéséhez. Amennyiben szeretnél jobban elmerülni a skandináv életvitel tanulmányozásában és a hétköznapodba is beiktatni a különböző jellegzetességeket, akkor cikkünk ebben biztosan a segítségedre lesz.

 

Hygge – A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Abban az esetben ha keveset tudsz a dán életmódról és szeretnéd megismerni, akkor Meik Wiking könyve kötelező olvasmányod lesz a nyárra. Benne fejezetekre bontva ismerheted meg a hygge életérzést és az ehhez tartozó „receptet”. Ha elolvasod megtudhatod azt is, hogy apró dolgokkal elő lehet segíteni a harmóniát az életedben, de végső soron Neked kell előidézni. A hygge az egyszerűséget képviseli, a hétköznapi dolgokban keresendő örömöt. Fontos kiélvezni a pillanat szépségeit, nem véletlenül ez a skandinávok legfőbb elve.

UPTOSTYLE 1
UPTOSTYLE 2

Whishbone chair

Az  úgynevezett „Wishbone chair” vagy  Y-szék  (a „Y” alakú hátsó keretéről kapta a nevét) Hans Wagner nevéhez fűződik, aki  1950-ben keltette életre  a széket, ekkor még  CH24-nek nevezte. A világszerte ismert ülőalkalmatosság minden stílusú otthonban megállja a helyét, legyen szó klasszikusról vagy modernről. Nincs is annál jobb érzés, mint amikor egy hosszú nap után a kedvenc székedben ülve, kávéval a kezedben olvashatod a legújabb könyved – Ez a szék praktikus kialakításának köszönhetően tökéletes erre a célra. Egyszerűsége miatt a lakás bármely részét megkoronázza.

Kép forrása: https://www.nordichouse.co.uk/greywash-wishbone-chair-p-3798.html

Hay kanapé

A nappali az együtt töltött idő szimbóluma. A nap fénypontja lehet amikor egy helyen összegyűlik a család akár egy moziestre vagy megbeszélni az adott nap történéseit. Erre azonban megfelelő helyet kell biztosítani. Minden dán lakásban nagy figyelmet fordítanak az otthonos nappali kialakítására. A bolyhos szőnyegek és a meleg, puha takarók önmagukban nem érnek semmit a tökéletes kanapé nélkül. Abban az esetben ha egy kis skandináv hangulatot csempésznél a lakásodba, akkor a Hay kanapé Neked lett kitalálva. Kényelmes kialakítása miatt rendkívül népszerű és egyszerűsége miatt sok stílussal párosítható.

Kép forrása: https://www.finnishdesignshop.com/furniture-sofas-mags-soft-chaise-longue-sofa-331-low-arm-right-linara-443-p-21697.html

UPTOSTYLE 3
UPTOSTYLE 4

N-Beauty

A skandináv arcápolás az egyszerűség és a természetesség jegyében jött létre, az N-Beauty északi szépségápolási trend is ezt közvetíti. Az északi arcápolás szerves részét képezi a hidratálás, ezért krémjeik tele vannak különböző ásványi anyagokkal. A természet adta lehetőségeket kihasználva az összes hidratálót növényekből készítik, melyek hozzájárulnak a bőr megújításához.  A ragyogó skandináv arcbőr nemcsak a megfelelő krémek használatáról szól, hanem a kiegyensúlyozott, sportos életről is. A dán bőrápolási rutin háttérbe szorítja a 10 lépésből álló dél-koreai arcápolást, helyette a hatásos kozmetikumok használatát részesíti előnyben.

Kép forrása: https://mihabalan.com/2019/08/25/the-4-best-scandinavian-skincare-products-to-help-you-through-winter-and-fall/

Az egyszerűség eleganciája

A dán életvitel minden területén megmutatkozik a „kevesebb több” elve, melyet a ruháik is visszatükröznek. Az északi országok utcáin végigsétálva rengeteg inspirációt gyűjthetünk az itt élők szettjeiből. Ha szeretnél visszafogottabban, de mégis divatosan öltözködni, akkor nincs más dolgod, mint követni a skandináv vonalat. Egy rohangálós napra a tökéletes választás egy oversized blézer, basic felsővel , mom jeansel és egy fehér sneakerrel kombinálva. A különleges alkalmakra pedig az egyszerű sneaker szettet feldobva tökéletes választás egy pamut, selyemkeverék midi ruha. Az északi divatmárkák közül a személyes kedvencünk a Cos, mely már nálunk is megtalálható, de ne felejtsük ki az Acne Studios-t és a Tiger of Sweden-t sem.

 
Kép forrása:

https://www.littlescandinavian.com/2018/12/09/10-stylish-scandinavian-style-outfits-for-winter/

UPTOSTYLE 5

Reméljük, hogy a cikk elolvasása után sikerül meghozni a kedved egy saját hygge életmód kialakításához.